Saatlik çalışma ücretleri 2 bin TL - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
23 Ağustos, 2023 10:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Saatlik çalışma ücretleri 2 bin TL

Ordu’da geçen haftalarda hasadına başlanan ve harmanlara getirilen fındıkta patoz mesaisi devam ediyor. Yılda yaklaşık 1,5 ay çalışan patozcular, bir saatlik çalışma ücretinin 2 bin TL olduğunu belirtiyor.

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık, resmi olarak sahil kesimlerinde 12 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Orta ve yüksek kesimlerde hasat devam ederken, fındıklarını harmana getirip kurutan üreticilerin kabuğundan ayırmak için patoz mesaisi sürüyor.

Zorlu çalışma şartları olan ve her yıl ortalama bir buçuk ay kadar gece-gündüz çalışan, diğer günlerde farklı işler ile uğraşan patozcular için de mesai yoğun bir şekilde sürüyor. Güneşli hava ve işlerinin gereği toz içerisinde çalışan patozcular, geçen yıl bin TL olan saatlik çalışma ücretini, bu yıl 2 bin TL olarak belirledi.

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar: Saatlik ücretleri 2 bin TL

“Sezon mesaimiz yılda bir buçuk ay sürüyor”

İsmail Yini isimli patoz sahibi bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi. Mahsul az olduğu için üreticinin memnun olmadığını, harmanlarda daha az çalıştıkları için kendilerinin de sezondan beklentilerini alamadıklarını ifade eden Yini, “Fiyatlarda oynamak zorunda kaldık, daha uyguna çalışıyoruz. Şuanda maliyetler karşısında 2 bin 500 TL’den aşağı makine kurmamamız gerekiyor. Yaklaşık 25 gün daha mesaimiz devam eder, gece-gündüz uyku olmadan çalışıyoruz” diye konuştu.

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar: Saatlik ücretleri 2 bin TL

“Randıman geçen yıla göre zayıf”

Fındık üreticisi Yılmaz Akçay ise sezonun fındığını kazasız bir şekilde toplayıp patoz işlemini de tamamladıklarını belirterek, “İnşallah gelecek sezonda da nasip olur. Hava sıcaklıkları iyi gidiyor, çabuk kuruturuz. Randıman geçen yıla göre zayıf ama buna da şükür. Hızlı bir şekilde kurutup çuvallara koyduktan sonra depomuzda bekletiriz” ifadelerine yer verdi.  (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
ak parti
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
02 Mayıs, 2026 13:06 tarihinde yayınlandı
0
0

Ak Parti heyeti Eskipazar’da: yatırımlar yerinde incelendi

AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, İl Genel Meclis Üyesi İsmail Bağçe, AK Parti Eskipazar İlçe Başkanı Ahmet Aydemir ile AK Parti il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ve Eskipazar Belediyesi meclis üyeleri, Eskipazar ilçesinde devam eden yatırımları yerinde inceledi.

Heyet, ilk olarak yapımına başlanan ve hızla yükselen Eskipazar İlçe Devlet Hastanesi inşaat alanında incelemelerde bulundu. Çalışmaların son durumu hakkında yetkililerden bilgi alan heyet, ayrıca yapımı büyük ölçüde tamamlanan 500 kişilik öğrenci yurdu ve yüzme havuzu, millet bahçesi ve sosyal donatı alanları ile Halk Eğitim Merkezi hizmet binasını da ziyaret etti.

Program kapsamında Eskipazar Belediyesi’ni de ziyaret eden heyet, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa’dan yürütülen çalışmalar ve planlanan projeler hakkında kapsamlı bilgi aldı. İlçenin ihtiyaçları ve öncelikleri üzerine yapılan değerlendirmelerde, hizmetlerin daha etkin ve hızlı şekilde hayata geçirilmesi için iş birliği ve koordinasyonun önemine dikkat çekildi.

İncelemelerin ardından heyet, yapımı tamamlanan kapalı halı sahada düzenlenen dostluk maçına katılarak sporun birleştirici gücüne dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin