Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da OSB’lerde 16 bin 722 kişi istihdam ediliyor

Samsun’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) 3 bin 712’si bayan, 13 bin 10’u erkek olmak üzere toplam 16 bin 722 çalışan istihdam ediliyor.
Samsun’daki organize sanayi bölgelerinin son durumlarının görüşüldüğü kıymetlendirme toplantısı, Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın başkanlığında; Vali Yardımcısı V./Tekkeköy Kaymakamı Enver Hakan Zengince, Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürü Kemal Gümrükçü, Sanayi ve Teknoloji Vilayet Müdürü Selahattin Altunsoy, Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Gıda OSB Serhat Semizoğlu, Yeni OSB Müdürü Oğuz Keleş, Çarşamba OSB Müdürü Mehmet Dalgıç, Bafra Karma OSB Müdürü İsmail Hakkı Koç, Bafra Sera OSB Müdürü Hamit Bozer, Havza OSB Müdür V. Vural Tokmak, Kavak OSB Müdürü Oğuzhan Sarıoğlu ve Vezirköprü Karma OSB Müdürü Murat Karaaslan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıdan alınan bilgilere nazaran Samsun’da hukukî kişilik kazanmış 10 OSB’nin toplam alanı 21 bin 230 dekar olup, imar planı tamamlanarak sanayi parseline dönüştürülmüş 8 bin 950 dekar alanın 6 bin 40 dekarı firmalara tahsis edildi. OSB’lerde parsel tahsis edilmiş olan 351 firmanın 213’ü üretime devam ediyor. Tahsis edilen parsellerin 84’ü proje kademesinde olup, 77’sinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Toplam 485 parselin 406’sı tahsis edilmiş olup doluluk oranı yüzde 84. OSB’lerde 3 bin 712 bayan, 13 bin 10 erkek olmak üzere toplam 16 bin 722 çalışan istihdam ediliyor. 2023, 2024 ve 2025 yıllarında 118 firmaya 140 parselde 3 bin 610 dekar alan tahsis edildi. 15 firma üretime geçti. Başka parsellerde proje ve inşaat çalışmaları devam ediliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi otomotiv ve havacılık sektörlerinde kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) TÜBİTAK takviyeli projeyle geliştirilen magnezyum alaşımlarının hem yakıt tasarruf sağlaması hem de daldaki çevresel sürdürülebilirlik maksatlarına katkı sunması bekleniyor.
KBÜ Metalurji ve Gereç Mühendisliği Kısmından Prof. Dr. Ali Güngör ve doktora öğrencisi Yousef Mustafa Salem Fhail Boom, TÜBİTAK 1002 projesi kapsamında otomotiv ve havacılık dallarında kullanılmak üzere hafif ve yüksek dayanımlı magnezyum alaşımlarını geliştirdi. Bu projeyle, hem yakıt tasarrufu sağlanması hem de sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.
Enerji kaynaklarının hudutlu olması nedeniyle hafif materyallere yönelik arayışların arttığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Güngör, "Enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Biz de ‘Yakıt tasarrufu konusunda ne yapabiliriz?’ sorusuna tahlil arayarak hafif metaller üzerinde çalıştık" dedi. Magnezyumun bilinen en hafif metallerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Güngör, bu özelliğin kara ve hava taşıtlarında değerli avantajlar sağladığını söz etti. "Magnezyum, alüminyuma kıyasla yüzde 36, demire kıyasla yüzde 78 daha hafiftir. Bu da çeşitli araçlarda kıymetli yakıt tasarrufu sağlamaktır" diyen Güngör, magnezyumun dayanımının ve korozyon direncinin düşük olması ve şekillendirilebilme zorlukları nedeniyle endüstriyel kullanımının sonlu olduğuna dikkat çekerek bu dezavantajları gidermek için magnezyuma çeşitli elementler eklediklerini lisana getirdi. Güngör, magnezyum alaşımlarının otomotiv dalında direksiyon simidi, iç kapı iskeleti, koltuk iskeleti, şanzıman kutusu üzere birçok modülün üretiminde kullanıldığını söyledi. Magnezyumun araba sacı olarak kullanılması için 6000 serisi denilen alüminyum alaşımlarının akma dayanımına eşit olması gerektiğini anlatan Güngör, "Biz bu çalışmalarda düşük oranlarda alüminyum, çinko, kalsiyum ve manganez içeren magnezyum alaşımlarını döküm yoluyla ürettik. Akabinde uyguladığımız ısılı süreç ve sıcak haddeleme tekniklerini kullanarak, akma dayanımı 155 megapaskal, çekme dayanımı 240 megapaskal olan ve düzlem şekillendirilebilirlik özelliğine sahip magnezyum alaşımlarını üretmeyi başardık" diye konuştu. Elde edilen sonuçların, daha yüksek performanslı magnezyum alaşımlarının üretilebileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Güngör, bir sonraki kademede üretim süreçlerini daha da geliştirerek patent müracaatında bulunacaklarını aktardı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.