Sarımsak başkentinden iddialara yanıt gecikmedi - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
07 Ekim, 2016 07:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Sarımsak başkentinden iddialara yanıt gecikmedi

KASTAMONU Basında yer alan Gaziantep’in Araban ilçesinden sarımsağı ile ünlü Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak satıldığı iddialarını yalanlayan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, ilçede yetişen sarımsağın tescilli bir marka olduğunu söyledi. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Taşköprü’ye Gaziantep’in Araban ilçesinden sarımsak satıldığı iddialarını sert bir dille yalanladı. Taşköprü sarımsağıyla ilgili rekabete girmeye çalışanların kendi alanlarında ne yaptığını bilmeyen insanlar olduğunu ifade eden Başkan Arslan, “Sonuçta bizim Taşköprülüler olarak tüm çiftçilerimizin emeklerine saygımız vardır. Bizim yıllardan beri emek verdiğimiz, ‘beyaz altın’ dediğimiz sarımsağın önemine varmaları da güzel bir gelişmedir” dedi. “En kaliteli ve uzun ömürlü Taşköprü sarımsağı” Taşköprü sarımsağının Taşköprü markasıyla tescillendiğine, dünyada da bilinilirliği ve kalitesi kabul görmüş bir ürün olduğuna dikkat çeken Başkan Arslan, “Taşköprü sarımsağından daha kaliteliyiz gibi spekülasyonlarla bizim ürünümüz üzerinden prim yapmaya çalışılmasını doğru bulmamaktayız. Taşköprü sarımsağı kendi başına bir markadır. Taşköprü dışında üretim yapan illerin birçoğu Çin menşeli sarımsak üretimi yapmaktadır. Diğer sarımsakların topraktan çıktıktan sonraki raf ömrü 4 ayken, Taşköprü sarımsağının ömrü ise 10-12 aydır. Tüketicinin kafasını karıştırmaya yönelik bu tarz şeylere gerek yoktur. Diğer sarımsağın baharat oranı Taşköprü sarımsağının yarısı kadar bile olmadığı gibi, bunların da ötesinde raf ömrü gereken cevabı vermektedir” diye konuştu. “Taşköprü sarımsağının rekabete ihtiyacı yok” Arslan, “Bahsi geçen sarımsaklar ‘selenyumu’ olmayan ürünlerdir. Taşköprü sarımsağı ise 1 yıllık raf ömrünün yanında selenyum maddesini barındıran tek sarımsaktır. Taşköprü’de sarımsak ticareti ile uğraşan firmaların diğer sarımsaklardan da alarak Taşköprü sarımsağının hasadından önceki süreçte piyasaya diğer menşeiler adı altında satmalarından olağan bir şey de yoktur. Taşköprü sarımsağının bu tarz bir rekabete ya da tartışmaya ihtiyacı da yoktur. Kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine de mahal verilmemesi gerekir. Bu hem üreticinin ürettiği ürüne karşı saygıdır hem de tüketiciye karşı saygı ve dürüst olmanın gereğidir” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
nasadaki turk bilim adami dr umut yildiz omude evrenin sirlarini anlatti XV4YclRY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

NASA’daki Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı

NASA bünyesindeki Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) uzun yıllar derin uzay iletişimi ve büyük veri analizi üzerine çalışmalar yürüten astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi. “Evrenin Doğumu ve Ölümü” başlıklı etkinlikte, kozmik süreçler ve modern bilimin temel sorunları ele alındı.

OMÜ Fizik Topluluğu ve OMÜ Gözlemevi iş birliğiyle UZEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcı Alper Kesten, Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, Astronomi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metin Yavuz’un yanı sıra çok sayıda akademisyen, lise ve üniversite öğrencisi katıldı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler paylaşıldı.

“Bilim cevaplardan çok sorularla ilerler”

Konferansın açılışında konuşan OMÜ Fen Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ufuk Çoruh, bilimin yalnızca bilgi üretme süreci değil, sistematik bir düşünme biçimi olduğunu vurguladı. Bilimsel yöntemin insanlık için en güvenilir rehber olduğunu belirten Çoruh, “Eğer evrenin bir başlangıcı varsa, öncesinde ne vardı? Bilim, hazır cevaplardan ziyade doğru soruları sorabilme yeteneğiyle gelişir. Belki de bu salon, gelecekte evrenin sırlarını çözecek fikirlerin ilk kez filizlendiği ana tanıklık edecektir” dedi.

Dr. Umut Yıldız OMÜ’de evrenin sırlarını anlattı

Türkiye’ye döndükten sonra uzay ekosistemine katkı sağlamak amacıyla çeşitli teknoloji firmalarında üst düzey bilimsel sorumluluklar üstlenen Dr. Umut Yıldız, “Evrenin Doğumu ve Ölümü” başlıklı ilgi çeken sunumunu kendine has üslubuyla dinleyicileriyle paylaştı. Konferansta, evrenin başlangıcından nihai kaderine kadar uzanan geniş bir yelpazede güncel bilimsel veriler ele alındı.

Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde Bilim İletişimi Direktörü ve öğretim elemanı olarak görev yapan Yıldız, güncel çalışmalarına dair bilgiler verdiği konferansta bilimsel bilginin toplumun her kesimine ulaşması için yürüttüğü çalışmaları sürdüreceğini ifade etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten’in de katılarak emeği geçenlere teşekkür ettiği program, plaket töreniyle sona erdi. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından çekilen hatıra fotoğrafıyla tamamlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin