Samsun’da ’sis’ etkili
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Şubat, 2024 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da ’sis’ etkili

Samsun’da sisli hava etkili olurken, hava kalitesi zaman zaman ‘sağlıksız’ seviyeye çıkıyor.
Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan yüksek basınç, Samsun’da da kendini gösterdi. Özellikle günün ilk ışıkları ile birlikte yüksek basınç nedeniyle moleküllerin havaya karışamamasından dolayı gökyüzü ile güneş ışıkları arasından sisten perde oluştu. Görüş mesafesinin bir hayli düştüğü kentte, özellikle şehrin doğusundan gelen kirli hava da sisin uzun süre kalmasında etkili oldu. Uzmanlar, sisin dağılmasında yağmur veya diğer hava olaylarının etkili olduğunu, aksi takdirde sisin etkisini uzun süre koruduğunu ifade etti.

Tekkeköy’de hava kirliliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı raporlarına göre şehir merkezindeki hava kirliliği oranı Samsun merkez, Atakum ve Bafra’da gün içerisinde ‘orta’ ve ’hassas’a yakın seviye olarak kaydedildi. Hava kalite indeksi Tekkeköy’de Pazar günü itibarıyla 192’ye (sağlıksız) ulaştı. Hava kirliliğinin bu seviyede olduğu anlarda yapılan uyarılarda, “Hassas gruplar ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın ise bazı sağlık etkileri yaşaması muhtemeldir” ifadeleri yer aldı.
Hava kalite indeksine göre 0-50 arası ‘iyi’, 50-100 arası ‘orta’, 100-150 arası ‘hassas’, 150-200 arası ‘sağlıksız’, 200-300 arası ‘kötü’, 300-500 arası ise ‘tehlikeli’ seviyede gösteriliyor.
Öte yandan hava tahmin uzmanları, görüş mesafesinin bin metreden aşağıdaki hava bulutlarını ’sis’, bin metreden fazlasını ise ’pus’ olarak nitelendiriyor.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.