Safranbolu MYO Müdürlüğü’ne Doç. Dr. Karaş Atandı

Karabük Postası tarafından
24 Nisan, 2015 14:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü’ne, Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş atandı. Lisans öğrenimini Selçuk Üniversitesi, yüksek lisans öğrenimini Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, doktora öğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapan Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş, çeşitli araştırma gruplarında yer almak üzere, muhtelif sürelerle 2002 yılında ABD. Oregon State Üniversitesi, 2010 ve 2014 yıllarında Malezya Teknoloji Üniversitesi’nde görev yaptı. Karaş, 2009 yılından beri Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta. 2009-2010 yıllarında KBÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürlüğü de üstlenen Karaş, diğer yandan Bilgisayar Bilimleri anabilim dalı başkanlığı görevi devam etmektedir. Doç. Dr. İsmail Rakıp Karaş'ın Geo-Informatik ve Bilgisayar Bilimleri alanında uluslar arası ve ulusal çok sayıda makale, bildirisi mevcut.

Lise öğrencileri kapalı ortamları sterilize edecek cihaz ve odun külünden sirke üretti

Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Şubat, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

SAMSUN (İHA) – Samsun’da düzenlenen müsabakada lise öğrencileri yaptıkları projeleri sergiliyor. Samsun’da faaliyet gösteren bir okul, kapalı ortamları sterilize edecek aygıt yaptı. Ordu’da bir özel okul öğrencileri de odun külünden sirke üreterek kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) mesken sahipliğinde düzenlen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" devam ediyor. Samsun Atakum Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinden Yaşar Yiğit Toraman, Kerem Bekdemir, Nevin Emek Avcı, ’Otonom Ortam Sterilizasyon Sistemi’ ismini verdikleri bir proje yaptı. Proje çerçevesinde öğrenciler, UVC radyasyonu ve ozon gazını kullanan bir aygıt geliştirdi. Proje hakkında bilgi veren Yaşar Yiğit Toraman, "Projemiz gayesi kapalı ortamları temassız bir formda UVV radyasyonu ve ozon gazının kanıtlanmış antimikrobiyal yeteneklerini kullanarak sterilize etmektedir. UVC radyasyonu ve ozon gazını tercih etme sebeplerimiz ikisinin de doğal, kalıntı bırakmayan dezenfektanlar olmasıdır. Sistemimiz bu dezenfeksiyon sisteminin yanında insan algılama sistemi barındırmaktadır. Bu insan algılama sisteminin olayı da ozon gazı ve UVC radyasyonunun ziyanlı tesirlerinden insanları sakınmaktır. Bu sistem çalışırken odaya rastgele bir insan girdiğinde insan algılama sistemimiz insanı anında algılamakta, sistemi direk durdurmaktadır. Bu sistemi deneyler ile kanıtlamış bulunmaktayız. Hastane ortamları, hastane odaları, poliklinikler, MR odaları, ameliyathane odaları bir sürü yerde kullanılabilecek bir sistemdir. Olağanda baktığımızda yalnızca ozon gazının maliyeti 18-20 bin TL iken, bizim aygıtımız bir UVC sistemi, ozon sistemi, insan algılama sistemini toplamda 25 bin TL’lik bir maliyet getiriyor. Vakitten tasarruf sağlıyor. 10 dakika boyunca UVC yapması, 25 dakika ozon jeneratörünün çalışması gerekiyor. Bu biçimde 40 dakika içinde bir ortamı sterilize edebiliyor" dedi.

Odun külünden sirke
Ordu bulunan bir özel lise öğrencileri Bilgenur Altun ve Dilay Ceren Çekver, odun külünü sirke yaparak, kedi kumunu daha steril hale getirmeyi amaçladı. Proje hakkında bilgi veren Dilay Ceren Çekver, "Odun külünün kedi kumundaki potansiyelini araştırıyoruz. Odun külümüzü değirmenlerde çektirerek, akabinde meşe odunumuzu sıcak bir formda elma suyuna ek ederek üstüne kaya tuzumuzu ve balımızı ek ederek 6 ay beklettik. Sirke elde ettik. Bu odun külü sirkemizi alternatif tıp yanında hayvan dostlarımıza yardım maksatlı kullandık. Hayvan dostlarımıza hem daha uygun bir hijyenik ortam sağlayabilmek hem de onları için ekosisteme yararlı bir ortam oluşturmak istedik" diye konuştu.

"Alternatif tıpta kullanılabilir"
Bilgenur Altun ise "Odun külü sirkemizi spreyleme metodu ile kedi kumuna aktardık. Aktarma süreci sonucunda kedi kumunda anti bakteriyel özelliğinin çok fazla olduğunu görmüş olduk. Bu projemizde odun külü sirkemizi ön plana çıkarmayı amaçladık. Odun külü sirkesini etrafımızda aldığımız duyumlar üzerine alternatif tıpta çok değerli bir özelliğini görmüş olduk. Odun külü sirkesinin göbek bölgesi etrafındaki yağları erittiği, grip üzere salgın hastalıklara âlâ geldiği, damar tıkanıklığı ve gibisi rahatsızlıklara alternatif tıp için bir tahlil olduğu duyumunu aldık. Bunun araştırılması gerekiyor" diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.