Nurettin Acar tarafından
30 Temmuz, 2020 11:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu bayram öncesi boş kaldı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Safranbolu ilçesi, beklenen ilgiyi görmedi. 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, konak, cami, çeşme ve köprü gibi tarihi yapılarla açık hava müzesi olan tarihi ilçede, oteller ve sokaklar boş kaldı. Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirlerde normalleşmeye gidilmesine rağmen istenilen seviyeye ulaşamayan Safranbolu, önceki yıllara göre Kurban Bayramı öncesi boş kaldı. Şehir hayatı, yaşantısı ve mimarisi nedeniyle "Osmanlı'nın parmak izi" olarak anılan tarihi ilçeye hiçbir tur düzenlenmezken, 5 bin yatak kapasiteli otel, konak ve pansiyonların sadece yüzde 5'i doldu. Kurban Bayramı dolayısıyla otel, konak ve pansiyonlara talep olmazken, esnafların umudu ise günü birlik ziyaretçilere kaldı. "BAYRAM İÇİN TALEP YOK" İlçede uzun yıllardır konak işletmeciliği yapan Osman Şenol, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu'nun tarihinin en kötü dönemini yaşadığını söyledi. İlçede 58 yıldır ticaretle uğraştığını, ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Şenol, "Mart ayından bugüne kadar bir beklentimiz yok. 10-15 gündür hareketlilik var ama bayram için hiç talep yok. Yabancı turist hiç yok zaten, yerli de çok az. Umduğumuzun yarısından bile az" dedi. Fiyat artışı yapılmadığını aktaran Şenol, şunları kaydetti: "2020 yılını karanlık görüyorum. Bir yandan virüs diğer yandan ekonomik sıkıntılar. Fiyatlarımız geçen senenin fiyatları, konaklamalarda 2-3 yıl önceki fiyatları. Ona rağmen kimsede hareketlilik yok, piyasa çok kötü." Bugüne kadar böyle bir sıkıntı yaşamadıklarını hatırlatan Şenol, "1962 yılından itibaren bir ticaret hayatım var. Piyasada çok dalgalanmalar oldu ama bu seneki en fenası. Halkın geçimi çok sıkıntılı. Allah sonumuzu hayır etsin" diye konuştu. Kötü duruma rağmen hizmet vermeye devam ettiklerini vurgulayan Şenol, şu ifadelere yer verdi: "Yapacak bir şey yok. Burada 26 tane personelim var. Bunlar ne yapacaklar? Kapatsan ne yapacaksın, açsan nasıl ayakta duracaksın? Bu yıl beklenti yok. Önümüz kış zaten. Bayram için doğru düzgün bir talep yok. Daha önceleri Kurban Bayramlarında bir iki ay evvelinden yerlerimiz dolardı. 9 konağım dolup taşardı. Bu sene yüzde 10 bile değil. Bir tane tur talebi yok."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş: “Yağmur ve çay Rize için Allah’ın büyük bir nimeti”

2025 yılı yaş çay kampanyası hakkında açıklama yapan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş "Yağmur ve çay Rize için Allah’ın büyük bir nimeti. Yağmur rahmeti olmadan çay nimeti olmadan Rize’yi tanım edemeyiz" dedi.
2025 yılı yaş çay dönemi bugün itibariyle Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından açıldı. Dönemin açılmasıyla çayının hasat vakti gelen üreticiler bahçelerine girerek çay toplamaya başladı. Rize Merkez Kıyı Camii’nde 2025 çay dönemin açılması nedeniyle Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize Müftüsü Naci Çakmakçı ve Rize Belediyesi Lider Yardımcısı Muhittin Aydın Bilsel tarafından çay ikram edildi.
Yaş çay döneminin üreticiye, sanayi bölümüne ve çay işleri çalışanlarına hayırlar getirmesini temenni ettiğini lisana getiren Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize için yağmur ve çayın değerinin büyük olduğunu ve kentte yaşayan herkesin bu ikisi için şükretmesi gerektiğini söz etti. Vali Baydaş "Çay bizim kentimiz için en kıymetli marka kıymetimiz. Yağmur ve çay Rize için Allah’ın büyük bir nimeti. Yağmur rahmeti olmadan çay nimeti olmadan Rize’yi tanım edemeyiz. Rize Rize olmaz. Hasebiyle şükretmemiz lazım. Bir çay kampanya devri daha ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün startıyla başlıyor. Havaların müsaade ettiği ölçüde vatandaşımız çayını keserek bu süreci başlatacak. Çay alım fiyatı da açıklanmış oldu. İyi uğurlu olmasını temenni ediyorum. Kentimiz açısından ÇAYKUR Genel Müdürlüğmüz açısından, özel kesim çay firmaları açısından, müstahsillerimiz açısından ve çalışanlarımız açısından bereketli ve verimli geçmesini temenni ediyorum. Yağmur ve çaydan ötürü her birimizin şükretmesi lazım. Bu kent için çay rahmet demek düğün dernek demek. Rizelilerin birçoğu ‘Çay bizi okuttu, çay bizi evlendirdi, çay bizi konut sahibi yaptı. Geçimimizi çay nimetine borçluyuz’ der. Tekrar kentimize iyi uğurlu olmasını temenni ediyorum" tabirlerini kullandı.
Üreticileri tez etmemeleri noktasında uyaran ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise "Bugün itibariyle kampanyamızı açmış olduk. Çay bölgemiz için her şey. Ayrıyeten don nedeniyle biraz ertelenme oldu fakat çayda bir sorun yok muhtemelen tıpkı rekolteyi yakalayacağız. Ayrıyeten kar yağdığı için de kaliteli, sağlıklı, hoş bir çay olacağını düşünüyoruz. Bayram havasında sağlıklı, memnun ve huzur içinde bol bereketli olmasını diliyorum. Bugün itibariyle kampanya açıldı. Erken açtık zati. Şimdilik aceleye gerek yok lakin tekrar de hasat olgunluğuna gelen çayların biran evvel toplanmasında yarar var" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.