Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
17 Eylül, 2019 13:41 tarihinde yayınlandı
0

Safran öğrencilerin eliyle toprakla buluştu

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu ilçesinde öğrenciler safran bitkisi dikti.
Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safranın gelecek nesillere aktarılması amacıyla Safranbolu Kaymakamlığı tarafından “Gençler Safranbolu Safranına Sahip Çıkıyor” projesi başlatıldı. Proje kapsamında Yazıköy İlkokulunun yanında bulunan muhtarlığa ait arazide öğrenciler tarafından safran soğanı dikildi. Dikim öncesi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından safranın dikimi hakkında bilgi verildi.
Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle çocukların safranla tanışmasını amaçladıklarını söyledi. İlçedeki 10 bin öğrencinin her biri adına bir adet safran diktiklerini ifade eden Ürkmezer, “Yazıköy İlk ve Ortaokulunda okuyan öğrencilerimizle bugün dikim gerçekleştirdik. Safranbolu Kaymakamlığı tarafından hazırlanan bu projeyle Köylere Hizmet Götürme Birliğinin temin ettiği tohumlar, Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yazıköy Muhtarlığı iş birliği içerisinde öğrencilerimiz tarafından dikim gerçekleştirildi. Buradaki amaç, safranın çocuklara tanıtımını sağlamak, çocukların Safranbolu safranıyla olan ilişkisini geliştirmek ve gittikçe tarımdan uzaklaşan çocuklarımızı tarımla tanıştırmak” dedi.
Kısa süre sonra dikilen safranların hasadının yapılacağını aktaran Ürkmezer, şunları kaydetti:
“1,5-2 ay sonra bu safranlar çiçeklerini açacaklar. Yine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürülüğü ve muhtarlığımız işbirliği içerisinde çocuklarımızla bu soğanlardan çıkan safranlar toplanacak. Satışı muhtarlık tarafından gerçekleştirilecek ve muhtarlığa gelir olarak geri dönecek. Biz sadece ekim ve dikimi değil, bu projeyle çocuklarımızı safran tarımıyla da tanışmasını sağlıyoruz. Buradaki amaçlardan biri de bütün okullarımızda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından safran, safran bitkisi ve tarımıyla ilgili sunum, bilgilendirmeler yapılacak. İlçe Turizm Danışma Büromuz da safran ve safran tarımının tanıtılması için gerekli çalışmaları yapacak. Amacımız, çocuklarımızı safran ve safran tarımıyla tanıştırmak, tarımla daha iç içe olmalarını sağlamak.”
Programa İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Emrah Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Emre de katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
zonguldakta 18 yillik cinayet davasinda 4 sanik hakim karsisina cikti HsEWLDGD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 04:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Zonguldak’ta 18 yıllık cinayet davasında 4 sanık hakim karşısına çıktı

Zonguldak’ta 18 yıl önce kaybolan ve 2 sene sonra Ulutan Barajı’nda iskeleti bulunan şahsın ölümüyle ilgili davada 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk celsesinde, sanıklardan birinin 18 yıllık sessizliğini bozarak yaptığı kan donduran itiraflar duruşmaya damga vurdu. Duruşmaya tutuklu sanıklar T.Y. ve K.A. ile başka bir suçtan tutuklu bulunan İ.E. ve ev hapsindeki E.İ. katıldı. Öldürülen Ahmet Yılmaz’ın eski eşi D.D. ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Hakkında müebbet hapis cezası istenen 4 sanıktan K.A. susma hakkını kullanırken, İ.E. ise suçlamalar ve aleyhindeki tanık beyanlarının husumet kaynaklı olduğunu öne sürerek reddetti.

“Arka koltukta boğarak öldürdü”

Olay gecesi aynı otomobilde bulunduğunu itiraf eden sanık T.Y., cinayet anını tüm detaylarıyla anlattı. Olay günü birlikte alkol aldıklarını ve öldürülen Ahmet Yılmaz’ın sonradan yanlarına geldiğini belirten T.Y., aracı kendisinin kullandığını ifade etti. Arka koltukta oturan ve 2018 yılında vefat eden B.İ. ile ön koltuktaki Ahmet Yılmaz arasında tartışma çıktığını aktaran T.Y., “B.İ. bir anda arkadan Ahmet’i boğmaya başladı. 18 yıldır vicdan yaptım, saklayamadım. B.İ., Ahmet’i boğunca panikle arabadan dışarı atladım. Sonra cesedi B.İ. bagajdan aldığı çuvala koyarak, atıl durumdaki bir kaçak ocağa bıraktı. Benim olayla başka bir ilgim olmadı, daha sonra Bursa’ya gittim” şeklinde konuştu.

“Kardeşinin üzerine atıp kurtulmaya çalışıyor”

Kendisinin sadece bir hurdacı olduğunu ve kamuoyunda yansıtıldığı gibi mafya olmadığını savunan sanık E.İ. ise, ortada bir cinayet olduğunu ve bunu kendisine B.İ.’nin anlattığını iddia etti. Ağabeyini korumak için 18 yıl boyunca sustuğunu belirten E.İ.’nin bu sözlerine maktulün eski eşi D.D. sert tepki gösterdi. E.İ. ile eski kocasının geçmişte birlikte hırsızlık yaptıklarını ve çalıntı malları paylaşamadıkları için aralarında husumet bulunduğunu ileri süren D.D., “Eşim, E.İ’yi emniyete şikayet etmekle tehdit ediyordu ve bu tartışmalardan kısa süre sonra kayboldu. Şimdi suçu ölmüş kardeşinin üstüne atıp kurtulmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

D.D. ayrıca, sanıklardan K.A.’nın geçmişte kendisine eski eşinin E.İ. ile baraja gittiğini ancak E.İ.’nin tek başına döndüğünü söylediğini belirterek, korktuğu için iki çocuğunu alıp şehri terk ettiğini söyledi.

İtirafçı geri adım attı

Duruşmada dinlenen 4 tanıktan biri olan C.M., cezaevinde E.İ. ile aynı koğuşu paylaştığını belirterek, maktul ile sanıklar arasında para mevzusundan doğan bir anlaşmazlık olduğunu iddia etti. C.M., hayatını kaybeden B.İ.’nin cezaevindeyken cinayeti ima eden söylemlerde bulunduğunu kaydetti.

Dosyanın yeniden açılmasını sağlayan kilit isimlerden olan itirafçı H.P. ise şaşırtıcı bir ifade vererek, soruşturma aşamasındaki beyanlarının bir kısmının duyumlara dayandığını söyledi. H.P., olayın kapatılmaması için duyduklarını bizzat yaşamış gibi kurgulayarak anlattığını, aslında cinayet anında orada olmadığını itiraf etti.

Mahkeme heyeti, bir sanığın savunmasının henüz alınmamış olması sebebiyle tutuklu sanıklar T.Y. ile K.A.’nın tutukluluk hallerinin ve E.İ.’nin ev hapsi kararının devamına hükmetti. Heyet, İ.E. hakkındaki adli kontrol şartını kaldırarak, hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin