Türkiye’de bu yıl en yüksek fındık rekoltesinin beklendiği Samsun’da orta nesil tarlalarda fındık hasadı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, en uygun hasat yolunun kısımların silkelenerek fındıkların bekletilmeden yerden toplanması olduğunu vurguladı.
Karadeniz’de fındık hasadı her yıl iklim kurallarına bağlı olarak ağustos ayının birinci yarısında başlarken, Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komitesi 2025 yılı Samsun ili için; orta jenerasyonda 9-16 Ağustos, kıyı jenerasyonunda 16-23 Ağustos, yüksek nesilde ise 23-30 Ağustos tarihlerini belirledi.
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yerden toplamaya uygun olmayan bahçelerde koldan elle toplamanın dikkatle yapılması gerektiği belirtilerek, “Sıyırma sistemi kullanılmamalı, kol ve tomurcuklara ziyan verilmemelidir. File usulü, personellik maliyetlerini düşürürken eserin toprakla temasını da azaltarak kaliteyi artırmaktadır” denildi.
Toplanan fındıkların naylon çuvallara konmaması, jüt yahut fileli çuvalların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada; harman yerlerinin beton ve hafif meyilli olması, fındıkların 10-15 cm kalınlığında serilerek kurutulması, nem oranının kabuklu fındıkta yüzde 12, iç fındıkta yüzde 6’yı geçmemesi gerektiği söz edildi. Ayrıyeten depolamada serin, kuru ve havalandırılabilir alanların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.
Hasat olgunluğundan evvel toplanan ve yeterli kurutulmayan fındıkların kızışma, acılaşma, küflenme ve aflatoksin riskine yol açabileceği ikazında bulunuldu. Samsun’daki fındık bahçelerinde ziyan veren kahverengi kokarca ile çabanın hasada kadar süreceği, ruhsatlı bitki müdafaa eserleri kullanılması ve ilaçlama ile hasat ortasında bekleme müddetine uyulmasının değer taşıdığı kaydedildi.
Samsun Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Kemal Yılmaz, “Belirlenen tarihlere uyulup, hasat, harman ve depolama süreçleri tekniğine uygun yapıldığında kaliteli ve aflatoksinsiz eser elde etmek mümkün olacaktır” dedi.


Samsun’da fındık hasadı başladı: File yöntemi maliyeti düşürüyor, kaliteyi artırıyor
Canik’te mangala coşkusu
Samsun’un Canik ilçesinde düzenlenen geleneksel Canik Mangala Turnuvası, yoğun katılımla renkli görüntülere sahne oldu.
Canik Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Canik Mangala Turnuvası’nda aileler ve gençler birincilik için kıyasıya mücadele etti. “Bağımsız Gelecek” temasıyla düzenlenen turnuvada, bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturulurken aile içi iletişimin güçlendirilmesi hedeflendi.
Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, turnuvaya ilişkin yaptığı açıklamada, Canik Mangala Turnuvası’nı her yıl farklı temalarla düzenlemeyi sürdürdüklerini belirterek, “Canik Mangala Turnuvamızla ailelerimizle buluştuk, gençlerimizin sevincine ortak olduk. Tarihi akıl, zekâ ve strateji oyunumuz Mangala’nın etrafında buluştuğumuz turnuvamızı bu yıl Bağımsız Gelecek temasında gerçekleştirdik. Bağımlılıktan uzak, sağlıklı bir gelecek için buluştuğumuz turnuvamızda ayrıca aile kavramının önemini bir kez daha hatırlatarak aile içi iletişimin güçlenmesini de hedefledik” dedi.
Başkan Sandıkçı, Canik’te öğrencilerin hizmetine sunulan 27 adet Canik Akıl ve Zekâ Oyunları Sınıfı ile eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, bu sınıflarda öğrencilerin tarihi akıl ve strateji oyunlarıyla buluşturulduğunu söyledi. Sandıkçı, öğrencilerin bu oyunlar sayesinde eğlenirken öğrenme fırsatı yakaladığını ve mantık yürütme ile problem çözme gibi bilişsel becerilerini geliştirdiğini kaydetti.
Canik Belediyesi ile Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Hasan Doğan Spor ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen turnuva, ödül töreni ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

