blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da “Bilişim Çağında Dezenformasyon” konferansı

Samsun’da, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı Dezenformasyonla Uğraş Merkezi (DMM) Koordinatörü İdris Kardaş’ın iştirakiyle "Bilişim Çağında Dezenformasyon-Hakikatin Peşinde" bahisli bir konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kardaş, "Dezenformasyonla en çok; terör akınlar, seçim devirleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dezenformasyonla Uğraş Topluluğu tarafından OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta teknolojinin süratle gelişen rolü ve bilhassa toplumsal medya platformlarının bilgi kirliliği üzerindeki tesirleri ele alındı. Kardaş, toplumsal medya algoritmalarının, duygusal reaksiyonlar uyandıran içerikleri daha fazla öne çıkardığını belirterek, "Algoritmalar, öfke, endişe, şaşkınlık üzere hislere hitap eden içerikleri daha fazla kullanıcıya gösteriyor. Bu da tıklama tuzağı (clickbait) olarak bilinen sansasyonel içeriklerin yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu sistemler, hakikat bilgi ile yanlış bilgi ortasında etik bir ayrım yapmadan, daha fazla etkileşim alan içeriği öne çıkarıyor" diye konuştu.

Sunumdan bilgiler
Sunum yapan İdris Kardaş şu bilgileri paylaştı:
"Beşinci kol, fiilî müdahale ile ele geçirilemeyen bir kitleyi ya da devleti; propaganda, casusluk, sabotaj ya da terör yoluyla manevî tesire maruz bırakmak suretiyle müdahaleye/işgale uygun hale getirmektir. Toplumsal medyada algoritmalar dediğimizde, bir toplumsal medya platformunun (Instagram, TikTok, Twitter/X, Facebook, YouTube vb.) hangi içeriği kime, ne vakit ve nasıl göstereceğine karar veren otomatik kurallar sisteminden bahsediyoruz. Bu sistemler çoklukla yapay zekâ dayanaklıdır ve kullanıcı davranışlarına nazaran daima kendini günceller. Toplumsal medya algoritmaları, duygusal reaksiyonlar (öfke, kaygı, şaşkınlık) oluşturan içerikleri daha çok ön plana çıkarır. Tıklama tuzağı (clickbait) olan, sansasyonel içerikleri yayma eğilimindedir. Gerçek bilgiyle yanlış bilgi ortasında etik bir ayrım yapmaz-hangisi daha çok etkileşim alırsa onu yayar. Böylelikle palavra bilgi, komplo teorileri ve nefret söylemi süratle yayılabilir. Kriz vakitlerinde dezenformasyonla en çok terör hücumlar, seçim Devirleri, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalarda karşılaşıyoruz" halinde konuştu.
Konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, OMÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 08:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Forkliftten düşen işçi hayatını kaybetti

Bartın’da 2 ay evvel kauçuk fabrikasında işe başlayan 38 yaşımdaki özgür Çelik, forkliftten düşerek hayatını kaybetti.
Bartın Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir kauçuk fabrikasında bakım işçisi olarak çalışan 38 yaşındaki Özgür Çelik, bakımını yaptığı forkliftten düşerek ağır yaralandı. Ağır yaralanan Çelik, kaldırıldığı Bartın Devlet Hastanesi’nde tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.
Hayatını kaybeden Çelik’in bekar olduğu ve 2 ay evvel kauçuk fabrikasında işe başladığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin