Safranbolu’da Tarihi Mezarların da bulunduğu mezarlık verileri toplanarak kurulan Mezarlık Bilgi Sistemi vatandaşlar tarafından da ilgi ve beğeni görmeye devam ediyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un talimatı ile geçtiğimiz yıllarda Osmanlı döneminden kalma birçok mezarın da bulunduğu mezarlara ilişkin Belsis uzman ekiplerince yapılan çalışmalar ve Safranbolu Belediyesi’nin geniş kapsamlı çalışmaları birleştirilerek Mezarlık Bilgi Sistemi veri altyapısı oluşturulmuştu. Mezarlar dolaşılarak tek tek bilgileri toplanıp, fotoğraflanması ve yer tespitleri yapılmış idi. Sonrasında elde bulunan defin kayıtları ile eşleştirmeleri yapılarak MEBİS veritabanı oluşturuldu. Ortaya çıkan veriler BelsisGIS ortamında sorgulanabilir bir hale getirilerek belsis.IMS ile vatandaşın kullanımına açılmıştı.
Bu önemli çalışmanın ardından mezar ziyaretinde bulunmak isteyen ancak yerini daha kolay bulmak isteyen vatandaşlar Mezarlık Hizmet Binasına gelerek burada bilgisayar ortamında bir tuşa dokunarak mezar yerini bulabiliyor. Bununla birlikte dilerse yol haritası şeklinde aldığı çıktı ile gideceği mesafe ve yönünü de kolayca bulabiliyor.
Konu ile ilgili görüşlerini belirten vatandaşlar; “ Başkanımızdan Allah Razı Olsun. Mezarlığımız tertemiz, her yeri asfalt. Hatta mezar aralarına da yollar yapılmış. Bunun yanında bu hizmet ile uzaktan gelen ve mezar yerlerini bulamayan hemşerilerimiz bu sistem ile çok kolay ulaşabiliyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz “ şeklinde konuştular.


Safranbolu MEBİS İlgi Görüyor
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


