Safranbolu Belediyesi, şehrin tarihî ve kültürel dokusunu yaşatmak ve yöresel ürünlerin tanıtımını desteklemek amacıyla Tarihi Çarşı Han Arkası'nda ‘Yöresel Ürünler Pazarı’ kurma kararı aldı. Haziran ayı içerisinde kurulması planlanan pazarın başvuruları 4-10 Haziran tarihleri arasında Safranbolu Belediyesi halk masaları üzerinden yapılacak.
Son yıllarda Dünya genelinde yaşanan ticarî faaliyetlerdeki değişimler ve modernizasyon çabaları, yöresel kültür ve ürünlerin tanıtımı ve satışı için uygun bir ortamın oluşturulmasını zorlaştırdı. Bu kapsamda, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse’nin aldığı kararla birlikte, Tarihi Çarşı Han Arkası bölgesinde kurulacak olan yöresel ürünler pazarı, hem yerli halka hem de turistlere yöresel lezzetleri ve el işlerini sunma fırsatı verecek. Al-Sat sistemi ile değil halkın kendi ürettiği ürünleri satma şartı konulan pazarda, Safranbolu'nun maniye domatesinden çavuş üzümüne, coğrafi işaretli ürünlerden, organik tarım ürünlerine; el işi hediyelik eşyalardan, yöresel kıyafetlere kadar geniş bir yelpazede ürünlerin satışı yapılacak.
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse; ‘’Bu Pazar sadece ticarî bir girişim değil, aynı zamanda Safranbolu'muzun kültürel ve tarihî mirasını koruma çabamızın bir parçasıdır. Halkımızın bahçelerinde ürettiği organik meyveler ve sebzeler, tamamı ile el işi ürünler ile yerel üreticilerimize destek olmayı amaçlıyoruz Yöresel ürünler pazarının kurulmasıyla birlikte, Safranbolu'nun tarihî Çarşı bölgesi hem yerli halkın hem de turistlerin daha fazla ilgisini çekecek’’ dedi.
Safranbolu Belediyesi tarafından hazırlanan stantlarda satışını yapacak yerel üreticiler Safranbolu Belediyesi halk masalarına 4-10 Haziran 2024 tarihleri arasında başvurularını yaparak yöresel ürünler pazarında yerlerini alacak.
Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 26’ıncı kez düzenlenecek
UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün konutlarıyla dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği "Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla bu yıl 26’ncı kez düzenlenecek.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu yıl 26.’sı düzenlenecek olan Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği öncesi bilgilendirme ve kıymetlendirme toplantısında gazetecilerle bir ortaya geldi.
Festivalin Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Lider Köse, şenliğin her geçen yıl daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Elif Köse, açıklamasında şenliğin bölgeye olan tesirlerine dikkat çekerek, "Altın Safran Milletlerarası Belgesel Sinema Şenliği bizim için hayli heyecan verici, değerli ve manalı bir seyahat. Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Milletlerarası platformlarda Safranbolu’nun isminin duyulmasına değerli katkıları olduğunu düşündüğümüz bu şenlik, bizim için çok özel" dedi.
Hazırlıkların uzun müddettir sürdüğünü kaydeden Lider Köse, "Bu nedenle, grubumuzla birlikte uzun bir müddettir 26. şenliğimizin hazırlıklarını sürdürüyor ve tamamlamış bulunuyoruz. Birinci toplantımızı Kasım ayında gerçekleştirdik. Her zamanki üzere şenlik içeriğinde çok değerli projelerimiz ve etkinliklerimiz yer alıyor" sözlerini kullandı.
Festivalin, son üç yıldır açık hava sinema etkinlikleriyle başladığını söyleyen Köse, "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu aktifliklerin birincisi yarın gösterime girecek. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak açık hava sinema gösterimlerinin bölgede büyük ilgi gördüğünü memnuniyetle gözlemledik. Şenlik boyunca her akşam bir belgesel ve bir uzun metraj sinema gösterimi yapılacak" diye konuştu.
Festivalin Çarşamba günü Atatürk sunumuyla başlayacağını aktaran Lider Köse, tıpkı gün heyet üyeleri ve konuklarla birlikte bir basın açıklaması yapılacağını söz ederek dijitalleşme ve Türkiye’de belgesel sinemanın geleceği temalı bir çalıştayın da şenlik bünyesinde birinci kere gerçekleştirileceğini söyledi.
Çalıştayın değerine değinen Köse, "Bu çalıştay, alanında bir birinci olma özelliği taşıyor. Belgesel sinemanın dijitalleşme süreci masaya yatırılacak. İkinci oturumda ise Türkiye’deki sinema şenliklerinde belgesel sinemanın yeri tartışılacak. İki gün sonra da bu çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacağız" dedi.
Festivalin bu yıl da kıymetli konuklara konut sahipliği yapacağını lisana getiren Köse, ortalarında direktör Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu isimlerin Safranbolu’da olacağını açıkladı.
Gelecek kuşakların belgesel ile tanışmasının kıymetine dikkat çeken Köse, "Çocuklar kesinlikle belgeselle tanışmalı, belgeseli hayatlarında bulundurmalı. Zira böylesine değerli bir şenliğe mesken sahipliği yapan Safranbolu’da, gelecek jenerasyonların de belgeseli benimsemesi ve bu şenliğe sahip çıkmaları büyük değer taşıyor" sözlerini kullandı.
Bu yıl üçüncü sefer düzenlenecek olan Çocuk Belgesel Sinema Atölyesi’ne de değinen Köse, bu aktifliği önemsediklerini belirtti.
Festivalin Safranbolu ölçeğinde memleketler arası boyutta düzenlenmesinin kolay olmadığını vurgulayan Lider Köse, "Bu şenliğin ardında, günler süren çok özel ve ağır çalışmalar var. Hem üniversitelerdeki hocalarımıza hem sivil toplum örgütlerinin liderlerine, hem de bu süreçte büyük emek veren tüm arkadaşlarıma samimiyetle teşekkür ediyorum. Biz bu şenlik için çok emek verdik. Büyük bir heyecanla çalıştık ve tıpkı heyecanla şenliğin yaşanmasını bekliyoruz" dedi.