Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Şubat, 2017 13:56 tarihinde yayınlandı
0

Safranbolu’da Üç Günlük Çevre Toplantısı

Safranbolu’da  Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “KOK Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salımlarının Azaltılması” projesi kapsamında Safranbolu’da Eğitim Semineri düzenlendi

Küresel Çevre Fonu’ndan (GEF) sağlanan büyük ölçekli proje desteği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) işbirliğinde gerçekleştirilen “KOK Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salımlarının Azaltılması” projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Safranbolu’da Eğitim Semineri düzenlendi.
Semirenin açılış programına Vali Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, TSO Başkanı Tuncay Özcan’ın yanı sıra proje ortakları ve davetliler katıldı.
“SANAYİ YATIRIMLARININ HİÇ ŞÜPHESİZ İSTENMEDEN DE OLSA ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA VERDİKLERİ BİRÇOK SIKINTI VAR”
“Türkiye’de Endüstride Üretimde İstenmeden Ortaya Çıkan KOK Salımlarına İlişkin Eğitim” toplantısının açılışında konuşan Vali Mehmet Aktaş, zaman içerisinde belli oranda sanayi tesislerinin olumsuz etkilerine maruz kalmış bir şehir olan Karabük’te bu programın yapılmasının çok anlamlı olduğunu söyledi.
Vali Aktaş, “Şüphesiz ki ekonomik gelişmenin ve refahın en önemli unsurlarından bir tanesi endüstri ve sanayidir, ondan hiç kimse vazgeçemez. Sanayi yatırımlarının hiç şüphesiz istenmeden de olsa çevreye ve insan sağlığına verdikleri birçok sıkıntı var. Devlete ve topluma düşen görev, bu sanayi yatırımlarının insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı imkânlar ölçüsünde en aza, minimuma düşürmektir, bunun için kaynak ve emek ayırmaktır. Üç gün sürecek olan bu toplantı her yönüyle verimli olur ve Karabük’ümüze de katkısı olur. Bu projenin paydaşı olduğu için KARDEMİR yönetimine teşekkür ediyorum. Hepimizin bildiği gibi KARDEMİR yönetimi son yıllarda bu zararlı baca salınımlarının engellenmesine yönelik çok ciddi çevre yatırımları yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Gönüllü olarak bu projenin paydaşı olmayı ve uygulamayı kabul etmesi bu yönüyle de çok değerlidir ve çok anlamlıdır.”dedi.
“YETERLİ ÖLÇÜDE KONTROL ALTINDA TUTULMADIKÇA, KİMYASALLARIN İNSAN SAĞLIĞI VE ÇEVRE İÇİN RİSK OLUŞTURDUĞU KAÇINILMAZDIR”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, uluslararası sözleşmelere imza atıldığını, bu sözleşmelere atılan imzalara riayet etme adına bu projeleri yürüttüklerini söyledi.
Proje kapsamında Türkiye genelinde 5 kuruluşla işbirliği yaptıklarını kaydeden Ceylan, “Ülkemizde ve dünyada sanayi üretiminin sanayi gelişimine paralel olarak tabi ki, insanın sağlığını ve çevreyi de etkileyen, tehdit eden yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesini de kimyasallar oluşturmaktadır. ‘Kalıcı Organik Kirleticiler’ diye tabir ettiğimiz bu kimyasallar maalesef kalıcı bir özellik arz etmekte ve bu kalıcı özelliği dolayısıyla da gerek solunum yoluyla, gerekse de deri enjeksiyonu yoluyla insan sağlığını çok büyük risk altına sokmakta, çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Günümüzde tabi sebeplerini bilemediğimiz hepimizin de şikayetçi olduğu kanser vakaları artıyor ve benzeri gibi hastalıkların temelinde belki bunlar yatmaktadır. Dünya ülkeleri bu tür hastalıkları, bu tür tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik olarak uluslararası işbirliğine gitmektedir ve ülkemizde bakanlık olarak dünya ile işbirliği içinde bu projeleri yürütmeye çalışıyoruz.” dedi.
Dünya genelinde çok geniş bir alana sahip olan kimyasallar, başta tarım, sanayi, inşaat ve hatta hizmet sektörlerinin vazgeçilmez ham maddesi olduğunu vurgulayan Ceylan, şunları söyledi:
“Dünya Kimya Sanayisi bile ürettiği kimyasalın yüzde 26’sını kendisi için kullanmaktadır. Yani kimya sanayisinde bile kimya sanayinin üretmiş olduğu kimyasalların bu sektörde yüzde 26’lık bir payı var. 1970’li yılların başından bugüne dünyadaki tehlikeli kimyasal üretimi dikkat çekici bir biçimde maalesef artmış bulunmaktadır. Dünyadaki teknolojik ilerlemelere paralel olarak kimyasalların sanayide giderek daha yaygın biçimde kullanılması hiç şüphesiz ki insan hayatını belirli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Ancak yeterli ölçüde kontrol altında tutulmadıkça bu kimyasallar, kimyasalların insan sağlığı ve çevre için risk oluşturduğu da kaçınılmaz bir gerçektir. Bu tür kimyasallar suyu, havayı ve toprağı kirletebilir, bu ortamlarda yaşayan canlıları yok edebilir ve dolayısıyla insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bazıları ise çevrede uzun süre kalıcıdır ve besin zinciri içerisinde birikmektedirler.”
Ceylan ayrıca, Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlanan ve kalıcı özellik göstermeleri sebebiyle insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyen kimyasalların kullanılmasına yasaklama ve sınırlama getiren Kalıcı Organik Kirleticilere ilişkin Stockholm Sözleşmesi’nin 2004 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Ceylan, 3 gün sürecek eğitim toplantısında 50 uzmana eğitim verileceğini, son gün ise Karabük Demir Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) ölçüm yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
kpyeni 3
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 11:38 tarihinde yayınlandı
0

Silvikültür eğitimleri Yenice’de tamamlandı

Orman İşletme Müdürlüklerinde düzenlenen “Silvikültür Uygulamaları Eğitim Tatbikatları”, Yenice Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen son programla tamamlandı.

Bölge Müdürü Halil Oflu başkanlığında, Bölge Müdür Yardımcısı Osman Araz koordinesinde gerçekleştirilen eğitimlerde; sürdürülebilir ormancılığın temelini oluşturan genç meşcere bakımları, sıklık ve aralama müdahaleleri, doğal gençleştirme teknikleri, meşcere kuruluşlarının biyolojik gelişim süreçleri ile silvikültürel müdahalelerde karar kriterleri sahada uygulamalı olarak değerlendirildi.

Silvikültür Şube Müdürü Hüseyin Albayrak tarafından gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, müdahale öncesinde yetişme ortamı analizinin doğru yapılmasının önemine dikkat çekilerek bonitet tespiti, bakı durumu, eğim, yükselti, toprak derinliği, taşlılık, diri örtü yapısı ve yağış rejimi gibi parametrelerin silvikültürel karar alma süreçlerine doğrudan etki ettiği vurgulandı.

Tatbikatta ayrıca meşcere kapalılık durumuna göre uygulanacak bakım müdahaleleri, istikbal ağacı seçimi, fertler arası rekabetin azaltılması, kök-gövde-tepe gelişiminin yönlendirilmesi, kar-rüzgâr ve biyotik zararlılara karşı dayanıklı meşcere kuruluşu, karışık meşcere yapılarında tür devamlılığının korunması ile müdahale zamanı ve dozunun meşcere stabilitesi üzerindeki etkileri uygulamalı örneklerle anlatıldı.

Orman İdaresi ve Planlama Şube Müdürü Handan Sertel tarafından verilen eğitimlerde ise amenajman planları doğrultusunda etanın meşcereden çıkarılması esasları, genç meşcerelerde uygulanacak bakım programları, işletme sınıfı değişiklik süreçleri ile olağanüstü hasılat etası raporlarının hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken teknik kriterler değerlendirildi.

Tatbikat sonunda konuşan Bölge Müdürü Halil Oflu, silvikültürün yalnızca ağaç yetiştirmek değil, geleceğin ormanını bugünden planlamak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yapılan her bakım müdahalesi; ağacın çap artımına, boy gelişimine, kök stabilitesine, karbon depolama kapasitesine ve ekosistem direncine doğrudan etki etmektedir. Bugün sahada verdiğimiz her teknik kararın sonucu belki 20 yıl, belki 100 yıl sonra ortaya çıkacaktır. Bu nedenle hiçbir müdahale gelişigüzel yapılamaz. Teknik ormancılık; bilgi, planlama, ölçü ve disiplin ister.”

Oflu, bakım çalışmaları sonucunda elde edilen orman ürünlerinin en az değer kaybıyla ekonomiye kazandırılmasının da ormancılığın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, elde edilen her kaynağın yeniden ormanların korunması, geliştirilmesi ve geleceğe hazırlanması için kullanıldığını ifade etti. Sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir ormanlar kurmanın yolunun; biyolojik çeşitliliği koruyan, yetişme ortamını doğru analiz eden ve silvikültürel esaslardan taviz vermeyen bir anlayıştan geçtiğini söyledi.

Eğitim tatbikatına Yenice Orman İşletme Müdürü Bahri Yücel, işletme müdür yardımcıları, işletme şefleri ve orman muhafaza memurları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin