Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Temmuz, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesinde Çorum bir adım önde başlıyor

TBMM’de yasalaşan başıboş sokak köpekleri düzenlemesinde Çorum’da uygulanacak çalışmaya benzeyen hükümler yer aldı. Sahipsiz sokak hayvanları meselesini önceden görüp çözümler üreten Çorum, bu anlamda diğer illerin bir adım önünde yer almış oldu.
Başıboş sokak köpekleri düzenlemesi tüm maddeleriyle TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’nin tüzüğünde yer aldığı gibi başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılarak tedavileri yapılacak, tekrar sokağa salınmadan burada bakılacak ve sahiplendirilecek.
Sokaktan toplanan her köpeğin uyutulması veya ötenazi uygulanması gibi bir hüküm de iddia edildiği gibi yeni yasal düzenlemede yer almıyor. Bu hüküm sadece bulaşıcı hastalık taşıyan ve insanların ve diğer hayvanların sağlığını tehdit eden sokak hayvanları için uygulanacak.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, kanun teklifi hazırlık aşlamasındayken yaygın basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla Çorum’da uygulanan modeli anlatmıştı. Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’nin tüzüğünde yer alan çözüm modeli TBMM’de kabul edilen yasal düzenlemelere birebir benziyor.
Yasal düzenlemeye göre; Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek.
Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Mali konuyla ilgili bölüm de yine Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’nin ile aynı düzenlemeyi içeriyor. Buna göre belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oranında kaynak ayıracak.
TBMM’de kabul edilen yasanın ülkemiz için hayırlı olmasını temenni eden Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’ni kurarak bu konuda önceden hazırlık yapmış olmamız, meselenin çözümünde şehrimize önemli bir avantaj sağlamıştır. Biz, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunu önceden görerek çalışmalarımızı başlatmıştık. Bu konudaki çalışmalarımız ülke geneli için de bir örnek teşkil etmiş oldu. Bu aşamadan sonra, kanuna uygun bir şekilde çalışmalarımızı hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ocak, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bartın’da restoran ve kafelere ilave ücret uyarısı

Bartın Valiliği yaptığı yazılı açıklama ile, kentteki işletmecileri müşterilerinden masa ücreti, zorunlu servis ücreti, kuver ücreti gibi ilave ödeme talebinde bulunmamaları konusunda uyardı.
Bartın Valiliği yaptığı yazılı açıklamada, Ticaret Bakanlığı tarafından 6 bin 502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliği değiştiği hatırlatarak, "Restoran, lokanta, kafe, pastane ve benzeri yiyecek, içecek hizmeti sunulan işletmelerdeki menü ve fiyat listesinde servis ücreti, masa ücreti ve kuver ücreti başlığı altında ilave ücret alınmayacak" dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından, hizmet sunucu kuruluşlar ile tüketiciler arasında ihtilafları önlemek ve tüketici mağduriyetini engellemek amacıyla yürütülen mevzuat değişikliği çalışması ilgili kuruluşlardan alınan görüşler dikkate alınarak tamamlanmış olup, Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Önceki düzenlemede, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliği’ne göre, işletmeler, tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatlar dışında, servis ücreti gibi herhangi bir ad altında başka bir ücreti, menü ve fiyat listesinde açıkça yer vermek kaydıyla tüketicilerden talep edebilmekteydi. Bununla beraber, Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklik sonucunda, Resmî Gazete’de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca, işletmeler tüketicilerden zorunlu olarak servis ücreti, masa ücreti, kuver ücreti veya benzeri adlar altında ilave ödeme talep edemeyeceklerdir. Tüketici sadece, bahşiş gibi, gönüllük esasına dayalı ödeme yapabilecek. Tüketiciler, sipariş verdikleri yiyecek ve içeceklerin bedeli dışında, yalnızca bahşiş gibi gönüllülük esasına dayalı olarak ve kendi istekleriyle ilave ödeme yapabilecekler, tüketicilerden zorunlu bir servis ücreti, masa ücreti talep edilmeyecektir" denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin