Gümüşhane’nin Dumanlı köyünde bulunan Santa Harabeleri, yaz mevsiminin gelişiyle birlikte tarihi yapıları, yemyeşil tabiatı ve dans eden sis bulutlarıyla ziyaretçilerini mest etti. El değmemiş yapısıyla dikkat çeken bölge, tabiat ve tarih tutkunlarını kendine çekiyor.
Merkeze bağlı Dumanlı köyü sonları içerisinde yer alan Santa Harabeleri, yedi mahalleden oluşan yapısıyla adeta tarihin ve tabiatın iç içe geçtiği gizli bir cennet. "Vadideki cennet" olarak isimlendirilen bu tarihi yerleşim yeri, yaz aylarının gelişiyle birlikte yemyeşil tabiatı ve mistik havasıyla yine canlandı.
Santa Harabeleri’nin her mahallesinde periyodun mimarisini yansıtan taş meskenler, kiliseler, okullar, şelaleler ve çeşmeler yer alıyor. Yüzlerce yıldır ayakta kalan bu yapılar, bölgenin esaslı tarihini ve kültürel zenginliğini günümüze taşıyor. Havadan çekilen imgelerde sis bulutlarının bu eşsiz yapılara yumuşakça sarıldığı anlar ise izleyenleri mest ediyor.
Santa Harabeleri, tarihi atmosferinin yanı sıra doğaseverler için de etkileyici bir destinasyon. Yazla birlikte bölgedeki ormanlar yeşilin her tonuna bürünürken, köpük köpük akan dereler ve yüksek dağlardan süzülen şelaleler ziyaretçilere huzur dolu bir tabiat tecrübesi sunuyor. Yürüyüş yolları ve sessiz patikalar ise dinginliğin peşindeki ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor.
Göğe yakın dağların ortasında, tarih ve tabiatın iç içe geçtiği Santa Harabelerini ziyaret eden ve yüzlerce yıllık yapıtların ortasında hem vakitte seyahat yapıp hem de Santa’nın eşsiz görünümlerine hayran kalan Resul Olgun, Samsun’dan geldiğini ve Santa’yı birinci kere canlı olarak gördüğünü söyledi.
Doğu Karadeniz’in kıymetli kültürel miraslarından olan Santa Harabelerinde gördüğü görüntüyü "Baş döndürücü bir güzellik" olarak nitelendiren Olgun, "Gümüşhane’nin tabiatının bu kadar harika olduğunu iddia etmemiştim. Şu anda da tahminen görüntüyü artta görüyorsunuzdur. Baş döndürücü bir hoşluk diyebilirim yani tek sözle. Santa Harabeleri harabe diye ismi geçiyor fakat bence hiç harabe değil. Eksiksiz bir tabiat, el değmemiş. Yolu da hoş tabiatı da çok hoş. Sis bulutları adeta dans ediyor. Bayıldım yani. Karadeniz’de bilhassa Gümüşhane’nin tabiatı sahiden görülmeye değer" dedi.