blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Haziran, 2024 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Kültür Yolu Festivali start aldı

Samsun’da 9 gün sürecek Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile start aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla 16 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırdığı Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki dördüncü ayağı, Samsun’da bugün başladı. 30 ayrı mekânda 1000’e yakın sanatçının katıldığı, 9 gün sürecek festivalde konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanata 600 etkinlik gerçekleştirilecek. Festivalin startı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yeni açılan Samsun Müzesi’nde yaptığı açılış toplantısı ile başladı.

“Türkiye ilk beş turizm ülkesinden biri"
Samsun’un turizmin Karadeniz’deki lokomotifi olması için ilk adımı 3 ay önce attıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Dünya Turizm Örgütü verilerine göre Türkiye bugün ilk beş turizm ülkesinden biridir. Ziyaretçi sayısı, turizm geliri, ürün çeşitliliği, tesisleşme ve altyapı, sürdürülebilirlik uygulamaları, pazar çeşitliliği, yıl boyuna ve ülke geneline yayılan turizm hareketi derken her başlıkta büyük ilerlemeler kaydettik. Bunu kamu ve özel sektör paydaşlarımızla birlikte başardık. Kazanımlarımızı koruyarak bu başarının devamlılığını da yine birlikte sağlayacağız” dedi.

“Halkımızı çok geniş bir yelpazede sahne performanslarıyla buluşturacağız”
Sanatseverleri sanatçılarla buluşturacaklarını dile getiren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Bütün etkinlikleri; sanatçı, içerik, yer ve saat bilgilerini sitemizde bulabilirsiniz. Festivalimiz boyunca konserlerden opera ve bale temsillerine kadar halkımızı çok geniş bir yelpazede sahne performanslarıyla buluşturacağız. Batı Park’a kurduğumuz ana sahnemizde Oğuzhan Koç, Buray, Uğur Aslan, Ferhat Göçer, Can Bonomo, Mert Demir, Fatma Turgut, Cem Adrian ve Bengü sahne alacaklar. Aslı Hünel, Dolapdere Big Gang, Şükriye Tutkun gibi farklı müzik dallarından daha birçok sanatçımız, koro ve topluluklarımız da verecekleri konserlerde Samsunlularla buluşacak. Sanatseverler, devlet tiyatroları ile devlet opera ve balesi sanatçılarımızın eşsiz performanslarını da izleme imkânı bulacaklar. Farklı oyun ve temsillerin yanında ŞAHMERAN operasının dünya prömiyerinin festival kapsamında Samsun’da gerçekleştirileceğini özellikle belirtmek isterim. Çok değerli sanatçılarımızın eserlerini içeren Atatürk Kültür Yolunda, Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde 100, Anadolu ve Zümrüd-ü Anka gibi resim, fotoğraf, hat, deri rölyef ve dijital içerikli birbirinden özel sergiler sanatseverler için kapılarını açacak. Böylesi farklı dal ve tarzlarda eserleri görme fırsatını kesinlikle kaçırmamanızı öneririm” diye konuştu.

“Yaklaşık 1000 sanatçımızın katılımıyla 30’dan fazla noktada, 600’e yakın etkinlik olacak”
Festival kapsamında 600’e yakın etkinlik gerçekleştirileceğini belirten Bakan Ersoy, “Gastronomi de festivalimizin önemli başlıklarından. 15 tane Festival Lezzet Durağı oluşturduk. Ziyaretçilerimiz hem bu coğrafyanın köklü ve geleneksel lezzetlerini tadacaklar hem de onların hikâyesini, içeriğini ve yapılışını öğrenecekler. Vatandaşlarımızın ekranlardan, sahnelerden yahut sosyal medya gibi farklı mecralardan severek takip ettikleri insanlarla buluşmalarını, onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarını önemsiyoruz. Merak ettikleri konulara cevap bulsunlar; ilgi ve bilgileri artsın, perçinlensin istiyoruz. Söyleşi ve panel gibi etkinlikleri bu bilinçle düzenliyoruz. Yeşilçam’ın duayenleri Ediz Hun ve Türkan Şoray gibi yıldızlarımızın da aralarında bulunduğu Türk sinemasının çok değerli isimleriyle söyleşiler yapılacak. Bununla birlikte Rıfat Becerikli ve Aydın Sarman ile Orhan Gencebay Film ve Müzik Okumaları etkinliği de bu alana meraklı vatandaşlarımız için son derce bilgilendirici ve aydınlatıcı olacak. Pelin Çift İle Gündem Ötesi- Yerinde Tarih programında Doç. Dr. Ali Faik Demir İle Atatürk’ün Yolculuğu her yönüyle masaya yatırılacak. Herkesi bir devrin başlangıcına, Türk tarihinin yeni merhalesine dair ayrıntıları dinlemeye ve öğrenmeye davet ediyorum. Yaklaşık 1000 sanatçımızın katılımıyla 30’dan fazla noktada, 600’e yakın etkinlik olacak. Yani her zaman olduğu gibi Samsun’da da her yaştan, her kesimden, her ilgi ve beğeniye hitap eden bir festival yaşanacak. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi noktalarken öncelikle YKS adayı bütün gençlerimize başarılar diliyorum. Sınavlardan sonra buyursunlar, festivalimizde bu uzun maratonun yorgunluğunu atsınlar” ifadelerini kullandı.

Festivalin açılış toplantısına Bakan Ersoy’un yanı sıra Samsun Valisi Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ersan Aksu, Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı ve İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz katıldı.

Festival coşkusu Samsun’da
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü durağı doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, turizmiyle, ekonomisiyle ve gastronomisiyle önde gelen şehirlerinden Samsun olacak. Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Samsun, 8-16 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca 30’dan fazla noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. Festival, tarihinin dönüm noktalarına şahitlik etmiş “Güneşin Doğduğu Şehir” ve “Atatürk’ün Şehri” olarak nitelendirdiğimiz bu özel şehrin sahip olduğu değerleri daha da görünür kılacak ve bununla birlikte Samsunluları kültürel ve sanatsal etkinliklerle de buluşturacak. Samsun Kültür Yolu Festivali birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.

Ünlü isimlerin konserleri Samsun’u coşturacak
Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Samsunlular doyasıya eğlenecek. Batıpark’a kurulacak ana sahnede Oğuzhan Koç, Buray, Uğur Aslan, Ferhat Göçer, Can Bonomo, Mert Demir, Fatma Turgut, Cem Adrian ve Bengü en sevilen şarkıları ile Samsunlularla buluşacak. Kentin birçok noktasında yer alan festival alanları farklı konserlere, söyleşilere, film gösterimlerine ve sahne etkinliklerine ev sahipliği yapacak.

Sanatla dolu Samsun: Konser, opera, bale ve tiyatro
Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Samsunlular belirlenen farklı festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Çocuklar için festival
Doğupark’a kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Festivalde 15 farklı gastronomi durağı
Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Samsun’da ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak 15 farklı nokta belirlendi. Samsun Kültür Yolu Festivali Lezzet Duraklarında yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.

Sevilen ünlü isimler Samsun’da
Aslı Hünel, Dolapdere Big Gang, Şükriye Tutkun, Gökhan Akar, Ercan Polat, Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli ve Eda Karaytuğ, Alper Kış, Grup Genç, 3 Hisar, Mustafa Akgül & Murat Doğru, Serdar Tuncer, Fatih Koca, Mehmet Kemiksiz, Aykut Kuşkaya gibi halkın beğenerek izlediği ve dinlediği ünlü isimler festival boyunca farklı tarihlerde verecekleri konser ve düzenleyecekleri etkinliklerle festivalde yer alacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı koro ve topluluklar da birbirinden kıymetli ses ve saz sanatçıları ile festivalde sanatseverlerle buluşacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı sanatçıları ve öğrencileri ile yerel korolar verecekleri özel konserlerle festivalde sahneye çıkacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İlyas Erbay tarafından
12 Haziran, 2025 11:43 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BU BASİT BİR KAZA OLAMAZ!

“1 ton toryum’dan elde edilecek enerji, 1 milyon ton petrol’den elde edilecek enerjiye eş değer” Bu sözler, uçak kazasında yitirdiğimiz değerli bilim insanı, Prof.Dr. Engin Arık hanıma ait.
2007 yılındaki o şüpheli uçak kazasını hatırlayacaksınız. Üzerinden tam 18 yıl geçti! Engin hocanın hayalini Çin gerçekleştirdi.

İstanbul – Isparta seferini yapan yolcu uçağımız Keçiborlu Tünektepe mevkiinde düşmüştü. Meydana gelen kazada bilim insanlarımız; Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Arş. Gör. Özgen Berkol Doğan, Arş. Gör. Mustafa Fidan ve Engin Abat şehit olmuştu. Aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.

Bu basit bir uçak kazası değildi. ABD, İsrail ve Fetö’nün parmağı olduğuna dair kuvvetli bulgular olduğu söyleniyor. Bunlar basında çok kez dillendirildi.
Yakın tarihimizde aydınlatılmayan bir çok şüpheli ölüm olayı var. Bu da onlardan biri.
Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Isparta'da, 30 Kasım 2007'de, Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki akademisyenlerle birlikte toplamda 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın, yüzde 99 oranla düşürüldüğünü iddia ediyor. Sultansoy, "O uçak düşürülmeseydi, Türkiye bugün CERN'de asil üye olurdu. Türkiye toryum yarışında dünyada liderler arasında olurdu. Türk Hızlandırıcı Kompleksi ve Türk Bilim Kenti kurulurdu" diyor.

Muhtemelen Türkiye’nin dünyanın enerji devi olmasını istemeyen malûm güçler her zamanki gibi yine iş başında idi. Güçlü bir devlet olmanın yolu, enerji sorununu çözmekten geçiyor. İnsan yaşamı için enerji olmazsa olmazımız. Tabi ki, gelecekte daha çok enerjiye ihtiyacımız olacak. O zaman alternatif enerji kaynaklarına, güneşe, pil ve hızlı şarj teknolojilerine, güneş panellerinin hücrelerine, inventor sistemlerine yatırım yapmalıyız. Sahip olduğumuz zengin maden yataklarımızı doğru ve verimli kullanmalıyız. Ortaya koyacağımız teknolojilerle biz de pazarda “varız” demeliyiz….Tüm bunlar için de, tabii ki, eğitim şart…

Sanayi Devrimi, İngiltere’de başlayıp Avrupa ve Amerika’ya yayılarak, tüm dünyaya enerjinin, uygarlıkların devamı için vazgeçilmez bir unsur olduğunu, güçlü bir devlet olmanın yolunun enerji sorununu çözmekten geçtiğini göstermiştir. Eğer bir devlet enerji sorununu çözebiliyorsa, ekonomik anlamda belli bir gücü elde etmiş demektir. Ekonomik anlamda güçlü olan ülkeler de dünya siyasetine yön veren ülkeler olacaktır. Ülkemiz enerji konusunda çok şanslı. Türkiye kendine ebediyen yetecek bir toryum rezervine sahip. Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin tondur. Bunun 790 bin tonu ülkemizde.

Evet, kesinlikle, geleceğin enerjisi Toryumdur. simgesi Th, atom sayısı 90, atom ağırlığı 232,038, yoğunluğu 16,12 olan, oldukça sert, havada bozulmayan, kurşun renginde, akkor derecede kıvılcım çıkararak oksitlenen, atom enerjisi kaynağı olarak kullanılan ışın etkin bir elementtir.

Türkiye’de 2022’nin başında Isparta Aksu’da, 20 bin tonluk toryum rezervi keşfedildi. Bu keşif, Türkiye’yi, dünyada toryum rezervi konusunda ikinciliğe taşıdı. Bu rezerv ve toryum Türkiye için çok önemli. Dünyada 6,35 milyon ton toryum kaynağı bulunuyor.

Toryum reaktörlerinin geleneksel nükleer reaktörlerden daha güvenli ve çevre dostu olduğu belirtiliyor ve enerji üretmek için uranyum yerine toryum kullanıyorlar. Öte yandan toryumun uranyumdan daha bol ve erişilebilir bir element olduğu ve rezervlerinin de çok daha fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Çin geniş toryum rezervine sahip Çin, toryum reaktörü teknolojisini aktif olarak geliştiren birkaç ülkeden biri. Çin, ülkenin 20 bin yıldan fazla ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar geniş toryum rezervlerine sahip. Bir başka deyişle Çin’deki toryum rezervi, ülkeye 20 bin yıl elektrik üretebilecek.

Çin ilk toryum nükleer reaktörünü geçtiğimiz yıl Haziran ayında faaliyete geçirmişti. 2 MW lık bu reaktör, Çin’de toryum reaktörü teknolojisinin geliştirilmesinde ilk adımdır. Ülke yetkilileri, toryum reaktörlerinin gelecekte ana enerji kaynağı haline geleceğini ve bunun da fosil yakıt tüketimini azaltarak karbondioksit emisyonlarını düşüreceğini umuyorlar. Dünyamızın geleceği için de temiz enerji çok önemli.

Engin Arık ve ekibi hayatta olsaydı, projelerini bitirebilseydi, belki de çok farklı bir Türkiye’de yaşıyor olacaktık. Ülkemize hizmet eden bilim insanlarımızın unutulmaması için Prof. Dr. Engin Arık ve arkadaşlarının şüpheli ölümünün, araştırılması, tartışılması gerekir.

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.