blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ağustos, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un temmuz ayı trafik kaza bilançosu: 3 ölü, 878 yaralı

Samsun’da temmuz ayında polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen bin 207 trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 878 kişi yaralandı. 2025 yılının 7 aylık devrinde ise 19 kişi öldü.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı bilgilerine nazaran, trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle yaşanan kazalar, temmuz ayında da can kayıplarına ve yaralanmalara yol açtı. Samsun genelinde polis sorumluluk alanında temmuz ayında 625’i ölümlü-yaralanmalı ve 605’i maddi hasarlı olmak üzere toplam bin 207 trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 3 kişi olay yerinde can verdi.

Yurt genelinde 56 binden fazla kaza
2025 yılı Nisan ayında Türkiye genelinde ise 62 bin 72 trafik kazası meydana geldi. Bunlardan 240’ı ölümlü kaza olarak kayıtlara geçti. Yurt genelindeki kazalarda 276 kişi hayatını kaybederken, 41 bin 491 kişi ise yaralandı.

Araç çeşitlerine nazaran kaza istatistikleri
Türkiye genelinde ölümlü-yaralanmalı kazalara karışan araç tipleri ortasında arabalar 21 bin 1 kaza ile birinci sırada yer aldı. Onu motosiklet (11 bin 181), kamyonet (5 bin 741), motorlu bisiklet (4 bin 698), bisikletler ( bin 144), minibüs (832), cazip (794), kamyon (715) otobüs (607), traktör (407) takip etti. Ayrıyeten, 76 özel emelli araç, 49 iş makinesi, 27 ambulans, 17 tanker, 3 tren ve 6 tramvay da ölümlü-yaralanmalı kazalara karıştı. Bu datalar, her çeşit taşıtın trafiğe çıktığında ne kadar dikkatli ve kurallara uygun kullanılması gerektiğini bir kere daha gözler önüne serdi.
Trafik kazalarının önüne geçmek için emniyet üniteleri denetimlerini sıklaştırırken, yetkililer de hem şoförlere hem de yayalara dikkatli olmaları tarafında davetlerde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
07 Ağustos, 2025 13:28 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

MİDE BULANDIRAN BU LİSTEYE İLAVESİ OLAN VAR MI?

Ahlak yoksa;

  • Sosyal çürümüşlük vardır
  • Adaletsizlik vardır
  • Sahtekarlık vardır
  • Güvensizlik vardır
  • Haksızlık vardır
  • Yalakalık vardır.
  • Menfaat arsızlığı vardır
  • Soytarılık vardır
  • Çaresizlik vardır
  • Nefret vardır
  • Zulüm vardır
  • Din tüccarlığı vardır
  • Nepotizm vardır
  • Kul hakkı vardır
  • Liyakatsiz görevlendirmeler vardır
  • Hırsızlık vardır
  • Şatafat ve lükse düşkünlük vardır.
  • Rüşvet vardır
  • İsraf vardır
  • Tükürdüğünü yalamak vardır
  • Kraldan çok kralcılık vardır.

Benim aklıma gelenler bunlar. Mutlaka sizlerin de listeye ilaveleriniz olacaktır.
Ahlakın olmadığı yerde bu liste uzar gider…
Listeye itirazı olan var mı?

Toplumun kilit taşıdır Ahlak.
“Nasıl ki bir kemeri, kubbeyi ayakta tutan kilit taşıdır, toplumun kilit taşı da Ahlaktır.
Bakınız, Fatih Sultan Mehmet Han ne diyor; "Aklı öldürürsen, Ahlak da ölür.
Akıl ve Ahlak öldüğünde,
millet bölünür.
Kadı'yı satın aldığın gün Adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün:
Devlet de ölür…."

Ünlü filozof Konfiçyus günümüzden 2500 yıl önce, “İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır” söylemi ile ahlak hakkındaki düşüncesini dile getirmiş.

Ahlak; İyi ve doğru değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. Amacı iyiyi gerçekleştirmek, iyiye ve doğruya ulaşmaktır. İnsana özgü olan ve insanı diğer canlılardan ayıran bir olgu olan ahlak, davranışlarla ve duygu ile ilgili olup temeli akla ve bilgeliğe dayalıdır. Aynı zamanda vicdan, onur ve erdemle de bir bütün oluşturur. Yani ahlaklı insan, vicdanlı, onurlu ve erdem sahibidir.

Filozoflar arasında ahlaka en doğru yaklaşım Sokrates ve Eflatundan gelmiş. Sokrates’e göre insanın temel amacı erdeme ulaşmak olmalıdır. Erdem ise ancak bilgelikle mümkündür. Eflatun’a göre ise ahlaki davranışların temel gayesi en fazla iyidir. İyilik erdem demektir. İnsanlar erdeme; bilgelik, yiğitlik, ölçülülük ve adalet ile ulaşırlar. Görüldüğü gibi her iki filozofta ahlakın bütünleyicisi olarak erdem, onur, bilgelik, ölçülülük ve adalet gibi bugünde hasretini çektiğimiz değerlere vurgu yapmaktadır.

Bizim çocukluğumuzda devlet baba diye bir kavram vardı. Bugün neden yok? Neden tekrar olmasın?
Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir toplum ve tüm bireylerini tekrar baba şefkatiyle kucaklayan bir devlet için; erdem, onur, bilgelik, ölçülülük ve adalet” gibi tüm güzel değerlere sahip çıkmak zorundayız.
Aksi halde, kokuşmuş bir düzenin parçası olmaya devam ederiz.

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.