Safranbolu Belediyesi, kadınlara istihdam sağlayacak ve üretimi destekleyecek Dikim Atölyesi projesinde sona yaklaştı. Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse'nin projeleri arasında yer alan Dikim Atölyesi, Nisan ayı itibarıyla Emek Mahallesi'nde faaliyet göstermeye başlayacak.
Atölyenin kurulması için gerekli alan belirlenirken, hayırsever vatandaşların katkılarıyla son teknoloji dikim makineleri temin edildi. Kadınların ekonomik özgürlüğünü destekleyen girişim sayesinde, hem meslek sahibi olmaları sağlanacak hem de Safranbolu Belediyesi bünyesindeki personelin kıyafetleri burada üretilecek.
Halkın takdiri ile göreve geldiği 2019 yılından bu yana tasarruf ve üretim odaklı çalışmalarıyla fark yaratan Başkan Elif Köse, Safranbolu’nun dört bir yanında “üreten belediye” anlayışını hissettirmeye devam ediyor. Kadın emeğini merkeze alan ve açılışa gün sayan atölye, şehrin kalkınmasına ve sosyal dayanışmanın güçlenmesine katkıda bulunacak.
“KADINLARIN EMEĞİYLE ÜRETEN BİR SAFRANBOLU İNŞA EDİYORUZ”
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, kadın istihdamına yönelik projelere büyük önem verdiklerini belirterek, “Dikim Atölyesi, kadınlarımızın üretime katılmasını sağlayarak ekonomik bağımsızlıklarını destekleyecek. Aynı zamanda belediyemizin tasarruf ve üretim anlayışına katkıda bulunacak. Safranbolu’yu üreten ve nitelikli şekilde büyüyen bir kent haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında dikkat çeken bir doktora tez projesini desteklemeye başladı. Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Tümer’in eş danışmanlığını yaptığı “Makrohalkalı Fosfaza-Schiff Bazları ve Metal Komplekslerinin Sentezi, Yapı ve Biyoaktivitelerinin İncelenmesi” başlıklı proje, yeni bileşiklerin sentezi ve ilaç geliştirme süreçlerinde kullanılabilecek etkili moleküllerin araştırılmasını amaçlıyor.
Proje, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi ve aynı zamanda Bartın Üniversitesi öğretim görevlisi olan Özlem İşcan’ın yürütücülüğünde ilerliyor. Danışmanlar arasında Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Nuran Asmafiliz de yer alıyor.
ANTİMİKROBİYAL VE ANTİKANSER ETKİLERE SAHİP YENİ BİLEŞİKLER
Proje kapsamında, antimikrobiyal ve antikanser özellikleriyle bilinen Schiff bazlarının makrohalkalı fosfaza-Schiff bazı türevleri sentezleniyor. Bu yeni bileşiklerin yanı sıra, bakır, çinko ve nikel gibi geçiş metalleriyle oluşturdukları komplekslerin hem yapısal özellikleri hem de biyolojik etkileri araştırılıyor.
“ARAŞTIRMALARIMIZLA UMUT VAAT EDEN SONUÇLAR ALIYORUZ”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yasemin Tümer, şu açıklamayı yaptı:
“Projemiz, makrohalkalı fosfaza-Schiff bazları ve bu yapıların metal komplekslerinin sentezi, yapılarının incelenmesi ve biyoaktivitelerinin araştırılmasını kapsıyor. Öğrencimiz Özlem İşcan’ın doktora tez çalışmalarını içeren bu projede yürütücü olarak kendisi görev alıyor, biz de danışmanları olarak destek veriyoruz.”
Doç. Dr. Tümer, Özlem İşcan’ın Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünün ilk mezunlarından olduğunu da belirterek “Mezun öğrencimizin akademik alanda gelişimine eşlik etmek üniversitemiz adına gurur verici.” diye konuştu.
SENTEZLER KARABÜK ÜNİVERSİTESİNDE YAPILIYOR
Doç. Dr. Tümer, proje kapsamında sentezlenen bileşiklerin antimikrobiyal özelliklerinin de araştırıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Sentez çalışmalarımızı üniversitemizin araştırma laboratuvarlarında sürdürüyoruz. Laboratuvar imkânlarımız, yeni bileşiklerin sentezi ve saflaştırılması alanında araştırmalar yapabilmemize olanak tanıyor.”
Fosfazen kimyasının önemine de dikkat çeken Tümer, bu bileşiklerin fosfor ve azot atomlarının ardışık olarak bağlanmasıyla oluşan halkalı yapıya sahip olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu yapılar benzen halkasına benzediği için ‘anorganik benzen’ olarak da adlandırılır. Yer değiştirme reaksiyonları ile pek çok orijinal bileşik sentezlenebiliyor. Bu bileşikler farklı fiziksel ya da kimyasal özellikler gösterebiliyor. Dolayısıyla fosfazen kimyası çalışmak hem ilgi çekici hem de keyifli.”
PATENT VE İLAÇ GELİŞTİRME SÜRECİ GÜNDEMDE
Çalışmanın ilk aşamasında sentezlenen bileşiklerin detaylı olarak karakterize edileceğini belirten projenin yürütücüsü Özlem İşcan şöyle konuştu:
“Fosfaza-Schiff bazları ile metal kompleksleri elde etmeyi planlıyoruz. Daha sonra bu yeni bileşikleri bazı bakteri ve maya türlerine karşı test ederek biyolojik aktivitelerini inceleyeceğiz.”
“Ayrıca bu bileşiklerin plazmid DNA ile etkileşimleri araştırılacaktır. Etkili bulunmaları durumunda antikanser aktiviteleri de incelenecek ve ilaç aktif madde olma özellikleri araştırılacaktır.”
ÇOK YÖNLÜ BİLİMSEL KATKI
Karabük Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen proje; kimya, biyoteknoloji ve ilaç araştırmalarını bir araya getirerek disiplinler arası bilimsel üretimi teşvik ediyor. Proje, Türkiye’nin bilimsel araştırma kapasitesine çok yönlü katkı sağlamayı hedefliyor.