Safranbolu Belediyesi yol kenarlarına ağaç dikiyor - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
25 Kasım, 2020 11:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Safranbolu Belediyesi yol kenarlarına ağaç dikiyor

Safranbolu Belediyesi, kötü görünüme sahip olan yol kenarlarında başlattığı çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışmalarını tamamladı. Yeşil ve doğa dostu Safranbolu Belediyesi bu kapsamda 153 ağaç dikti. Park Bahçeler Müdürlüğü daha yeşil bir kent için Esentepe Mahallesi Gayza yolu üzerinde ana arterde bulunan orta refüjü ağaçlandırdı.

Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından kent genelinde yürütülen çalışmalar arasında park ve peyzaj alanlarına çiçek dikimi, kuruyan ağaç dallarını budama ve park onarım tamiri gibi çalışmalar yer alıyor. Ekipler şehre daha güzel bir görünüm kazandırmak için aralıksız çalışıyor. Bu kapsamda 153 adet akasya toprakla buluşturuldu.

İlçe genelinde uygun alanlarda belirlenen yerlere ve parklara ağaç dikmeye özen gösterdiklerini belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Biz doğayı seven, koruyan bir anlayışa sahibiz. Bunun için uygun olan alanları yeşillendirerek ağaç dikimi gerçekleştiriyoruz.  Gelecek nesillere iyi bir kent bırakmak için yatırım olarak düşündüğümüz ağaçlandırma çalışmalarımızı daha geniş alanlara yaymayı planlıyoruz’’ dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sinop kestanesi tehlikede gal arisi uretimi ve ariciligi vuruyor OdfYLR4F
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Nisan, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Sinop kestanesi tehlikede: Gal arısı üretimi ve arıcılığı vuruyor

Türkiye’nin lezzetiyle ün salan Sinop kestanesi, gal arısı tehdidiyle karşı karşıya. Kestane ağaçlarında verim kaybına yol açan zararlı, hem üreticiyi hem de arıcılığı olumsuz etkilerken, kentte yürütülen mücadele çalışmaları kritik bir toplantıda ele alındı.

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Rahmi Demir Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen “Kestane Gal Arısı ile Mücadele Toplantısı”nda, zararlının il genelindeki yayılımı ve etkileri detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle Sinop kestanesinin kalitesi ve rekoltesinde düşüşe neden olan gal arısının, bölge ekonomisi açısından ciddi risk oluşturduğu vurgulandı.

Toplantıda, biyolojik mücadele kapsamında doğaya salınan faydalı böceklerin etkisi, sahada yürütülen uygulamaların sonuçları ve üreticilerin karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı. Kurumlar arası iş birliğinin artırılması ve önümüzdeki dönemde atılacak adımlar da görüşüldü.

Verilere göre mücadele kapasitesinde dikkat çeken bir artış yaşandı. 2022 yılında 2 bin 183 olan avcı böcek salımı, 2025’te 8 bin 620’ye yükselirken, 2026 yılında 10 bin avcı böcek ile 250 hektarlık alanda mücadele hedefleniyor.

Uzmanlar, gal arısına karşı sürdürülen biyolojik mücadelenin Sinop kestanesinin geleceği açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Toplantıya Vali Mustafa Özarslan, Ayancık Kaymakamı Ahmed Çelik, Erfelek Kaymakamı Ali Tuğrul Yıldız, Orman Bölge Müdürü Rıdvan Kalelioğlu, ilgili kamu kurumlarının temsilcileri, Arıcılar Birliği ve Ziraat Odası başkanları katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin