Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Mayıs, 2014 06:01

Sağlık için uyku

A+ A-

Fiziksel, zihinsel ve psikolojik iyilik halinin ancak sağlıklı bir uyku ile mümkün olduğunu söyleyen Uyku Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilmediği takdirde kalp, tansiyon, obezite, mide-bağırsak hastalıkları ve psikiyatrik bozukluklara yol açtığına dikkat çekiyor. Bu nedenle sağlıklı ve kaliteli bir uyanıklık için kaliteli uykunun şart olduğunu söylüyor.Kronik uykusuzluk, yaşam kalitesini bozmasının yanı sıra yaşamı tehdit eden bazı hastalıklara da zemin hazırlıyor aynı zamanda yaşam süresini de etkiliyor. Teşhis uyku tetkiki ile konuyor Uyku tetkiki (Polisomnografi), birçok uyku hastalığının tanısının kesinleşmesi ile buna paralel olarak doğru ve etkin tedavi planlaması yapılabilmesi açısından, tüm gece boyunca, uyku sırasında vücuttaki birçok fonksiyonun kaydedilmesi ve değerlendirilmesi işlemidir. Uyku tetkiki, tüm gece boyunca, uyku merkezimizde, uyku hastalıkları konusunda eğitim almış ve uzmanlaşmış bir uyku teknisyenin gözetmenliği altında yapılır. Bazı uyku hastalıklarında, gün içinde de ilave tetkik gerekebilir. Uyku tetkikinde, vücudun belli bölgelerine yerleştirilen sensörler aracılığı ile, beyin aktivitesi, kalp ritmi, nabız, ağız-burun solunumu, göğüs ve karın solunum hareketleri, kan oksijen düzeyi, vücut hareketleri kaydedilerek başta uyku evreleri ve uyku döngüsü olmak üzere tüm vücut fonksiyonları ölçülüyor. Kaydedilen veriler, uluslararası standartlara uygun olarak, uyku konusunda uzmanlaşmış bir hekim tarafından değerlendirilerek tanı ve tedavi yapılıyor. Uyku hastalıklarının tedavisinde, hastalığın tipine göre, ilaç tedavileri, solunum cihaz tedavileri veya Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimliği tedavileri uygulanıyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

29 Kasım, 2024 16:52
blank
İhlas Haber A.

Geri dönüşümde örnek okul: 4 haftada 1 ton atık topladılar

A+ A-

Samsun’da bir ilkokulda başlatılan geri dönüşüm projesi ile veliler ve öğrenciler okula atık malzemeleri getiriyor. 4 haftada 1 ton atık toplayan okul, hem bütçelerine katkı sağlıyor hem de çocuklara sıfır atık bilincini aşılıyor.
İlkadım ilçesinde bulunan Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıldır yapmış olduğu sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton arasında atık topluyor. Cuma günleri okula çocuklarına bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik gibi atıklarını da getiriyor. Getirilen atıklar Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Okur Şahin koordinesinde tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar arasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık bilinci aşılanmış oluyor.
"Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek"
Öğrenci velisi Tuğba Sesli, "Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız bilinçli olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Evlerde, iş yerlerinde biriktirdiğimiz karton, plastik gibi geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın ayrı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Güzel bir rekabet oluyor. Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" dedi.
Veli Nagihan Gül, "Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar gibi geri dönüşebilecek bütün ürünleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz adına iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
"Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz”
Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise "Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm malzemelerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki amacımız çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaktır. Dört haftada bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dönemde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” ifadelerini kullandı.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455