Ramazan Bayramı dolayısıyla Safranbolu Protokolü Gelenekleşen Eski Çarşı Asmaaltı’nda vatandaşlarla buluştu.
Geleneksel Asmaaltı bayramlaşmasına Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutan Vekili Taner Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı İsmail Akkan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Safranbolu İlçe Emniyet Müdürü Musa Kansu, Safranbolu İlçe Müftüsü Hasan Güneş, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Geleneksel Eski Çarşı Asmaaltı’ndaki bayramlaşma sırasında konuşan Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, “Bayramlar insanların bir araya geldiği, mutlu olduğu günlerdir. Bizlerde Tarihi Çarşıda her bayram sizlerle bir araya gelme fırsatı buluyoruz. Öncelikle bu güzel etkinliğin gerçekleşmesinde büyük payı olan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Sizlere de katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah daha nice bayramları birlikte huzur ve barış içerisinde görmek nasip olur. Tüm Safranbolulu hemşerilerimin ve İslam âleminin bayramını yeniden tebrik ediyorum” dedi.
Asmaaltı’ndaki bayramlaşmanın son bulmasıyla Safranbolu Protokolü Safranbolu İlçe Jandarma Komutanlığını, Garnizon Komutanlığını, Safranbolu İlçe Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti. Son olarak Hasan Doğan Sevgi Evlerini ziyaret eden Safranbolu protokolü burada kalan öğrencilerin bayramlarını kutlarken bir süre öğrencilerle sohbet etti.


Safranbolu’da Protokol Vatandaşlar ile Bayramlaştı
BARÜ’de Filistin’in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Filistin’in geçmişten günümüze tarihi süreci anlatılırken bölgede yaşanan insanlık dramına dikkat çekildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Ölümcül ve Ölümsüz Kimliklerin Coğrafyası: Filistin’in Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir program düzenlendi. Filistin meselesinin farklı boyutlarıyla ele alındığı etkinlikte konuşmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş yer aldı.
Rektör Akkaya, boykota devam edilmesinin önemini vurguladı
Programın açılışında konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Bugün burada ölümcül ve ölümsüz kimliklerin coğrafyasını konuşacağız. Aklımıza burada şair Mehmet Akif İnan geliyor. ‘Mescid-i Aksayı gördüm düşümde. Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu.’ Bu dizelerde ifade edilen Mescid-i Aksa’da 2,5 yıldır insanlığa sığmayan bir zulüm yaşatılıyor. Bu noktada bizler ne kadar somut adım atarsak o kadar kıymetlidir. Lütfen, her daim boykota devam edelim. Çocuklar öldü, kadınlar öldü, aileler dağıldı. Yaşanan acılarını unutmayalım, boykotu uygulayalım.” ifadelerini kullandı.
Filistin meselesini toplumsal hafıza, insan onuru, hukuk ve vicdan çerçevesinde değerlendiren Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş, Filistin’de bir halkın kendi vatanında nasıl görünmez kılınmaya çalışıldığını ve buna rağmen kimliğini, hafızasını ve yaşama iradesini nasıl koruduğunu anlattı.
“Filistin’de kimlik, hafıza ve insanlık mücadelesi yaşanıyor”
Konuşmasında “ölümcül kimlik” ve “ölümsüz kimlik” kavramlarını değerlendiren Prof. Dr. Güneş, “Ölümcül kimlik, bir halkı insan olarak değil; tehdit, güvenlik sorunu ya da ortadan kaldırılması gereken bir engel olarak görmeye dayanıyor. Buna karşılık ölümsüz kimlik ise yıkılan evlere rağmen saklanan anahtarlarda, boşaltılan köylere rağmen yaşatılan hatıralarda, kaybedilen çocukların isimlerinde ve bir halkın sesini dünyaya duyurma kararlılığında varlığını sürdürüyor.” dedi.
Programda Gazze’de yaşanan insani dram detaylarıyla anlatıldı. Bombardımanlar, zorunlu göç, açlık, susuzluk, yıkılan hastaneler, okullar, ibadethaneler ve evlerin yalnızca savaşın bir sonucu olarak görülemeyeceği ifade edildi. Bir okulun yıkılmasının çocukların geleceğini, bir hastanenin vurulmasının yaralıların yaşama hakkını, bir evin yok edilmesinin ise aile hafızasını ve güven duygusunu ortadan kaldırdığı da vurgulandı.
İlgiyle takip edilen program, Filistin meselesinin insanlığın adalet, hukuk ve vicdan sınavı olduğuna dikkat çekilmesi ve bu konuda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiği mesajıyla sona erdi.


