Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Aralık, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
0

’Saklı sandıklar’dakiler gün yüzüne çıktı

Çeyiz kültürü açısından zengin bir öğelere sahip Trabzon’da Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen ’Saklı Sandıklar Sergisi’ ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Çeyiz sandığından kanaviçeye kadar her türlü gelinlik süs eşyasının yer aldığı sergi ile yörenin gelenek, görenek ve sosyal yaşantısını yansıtan kültürün sandıklardan çıkartılarak, desen ve motiflerini kayıt altına alınması ve günümüz ile buluşturulması amaçlıyor.

Trabzon ve komşu illeri içine alan uzun soluklu araştırmalarda ziyaret edilen köy ve kasabalarda özellikle sandık çeyizi olarak nitelendirilen, işlemeler, danteller, oyalar, beyaz işler ve yöresel kıyafetler serginin öne çıkan eşyalarını oluşturuyor.

Sergi ile ilgili konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, sergiyi herkesin görmesini arzu ettiklerini belirterek “Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünün bu sandıktan geçmişten günümüze ve geleceğe aktardığı güzel mirasımızı herkesin görmesini arzu ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak enstitülerimizi destekliyoruz. Sayın bakanımızın ve Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin rehberliğinde bu güzel eserleri hem toplumumuza hem gençlerimize örnek olarak mirasımızın geçmişimizin güzelliklerini geleceğe aktarılması açısından bu tür tip sergilerin önemi çok büyük. Şahsen mutlu oldum, gurur duydum. Kadınlarımızın, kızlarımızın bu el emeği göz nuru yürek zenginlikleriyle işledikleri bu kıymetli eserlerle tanıştığım için dokunmaya kıyamadık, bakmaya doyamadık. Bunların devamının gelmesini arzu ediyoruz. Sadece ulusal değil uluslararası düzeyde de bu tip çalışmalar devam etmekte daha da güzelleşerek devam edecek. Burada bir mirasın korunmasıyla birlikte aynı zamanda sanatın öğretimi, estetiğin öğretimi ve kadın iş gücünün de istihdamı söz konusudur. Hep birlikte bu güzellikleri ve zenginliklere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Buradaki desenler günümüzde saklı sandıklarda kalmışlar gün yüzüne çıkmamışlar”

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, sergideki ürünler gelecek kuşaklara eşlik edeceğini kaydederek “Olgunlaşma Enstitüleri bölge kültürünü araştırarak gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalar yapmakta. Saklı sandıklar sergimiz kapsamında 7 yıl önce başladığımız tema araştırmalarla beraber kanaviçe yöremize ait el sanatları desenlerini araştırmak üzere yola çıktık. Burada kanaviçe desenlerini, beyaz iş desenlerini, iğne oyalarını kayıt altına alarak sergimizi oluşturduk. Sergimizde bire bir aynı replika ürünler ve tasarımı ürünler bulunmakta. Buradaki ürünler gelecek kuşaklara eşlik edecek onlara rehber olacak ürünler. Buradaki desenler günümüzde saklı sandıklarda kalmışlar gün yüzüne çıkmamışlar. Yabancı eserlere ulaştığımız zaman kendi bölgemizde ülkemizde bu eserler kayıt altına alınmamıştı. Bu desenleri dijital ortamda kayıt altına aldık bununla ilgili bir kitap çalışması yaptık. Kitap çalışmasıyla beraber el sanatları hafızamızı gelecek kuşaklara aktaracağız” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
imam hatipli kiz ogrenci ilceye birincilik ile dondu 5gWwuY4j
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

İmam Hatipli kız öğrenci ilçeye birincilik ile döndü

Devrekli İmam Lisesi kız öğrenci ilçeye birinciliği elde ederek döndü

Zonguldak’ın Devrek İlçesinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren Devrek Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi 8/A Sınıfı Öğrencisi Ayşenaz Çengelcik Zonguldak’ta düzenlenen Akıl ve Zeka Oyunları İl Turnuvasında önemli bir başarıya imza atarak okunun gurur kaynağı oldu.

Ayşenaz Çengelcik il genelinde 40 öğrencinin katıldığı yarışmada temsil ettiği Devrek ilçesinden birinciliği elde ettiği başarıyla 5-6-7 Haziran tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecek olan Akıl ve Zeka Oyunları Türkiye Turnuvası’nda Zonguldak’ı temsil etmeye hak kazandı.

Okul Müdürü İsmail Öztürk, elde edilen başarıya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,” Öncelikle bu turnuvaya öğrencimizi hazırlayan öğretmenimiz Hande Bilgin Uraz’a oklum adına teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrencimizin elde ettiği bu anlamlı başarı bizleri son derece gururlandırmıştır. Akademik başarının yanı sıra stratejik düşünme, sabır ve odaklanma gerektiren bu tür alanlarda öğrencilerimizin kendini göstermesi bizler için çok kıymetli. Öğrencimizi ve emeği geçen öğretmenimizi gönülden tebrik ediyor, Türkiye finallerinde de aynı başarıyı göstereceğine inanıyorum” diye konuştu

Devrek Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, bu başarıyla birlikte eğitimdeki nitelikli çalışmalarını bir kez daha ortaya koymuş bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin