Array ( [hedef] => 2026-02-21T06:04:00+00:00 [iftar_hedef] => 2026-02-21T18:37:00+00:00 [vakitler] => Array ( [İmsak] => 06:06 [Güneş] => 07:31 [Öğle] => 13:08 [İkindi] => 16:06 [Akşam] => 18:36 [Yatsı] => 19:56 ) [gorunecek_hedef] => 2026-02-21T06:04:00+00:00 [gorunecek_etiket] => İmsaka kalan )
karabuk
İmsak 06:06
Güneş 07:31
Öğle 13:08
İkindi 16:06
Akşam 18:36
Yatsı 19:56
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Haziran, 2025 14:14 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Safranbolu’nun Yönetim Planı Bulunmuyor

UNESCI Dünya Miras Kentleri arasında yer alan Safranbolu'nun yönetim planı eksikliği endişe yaratıyor.

Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesi, önümüzdeki günlerde korumanın 50. yılını kutlamaya hazırlanırken, kentteki koruma çalışmalarında önemli bir eksiklik dikkat çekiyor.

Türkiye’nin taraf devlet olarak 1983 yılında Sözleşmeyi kabul etmesi sonucunda, dünya miras listesinde 18 (16 kültürel, 2 karma), Geçici listesinde 85 (78 kültürel, 4 karma, 3 doğal), miras alanı yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nde Arkeolog Doç. Dr. Şehnaz Eraslan 2021 yılında konuyla ilgili yayınladığı makalede, Safranbolu'nun 1994 yılında miras listesine alındığını ancak hala yönetim planının oluşturulmadığını kaleme almıştı.

Birçok UNESCO miras kenti, sürdürülebilir ve etkin koruma sağlamak amacıyla kapsamlı yönetim planlarına sahipken, Safranbolu'nun bu alanda henüz resmi bir yönetim planı bulunmuyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan diğer tarihi kentler, koruma ve yönetim faaliyetlerini düzenleyen ve kentlerin kültürel dokusunu gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan detaylı yönetim planlarıyla öne çıkıyor. Bu planlar, kentlerin korunmasında ortak akıl ve disiplinli bir yaklaşım sağlarken, yerel yönetimlerin de sorumluluklarını netleştirmelerine imkan tanıyor.

Ancak, Safranbolu'da bu alanda eksikliğin olması, özellikle kentin tarihi dokusunun sürdürülebilirliği açısından endişeleri beraberinde getiriyor. Koruma ve restorasyon çalışmalarında bazı belirsizlikler yaşanırken, kentteki yaşam alanlarının ve turizm altyapısının geleceği açısından da kaygılar artıyor.

UNESCO'nun koruma kriterleri arasında yer alan yönetim planlarının, kentlerin tarihsel ve kültürel değerlerinin korunmasında temel unsur olduğu belirtiliyor. Safranbolu'nun 50. yılını kutlaması öncesinde, bu önemli eksikliğin giderilmesi ve resmi bir yönetim planının hazırlanması, kentin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Eraslan makalede: "Her ne kadar, söz konusu alanların 2863 sayılı Kanun ile korunması garanti altına alınmış olsa da, yönetim planları sayesinde bu alanlarda nitelikli koruma sağlanıyor. Ayrıca, dünya miras listesine dahil olan bölgelerimizde, sadece koruma değil, aynı zamanda alanların yönetim hedeflerinin değerlendirilmesi ve bu hedeflere ulaşmak için detaylı, gerçekçi eylem planlarının oluşturulması da mümkün oluyor. Böylece, hem bugünkü nesil hem de gelecek nesiller için bu mirasın sürdürülebilirliği temin ediliyor. Aynı zamanda, bu alanların uluslararası camialarda kabul görmesi, kültür turizminin gelişimi ve yerel halkın ekonomik ve sosyal açıdan ilerlemesine de katkı sağladığını düşünüyoruz." ifadelerinde bulunuyor. Safranbolu'nun UNESCO standartlarına uygun olarak yönetilmesi ve korunması adına acil adımlar atılması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Şubat, 2026 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Devrek Ramazan ayının ilk Cuma namazı kılındı

Devrek Ramazan ayının ilk Cuma namazı yoğun katılım ile idrak edildi.
İslam aleminin kutsal ayı olan 11 Ayın Sultanı Ramazan ayının başlaması nedeniyle mübarek ayın da ilk Cuma namazını kılmak için Devrekliler camilere akın ettiler. İslam aleminde 11 Ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayının başlaması nedeniyle mübarek ayın ilk Cuma namazında da Devrekli vatandaşlar camilere akın ettiler. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde ve çevresinde ikamet eden müminler Ramazan ayının ilk Cuma namazını eda edebilmek için çevrelerde camilere akın ettiler.
Mübarek ayın ilk Cuma namazını eda edebilmek için adeta birbirleriyle yarışan vatandaşlar namaz kılmak için iştirak ettikleri camilerin içlerinde yer bulamayanlar namazlarını camilerin avlularında ve yollarda eda etmek zorunda kaldılar.

Bizi sosyal medyadan takip edin