Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Şubat, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da ‘yeşil ulaşım’ için ilk adım atıldı: 175 dizel otobüs elektrikli olacak

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) ortasında Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi’nin kontratı imzalandı.
OKA, 2024 Katma Kıymetli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Takviyesi Programı kapsamında desteklenen Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi için kontrat imza merasimi gerçekleştirildi. Proje mukavelesi, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

175 dizel otobüs, elektrikli otobüse çevrilecek
Proje kapsamında, Samsun’da kent içi ulaşımın etraf dostu hale getirilmesi için fizibilite çalışmaları başlatılacak. Mevcut İklim Değişikliğine Ahenk Stratejisi ve Hareket Planı güncellenerek, kent içi ulaşımda kullanılan 175 dizel otobüsün elektrikli otobüslere dönüştürülmesi için fizibilite çalışması yapılacak. Elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla, karbon emisyonlarının azaltılması, hava kalitesinin güzelleştirilmesi ve toplu taşıma kullanıcılarının daha konforlu bir ulaşım tecrübesi yaşaması hedefleniyor.

Avrupa ‘Yeşil Mutabakatı’ ve Türkiye’nin ‘Net Sıfır’ gayeleriyle uyumlu
Samsun’un hem ulusal hem de memleketler arası sürdürülebilirlik maksatlarına ahenk sağlamasına katkı sunacak proje ile Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat gayeleri ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdü doğrultusunda kentin iklim değişikliğiyle çaba kapasitesi arttırılması ve ayrıyeten elektrikli otobüslerin düşük işletme ve bakım maliyetleri sayesinde uzun vadede ekonomik tasarruf sağlanarak kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması da amaçlanıyor.

550 bin toplu taşıma kullanıcısı için etraf dostu ulaşım
Sözleşme imza merasimin sonrası yapılan bilgilendirmede projenin Samsun halkı, toplu taşıma kullanıcıları, mahallî işletmeler ve kamu kurumları üzere geniş bir amaç kitlenin ömür kalitesini artırmayı amaçladığı, elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla yaklaşık 550 bin toplu taşıma kullanıcısı etraf dostu bir ulaşım hizmetinden yararlanacağı, hava kalitesindeki güzelleşmenin ise bilhassa çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar için sıhhat açısından değerli bir kazanım sağlayacağı tabir edildi. Öte yandan Samsun’un çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşmasında kıymetli bir kilometre taşı olacağı düşünülen projenin tamamlandığında kenti sürdürülebilir ulaşım alanında örnek bir model haline getirmedi de gayeler ortasında yer alıyor.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Turizmciler Körfez’den Trabzon’a ulaşım olanaklarının arttırılmasını bekliyor

Trabzon’a ve bölgeye yıl boyunca Dubai’den turist getiren acenta sahibi Uğur Yılmaz, turizmi 12 aya yaymanın önündeki en büyük mahzurun ulaşım olduğunu söyledi.
Turizmde birçok alanda değerli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, "Turizmi 12 aya yaymak, ülke genelinde istikrarlı bir turizm hareketliliği sağlamak ve yüksek gelirli turist oranını artırmak en büyük gayelerimizden biri. Fakat Körfez ülkelerinden yılın 12 ayı uçak seferi olmayan bir bölgeye nasıl turist getirebiliriz? Şu an önemli düşünceler yaşıyoruz. Yaz aylarında sırf yabancı havayolu firmaları bölgemize uçuş düzenliyor ve bilet fiyatlarını yüksek tutuyor. Bu durum, bilhassa ailelerin daha uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmesine neden oluyor. Yabancı havayolu şirketleri ile bu sorunu aşmak sıkıntı görünüyor. Tahlil, Türk bayrak taşıyıcı firmalarımızın devreye girmesiyle mümkün olabilir" tabirlerini kullandı.

"Trabzon, 12 ay turizm potansiyeline sahip"
Türkiye’nin turizm açısından rakiplerine nazaran avantajlı bir pozisyonda olduğunu lakin mevcut turist sayısının potansiyelin çok altında kaldığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Trabzon ve bölgesi, dört mevsim sunulabilecek turizm çeşitliliğine sahip. Fakat turist akışı belli aylara sıkışmış durumda. Kasım-Mayıs ayları ortasında da turizmi canlandırabilirsek Trabzon, gerçek manada bir turizm kenti olabilir. Ülkemizde turizm sırf deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret değil. Dönem dışında da Arap turistleri bölgeye getirmeye devam ediyoruz. 12 ay turizm amacı doğrultusunda çalışmalar yapılıyor fakat biz bunu esasen gerçekleştiriyoruz. Tek gereksinimimiz, önümüzün açılması. Gerekirse garanti koltuk bile alabiliriz. Kâfi ki Türk bayrak taşıyıcı firmalarımız Dubai-Trabzon ortasında direkt uçuşlar başlatsın. Dubai’den Antalya’ya yapılan uçuşlarda kişi başı bilet fiyatı 370 dolar iken, Trabzon’a yapılan uçuşlar 520 dolara mal oluyor. Halbuki Trabzon, Antalya’dan daha kısa aralıkta olmasına karşın bilet fiyatları çok daha yüksek. Dubai-Antalya ortası, 3.708 km, uçuş müddeti 4,5 saat, Dubai-Trabzon ortası: 3.160 km, uçuş müddeti 3,5 saat sürüyor."
Geçmiş yıllara kıyasla Trabzon ve bölge genelinde turizm konusunda daha şuurlu adımlar atıldığını belirten Yılmaz, kelamlarını şöyle tamamladı:
"Turizm işletmeleri, bilhassa Arap turistlere yönelik daha şuurlu yatırımlar yapıyor. Konaklama tesislerinden restoranlara kadar bölgedeki işletmeler, turistleri ağırlamaya hazır. Fakat uçak bilet fiyatlarının yüksekliği nedeniyle turist çekmekte zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yüzde 60 olan aile rezervasyon oranı, bu yıl yüzde 15’e düştü. Bu da bölgeye gelen turist sayısındaki düşüşü net bir biçimde gösteriyor. En büyük meselemiz, yabancı havayolu şirketlerine bağımlı olmamız. Biz acenteler ve kent olarak 12 ay turizme hazırız, kâfi ki ulaşım problemimiz çözülsün. Turistlerin yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca Trabzon’a gelmesini istiyoruz. Turizm 50 gün değil, 360 gün olmalı. Dünyada trend olan Dubai’yi Türkler de görmek istiyor fakat bu fiyatlarla bu mümkün değil."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.