Safranbolu'da Ahilik kültürüyle geleceğin ustaları yetişiyor - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:28
Güneş 06:53
Öğle 13:03
İkindi 16:24
Akşam 19:03
Yatsı 20:23
İmsaka kalan --:--
kp1
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Şubat, 2026 12:55 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu’da Ahilik kültürüyle geleceğin ustaları yetişiyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde meslek lisesi öğrencilerinin el becerisiyle ürettiği ürünlerin, döner sermayenin yeniden faaliyete geçirilmesiyle ekonomik kazanca dönüştürülmesi hedefleniyor.

Safranbolu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde eğitim gören öğrenciler, atölyelerde hem geleneksel hem de modern üretim teknikleriyle çeşitli mobilya ürünleri hazırlıyor.
Müfredat kapsamında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde öğrenciler; sandalye, masa, sehpa ve dolap gibi ürünleri tasarlayıp üretim aşamasına kadar tüm süreçleri birebir deneyimleme imkanı yakalıyor.
Okul Müdürü Muammer Demirtaş, yaptığı açıklamada, okulun 1981 yılında eğitim öğretime başladığını belirterek, “Kurulduğunda 3 bölüm üzerine açılmış, sonraki yıllarda 2 bölümün daha eklenmesiyle birlikte makine, metal teknolojileri, mobilya, bilişim ve elektrik-elektronik alanlarında olmak üzere toplam 5 bölümle eğitim öğretime devam etmektedir. 350 öğrenciye hizmet vermekteyiz. Okulumuz ülkemizin yüz akı okullarından bir tanesi, ilçemizin ve ilimizin değer katan, değer üreten önemli bir kurumudur” dedi.
Okulda müfredat kapsamında üretim faaliyetlerinin de yürütüldüğünü ifade eden Demirtaş, “Özellikle mobilya bölümünde çeşitli üretimler yapılmakta, üretilen ürünler geçmişte döner sermaye kapsamında değerlendirilmekteydi. Şu an döner sermayenin yeniden açılmasıyla ilgili bir başvurumuz ve talebimiz bulunmaktadır. İnşallah açıldığında öğrencilerimizin yoğun emekle ürettikleri bu ürünleri ülke üretimine, milli bir sermaye olarak ve el emeği değeriyle kazandırmayı arzu ediyoruz” diye konuştu.
Mesleki eğitimin önemine de değinen Demirtaş, “Mesleki eğitim, çağımızın en önemli ve en çok tercih edilen alanlarından biridir. Mesleki eğitimin kıymeti anlaşıldıkça ülkemizde ara eleman sorununun giderilmesi ve meslek erbabı sayısının artırılması adına güzel çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Mobil ve İç Mekan Tasarımı alanı öğretmeni Mehmet Bayram ise, öğrencileri meslek sahibi yapmak için önce tasarım, ardından üretim sürecini öğrettiklerini söyledi.
Geleneksel ahşap sanatlarının yanı sıra CNC tezgâhlarda modern üretim tekniklerini de kullandıklarını aktaran Bayram, kaplama, oyma ve taklit kündekâri uygulamalarıyla öğrencileri yetiştirdiklerini ifade ederek amaçlarının ahilik kültürü doğrultusunda meslek ahlakına sahip bireyler yetiştirmek olduğunu kaydetti.
Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü 10. sınıf öğrencisi Cemre Taha Çenesiz, “Sınıfta bilgisayar dersi görüyor ve bilgisayarda çizimler yapıyoruz. Daha sonra atölyeye gelerek ahşap birleştirme ve oyma işlemlerini öğreniyoruz. Burada sandalye, sehpa, masa ve dolap gibi ürünler yapıyoruz. Çoğunlukla geçmeli ve birleştirmeli parçalar üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Çenesiz, derste öğrendikleri bilgileri atölyelerde yaptıkları çalışmalarla el becerilerini pratik hale getirdiklerini ifade etti.
Öğrencilerden Yiğitcan Cansev de, mobilya mesleğini gelecekte yapmak istediğini dile getirerek şunları söyledi: “Bu mesleği gelecekte yapmak istiyorum çünkü altyapısı olan bir işim olacak. Bu okuldan mezun olduğumda bu işin altyapısına sahip olacağım. Bu nedenle bu mesleği yapmak istiyorum. Gelecekte bu işi yaparsam ekmeğimi kazanabileceğimi düşünüyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
dsdsds
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
16 Mart, 2026 18:00 tarihinde yayınlandı
0
0

KARDEMİR’DE  OLAĞAN GENEL KURUL TARİHİ NETLEŞTİ

Karabük’ün köklü sanayi devi KARDEMİR, 2026 yılı Olağan Genel Kurul toplantısını 10 Nisan’da gerçekleştirecek.

Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARDEMİR), 2025 faaliyet yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın 10 Nisan 2026 tarihinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Şirket Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, toplantı saat 09.30’da KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezi’nde yapılacak. Toplantıda 17 maddelik bir gündem ele alınacak.

Genel kurulda, 2025 yılı Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Bağımsız Denetim Rapor Özeti ve konsolide mali tabloların okunarak müzakere edilmesi ve onaya sunulması bekleniyor. Ayrıca, 2024 ve 2025 yıllarına ait Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’na (TSRS) uyumlu sürdürülebilirlik raporları da ilk kez genel kurulun bilgisine ve onayına sunulacak.

Gündemin önemli başlıklarından biri de Şirket’in kayıtlı sermaye tavanına ilişkin sürenin güncellenmesi olacak. Mevcut esas sözleşmede Sermaye Piyasası Kurulu tarafından verilen kayıtlı sermaye tavanı izninin geçerlilik süresi 2021-2025 yıllarını kapsarken, yapılacak değişiklikle bu sürenin 2026-2030 yılları olarak uzatılması planlanıyor. Bu kapsamda Şirket esas sözleşmesinin “Şirketin Sermayesi” başlıklı 6. maddesinde tadilat yapılması için pay sahiplerinin onayına sunulacak.

Toplantıda ayrıca, geçtiğimiz dönemde Türk Ticaret Kanunu’nun 363. maddesi gereğince yapılan yönetim kurulu üyesi atamasının onaylanması, yönetim kurulu üyelerinin 2025 faaliyetlerinden dolayı ibra edilmeleri, 2026 yılı bağış sınırının belirlenmesi, yönetim kurulu üyelerine verilecek huzur haklarının tespiti, 2025 yılı kar payı dağıtımı ve bağımsız denetim kuruluşunun seçimi gibi konular görüşülecek.

Şirket, genel kurula katılacak pay sahiplerinin kimlik belgeleriyle fiziken katılabilecekleri gibi, elektronik ortamda da (e-Genel Kurul) iştirak edebileceklerini bildirdi. Elektronik ortamda katılım için belirli yönetmelik hükümleri çerçevesinde işlemlerin tamamlanması gerektiği vurgulandı.

Toplantıya ilişkin finansal tablolar, denetim raporları ve sürdürülebilirlik raporları, toplantı tarihinden 21 gün önce Şirket merkezinde ve www.kardemir.com adresinde pay sahiplerinin incelemesine sunulacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin