Safranbolu Turizmine Katkı Sağlayacak - Karabük Haber Postası
ca
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
01 Temmuz, 2025 11:43 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu Turizmine Katkı Sağlayacak

Karabük ili, Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy’de bulunan ve uzun süredir saklı tutulan Yazıköy Kilisesi’nin önemli kültürel hazinesi olan ahşap proskynetarionu (ikona sehpası), metal anahtar ve ahşap koltuğun Safranbolu’daki müzeye kazandırılması için çalışmalar hız kazandı.

Konu kapsamında aralarında Safranbolu Müzesi Müdürü Erdal Acar’ın da bulunduğu Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, Dr. Öğr. Üyesi İsa Uğur, Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tokdemir, Uzman Sanat Tarihçi Esra Oğuzkağan Özkan’dan oluşan araştırma heyetine, Yazıköy Muhtarı Deniz Tüzer eşlik etti. Arkeolog, mimar, sanat tarihçi ve turizm alanlarındaki uzman isimler, köyün tarihi ve kültürel miras eserlerini titizlikle inceledi.

İncelemeler sırasında, proskynetarionun özgünlüğü ve korunma durumu belgelendi. Uzmanlar, eserin bölgedeki tarihi ve dini yapılarla ilişkisini, aynı zamanda taşınma sürecinin en iyi şekilde planlanması için çalışmalar yaptı. Metal anahtar ve ahşap koltuk gibi diğer objelerin de müzeye entegrasyonu için çeşitli öneriler geliştirildi.

Konuyla ilgili Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, 10 yıl önce bu eserleri belgeleyerek kayıt altına aldığı makalesinde, eserlerin müzeye taşınarak, gerekli bakım ve onarımlarının yapılarak sergilenmesinin önemine değinildiğini şu sözlerle açıkladı: “Yazıköy’de 2015 yılında söz konusu eserler ile ilgili bir makale yayımladık. Köyde projenin ilerleyen aşamalarında, uzmanlar ve yerel yetkililer, eserin güvenli bir şekilde taşınması ve sergilenmesi için kapsamlı bir plan üzerinde çalışacaktır. Bu çalışmalar, bölgenin kültürel mirasının korunması ve tanıtımının artırılması adına önemli bir adım olarak görülüyor. Daha önce kayıt altına aldığımız Yazıköy Kilisesi’nin önemli kültürel hazinesi olan ahşap proskynetarionu (ikona sehpası), metal anahtar ve ahşap koltuk, Safranbolu’daki müzeye taşınması Safranbolu turizmine de büyük katkı sağlayacaktır.”

Köyün Muhtarı Deniz Tüzer ise “Köyümüze ait eserlerin bakanlık tarafından tescillenerek, sergilenmesi bizim için oldukça değerli. Buradaki sivil ve dini yapılar için gelecekte yapılacak çalışmaların öncüsü olacaktır. Yazıköy’de ileride bir müze kurulmasını ve köyün eserlerinin burada sergilenmesini çok arzu ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Uzmanlar, bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

3843dc06 e9eb 4062 ab8e 33c294e9eaca 1
Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
23 Nisan, 2026 13:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Köse koltuğunu çocuklara devretti

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında koltuğunu Ünsal Tülbentçi İlkokulu öğrencilerine devretti.

Safranbolu Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen ziyarette, Ünsal Tülbentçi İlkokulu 3. sınıf öğrencileri Yiğit Alp Barış, Erva Bilen ve Hatice Sahra Gülden, Belediye Başkanı Elif Köse tarafından karşılandı. Temsili devir teslim töreninde çocuklar, bir günlüğüne tarihi kentin yönetimini üstlendi.

Makam koltuğuna oturan minik başkanlar, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu gibi önemli bir turizm merkezinde belediye başkanı olmanın heyecanını yaşadı. Görev süresince yapmak istedikleri projeleri anlatan öğrenciler, Safranbolu’nun tarihi dokusunu korumanın önemine değindi.

Öğrenciler, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Böylesine köklü bir tarihe sahip ve dünyanın her yerinden turist çeken bir kentte başkanlık yapmak hem çok zor bir sorumluluk hem de çok büyük bir gurur. Şehrimizi korumak ve geliştirmek için çalışmak çok önemli.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, bir süre sohbet ettiği öğrencilere belediyecilik faaliyetleri hakkında sorular sordu. Başkan Köse, günün anısına öğrencilere Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri “Nutuk” kitabını hediye etti.

Başkan Köse, yaptığı açıklamada, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın özgüveni ve bu tarihi kente duydukları aidiyet bizleri çok mutlu etti. 23 Nisan, onlara olan güvenimizin en büyük simgesidir” dedi.

Programda çocuklara Okul Müdürü Latif Gürbüzce ve Sınıf Öğretmeni Meral Akyürek de eşlik etti.

Tören, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin