SAMSUN (İHA) – Samsun’un Çarşamba ilçesinde metrekareye 118 kilo yağış düştü.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 6 Temmuz saat 06.00 ile 7 Temmuz saat 06.00 arasında Türkiye’de gerçekleşen yağış miktarlarını açıkladı. MGM’nin açıkladığı verilere göre son 24 saatte ülke genelinde en çok yağış Samsun’a düştü. Çarşamba ilçesinde metrekareye düşen 118 kilo yağış, şehrin birçok noktasında su baskınlarına sebep oldu.
Verilere göre Çarşamba ilçesi 118 kilo yağış ile Türkiye’de en çok yağış düşen il olurken, Samsun’un merkez ilçelerinden Atakum’da metrekareye 35 kilo, Canik ilçesinde metre kareye 28 kilo ve İlkadım’da ise metrekareye 26,8 kilo yağış düştü.
Sağanak ile birlikte gök gürültüsü ve şimşeklerin etkili olduğu Samsun’da gece sık sık deniz üzerine yıldırım düştüğü de gözlemlendi.
Rize’de Türk Mutfağı lezzetleri görücüye çıktı en fazla ilgiyi çay aromalı baklava çekti
Türk Mutfağı lezzetlerinin sergilendiği Rize’de çaylı baklava ilgi odağı oldu.
Rize’de Türk mutfağı haftası vesilesiyle Rize Çay çarşısında tüm ilçelerin iştirakiyle aktiflik düzenlendi. Düzenlenen aktiflikte Rize’ye has pepeçura tatlısı, Çayeli kuru fasulyesi, Derepazarı pidesi, Laz böreği ve korkotalı etli sarması ön plana çıktı. Aktifliğin gözdesi ise Kalkandere Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından tanımı geliştirilen ‘Yeşil çay pudralı baklava’ oldu. Rize protokolünün ve halkın iştirakiyle konuklara yöresel ve meşhur yiyecekler tanıtıldı.
Derepazarı pidesi peyniri ile farklı
Etkinlikte Osmanlı mutfağının da yer aldığını tabir eden Gülsüm İslamoğlu "Biz hem İstanbul saray mutfağında çalıştık hem de Osmanlı mutfağında çalıştık. İçli köftemizden, vişneli yaprak sarmamızdan, su böreğimizden ve baklavamızdan ötürü dört çeşit eserle bugün buradayız. Biz mutfak olarak hem Antep hem Osmanlı mutfağı çalışıyoruz bu noktada. Hem bayanlarımız her mutfağı öğrensinler birebir vakitte da yalnızca yöresel yemeklerden fazla tüm mutfağa hakim olsunlar istiyoruz" dedi.
Rize’nin Derepazarı ilçesinin meşhur pidesinin organik oluşuna dikkat çeken Ahmet Samangül "Derepazarı pidesi Rize’ye özel has eserlerle peynir, kavurma ve özel pişirme tekniğiyle yaptığımız kıymamızla bir arada ve özel hamurumuzla, odun ateşiyle yanan taş fırınımızda ağır ateşte pişen pidemizdir. Peynirimiz büsbütün doğal, katkı ve kollayıcı unsur olmayan bir peynirdir" tabirlerini kullandı.
Çay aromalı baklava
Etkinlikte dikkat çeken bir öbür eser ise ‘Çay aromalı baklava’ oldu. Hamuruna katılan yeşil çay pudrası ile yapılan baklava herkesin ilgisini çekti. Yeşil çay pudrasından yaptıkları tatlıları giderek arttırdıklarının altını çizen Kalkandere Halk Eğitimi Müdürlüğü Usta Öğreticisi İrem Öztürk "Bildiğimiz baklava hamuruyla yapılıyor içerisine çay pudrası ekliyoruz. Bu sene burma halinde de denedik çaylı baklavamızı, içerisinde fındık ve ceviz var, hamurunda ise çay pudrası var. Ağızda birinci tatlı bir tat sonrasında boğazda hafif yakan bir tat bırakıyor, deneyen beşerler beğeniyor tekrar denemek istiyor" biçiminde konuştu.