Safranbolu Belediyesi, yıllık yaklaşık 100 bin tonluk malzeme ihtiyacının önemli bölümünü kendi üretim kapasitesiyle karşılamaya hazırlanıyor. Ağaçkese Köyü sınırlarında kurulan dekoratif taş ocağı ve kırma-eleme tesisiyle belediyenin dışarıdan malzeme alımına yönelik harcamalarının azaltılması hedefleniyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Belediye Başkan Yardımcısı Taner Timar ile birlikte Ağaçkese Köyü sınırları içerisinde bulunan II-B Grubu Dekoratif Taş Ocağı ve kırma-eleme tesisinde incelemelerde bulundu. Tesis yetkililerinden bilgi alan Köse, yatırımın hem Safranbolu’nun tarihi dokusunun korunmasına hem de belediye bütçesine katkı sağlayacağını belirtti.
Safranbolu’nun bir miras kent olduğunu vurgulayan Köse, kentte gerçekleştirilen yol, taş duvar ve çevre düzenlemelerinde tarihi dokuya uygun malzeme kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Yaklaşık üç yıl önce faaliyete geçirilen dekoratif taş ocağıyla Safranbolu’nun yıllardır yaşadığı dekoratif taş sorununu çözdüklerini ifade eden Köse, tarihi bölgede kullanılan taşların belediyenin kendi imkanlarıyla üretildiğini kaydetti.
Köse, “Safranbolu bir miras kent. Dolayısıyla burada yaptığınız her yolun, her taş duvarın ve her düzenlemenin tarihi dokuyla uyumlu olması gerekiyor. Yaklaşık 3 yıl önce Ağaçkese Köyü sınırları içerisinde bulunan II-B Grubu Dekoratif Taş Ocağımızı faaliyete geçirdik. Bu yatırımla birlikte Miras Kent Safranbolu’nun yıllardır yaşadığı dekoratif taş sorununu tamamen ortadan kaldırdık” dedi.
SAATTE 150 TON ÜRETİM KAPASİTESİ
Dekoratif taş üretiminin ardından aynı sahada kırma-eleme tesisinin de kurulduğunu belirten Köse, gerekli ruhsat ve ÇED süreçlerinin tamamlandığını, tesisin deneme üretimlerinin de gerçekleştirildiğini açıkladı.
Mobil kırma-eleme tesisinin saatte 150 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Köse, tesiste asfalt üretiminde kullanılacak 0-5, 5-13 ve 13-25 milimetre agregaların yanı sıra yeni imar yollarında kullanılacak 0-25, 0-50 ve 0-70 milimetre alt temel malzemelerinin üretilebileceğini söyledi. Tesiste ayrıca dolgu ve altyapı çalışmalarında kullanılacak nitelikli malzemelerin de üretileceği bildirildi.
Köse, yatırım sayesinde aynı sahada hem dekoratif taş hem de agrega üretiminin yapılabildiğini belirterek, tesisin bu özelliğiyle Türkiye’deki sayılı ocaklardan biri haline geldiğini ifade etti.
“ON MİLYONLARCA LİRA SAFRANBOLU’DA KALACAK”
Safranbolu Belediyesi’nin yıllık yaklaşık 100 bin ton malzeme ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Köse, bu ihtiyacın sürekli dışarıdan satın alınması yerine belediyenin kendi üretim kapasitesini oluşturmayı tercih ettiklerini söyledi.
Yaklaşık 15 milyon liralık konkasör yatırımının, yıllık 100 bin tonluk malzeme ihtiyacının belediye imkanlarıyla karşılanmaya başlanmasıyla bir yıl dolmadan kendisini amorti edebileceğini ifade eden Köse, yatırımın uzun vadede belediye bütçesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Köse, “Bu ne demek? Yıllar boyunca dışarıya ödeyeceğimiz on milyonlarca liranın Safranbolu Belediyesi’nin, yani Safranbolu halkının kasasında kalması demek. Biz burada sadece 15 milyon liralık bir makine almadık. Safranbolu’nun gelecekte milyonlarca, hatta bu ekonomi ile katlanarak devam ederse milyarlarca lirasını Safranbolu’da tutacak bir üretim gücü oluşturduk” diye konuştu.
Başkan Köse, tesisin hayata geçirilmesi ve bugünkü üretim aşamasına gelmesinde emeği bulunan Belediye Başkan Yardımcıları Serkan Adabaş ve Taner Timar ile Maden Mühendisi Mehmet Özer ve Fen İşleri Müdürlüğü personeline teşekkür etti.
Köse, tesisin Safranbolu Belediyesi’nin üretim kapasitesini artıracağını ve uzun vadede kent ekonomisine önemli katkılar sunacağını belirtti.
