blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Samsun’da fazla kilo alarmı: Her 10 kişiden 6’sı obez ya da fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası kapsamında Samsun’da yapılan beden kitle indeksi(VKİ) ölçümleri, dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu. Kampanyanın 8’inci haftası prestijiyle vilayet genelinde 143 bin 885 kişinin ölçümü yapılırken, bu bireylerin yüzde 63,5’inin fazla kilolu ya da obez(aşırı şişman) olduğu belirlendi.
Kentin farklı noktalarında Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantlarda vatandaşların kiloları ölçülüyor. 8 haftadır devam eden uygulamada 143 bin 855 kişinin kilosu ölçüldü. 8 haftanın bilgilerine bakıldığında ölçüm yapılan şahısların yüzde 45,9’unu erkekler, yüzde 54,1’ini ise bayanlar oluşturdu. İştirakçilerin yüzde 4,8’i zayıf, yüzde 31,7’si olağan kilolu, yüzde 35,6’sı fazla kilolu, yüzde 27,9’u ise obez çıktı. Beden kitle indeksi olağanın üzerinde çıkan kişi sayısı ise 90 bin 884 olarak tespit edildi. Ölçüm sonuçlarına nazaran erkeklerde fazla kilolu olma oranı öne çıkarken, bayanlarda ise obezite oranının daha yüksek olduğu görüldü.

"Bu ilimiz için alarm kabul edilebilir"
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sıhhati Hizmetleri Lideri Dr. Hatice Öz, "Sağlıklı beslenme çalışmaları kapsamında 8 haftadır ‘İdeal Kilonu Öğren’ sağlıklı yaşa kampanyası yürütüyoruz. Bu 8 haftalık müddet içerisinde 143 bin 885 kişiyi tarttık. Bireyleri bilgilendiriyoruz. Kilolarını öğrenerek sonrasında beden kitle endekslerini hesaplayarak sıhhat kuruluşlarına yönlendiriyoruz. Bizim halk sıhhati olarak ideolojimiz hoş bir ömrün anahtarı sıhhat ve mutluluktur. Sıhhatin anahtarı da sağlıklı beslenme ve fizik aktivitesidir. Obezite bütün hastalıkların öncüsüdür. Kanserden tutunda kronik hastalıkların tamamı. Obezite ile uğraş ettiğinizde aslında başka kronik hastalıklarla da çaba etmiş oluyorsunuz. Meydanlardayız. Münasebetiyle bizimle bu çalışmayı yürüten bireylerle bir ortadayız. Bu çalışmada 3’te 2 oranından kilolu ve fazla kilolu tespit ettik. 3’te 1 oranında da olağan kilolu tespit ettik. 140 bin kişinin yüzde 35’i olağan kilolu ve zayıf çıktı. Başka kalan yüzde 65’i kilolu ve fazla kilolu olarak tespit edildi. ’İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyası çerçevesinde yaptığımız bu aktiflik genel olarak Samsun’da kilolu ve fazla kilolu şahısların oranının yüksek olduğunu gösterdi. Bu ilimiz için alarm kabul edilebilir. Bu nedenle herkesin çok dikkatli olması, obezite ile çabada bizlerle bu yolu yürümesi gerekiyor" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Aralık, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Kastamonu Üniversitesi’nin uluslararası coğrafya literatürüne katkı sunacak projesine destek

Kastamonu Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği "Coğrafi Bilgi Üretimindeki Hegemonik İlişkilerin Zamansal ve Mekansal Analizi" projesi, desteklenmeye hak kazandı.
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Suat Yazan’ın yürütücülüğünü üstlendiği "Coğrafi Bilgi Üretimindeki Hegemonik İlişkilerin Zamansal ve Mekansal Analizi" projesi, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje, coğrafya disiplininde bilginin üretimi ve dolaşımında etkili olan Anglo-Amerikan merkezli yapının zamansal ve mekansal boyutlarını incelemeyi amaçlıyor. Projede, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Birleşik Krallık’ın akademik yayıncılık ve bilimsel standartlar üzerindeki belirleyici rolü, nicel veriler ışığında ele alınıyor.
Çalışma kapsamında, 2000-2025 yılları arasında yayımlanan ve alanında prestijli kabul edilen yedi uluslararası genel coğrafya dergisindeki makaleler bibliyometrik yöntemlerle analiz edilecek. Proje, coğrafya disiplininde bilgi üretiminin jeopolitiğini zamansal ve mekansal açıdan bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, alan yazına nesnel ve kapsamlı bir perspektif sunmayı hedefliyor. Elde edilecek verilerin, küresel coğrafi bilgi üretiminin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelere zemin oluşturması bekleniyor.
Projede, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden Doç. Dr. Erdem Bekaroğlu ile Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Kurtar Anlı araştırmacı olarak yer alıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, Kastamonu Üniversitesi’nde yürütülen bilimsel çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde karşılık bulmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Rektör Topal, genç akademisyenlerin özgün araştırmalarla alan yazına katkı sunmasının Kastamonu Üniversitesi’nin araştırma vizyonu açısından önemine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin