rize cayinin 100 yili sergilendi GbX7yAAK jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
0

Rize çayının 100 yılı sergilendi

Çayın Rize’ye gelişinin 100. yılında çay kitapları ve çay dergileri adlı sergiyle vatandaşlara çayın önemi anlatıldı.

2005 yılından bu yana Rize ile ilgili bir çok tarihi kitap, dergi ve materyaller biriktiren Recep Koyuncu, çayın Rize’ye gelişinin 100. yılı olmasından ötürü bir çay kitapları ve çay dergileri adlı sergi açtı. Açtığı sergide Rize’de çayla ilgili araştırmaların yapıldığı fotoğraflar, yazılan kitaplar, dergiler ve ilk çay şişelerini sergiledi. Açılan sergiyle çayın Rize’ye önemi vatandaşlara aktarıldı.

“Çayımızın Rize’ye gelişinin 100. yılı olması münasebetiyle bugün çay kitapları ve çay dergileri adlı sergi hazırladık”

Çayla ilgili yapılan araştırmalardan, fotoğraflara kadar bir çok eski ürün bulunduğunu ifade eden Recep Koyuncu, “Bizim merkezde Rize ihtisas kütüphanesi var. Rize ile ilgili olan kitap, dergi, gazete, fotoğrafları arşivleyip araştırmacılara sunmaktayım. Bu yıl çayımızın Rize’ye gelişinin 100. Yılı olması münasebetiyle bugün çay kitapları ve çay dergileri adlı sergi hazırladık. 1934 yılından başlayan bir fotoğraf albümü var. Ziraat çay bahçesinde yapılan çalışmalarla ilgili fotoğraflar. 1966 yılında şehrimizi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın fotoğrafları var. 1986 yılında yapılan uluslararası çay sempozyumunun orijinal albümü ile başladık. 1931-1945 tarihleri arasında çayla ilgili orijinal belgeler var. 2005 yılında kurmuş olduğum Rize ihtisas kütüphanesiyle başladım. O tarihten bu yana biriktiriyorum” şeklinde konuştu.

“Çay, Rize’ye gelmeden önce açlık ve yoksulluk vardı”

Çay, Rize’yi fakirlikten kurtardığını belirten Koyuncu, “Çay, Rize’ye gelmeden önce açlık ve yoksulluk vardı. Yeşil altın denmesinde ki sebepte zaten bu. Çay bu şehri o fakirlikten, o zor durumdan kurtaran en büyük nimettir. Bugün biz çayı toplarken biraz zorlukları olduğu için şikayet ediyoruz ama aslında geçmişini bilsek çay kalitesini hiç bozmamamız gerektiğini anlarız. Çay bize basit gibi geliyor ama bununla ilgili çok büyük araştırmalar yapılmış. Ürün hakkında çok fazla kitap yazılmasına rağmen Türkiye’de tarım ürünleriyle ilgili müzesi olmayan tek ürün çayımız. Kitapta fazlayız ama maalesef bir müzemiz yok” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
modernafad
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
03 Mayıs, 2026 15:55 tarihinde yayınlandı
0

AFAD binasının inşaat çalışmaları sürüyor

Karabük’te afet ve acil durum yönetim kapasitesini güçlendirecek olan AFAD İl Hizmet Binası projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Karabük İl Özel İdaresi tarafından yürütülen projede zemin iyileştirme çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı ödeneğiyle hayata geçirilen projede ihale ve kontrollük hizmetleri Karabük İl Özel İdaresi tarafından yürütülüyor. Toplam 5 bin 118 metrekare inşaat alanına sahip olacak hizmet binasının oturum alanı ise 1.915 metrekare olarak planlandı.

Proje kapsamında sürdürülen zemin iyileştirme çalışmaları çerçevesinde planlanan 240 adet fore kazığın 208 adedi tamamlandı. Kalan imalatların kısa sürede tamamlanması için ekiplerin sahadaki çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü belirtildi.

Karabük İl Özel İdaresi yetkilileri, ilin afet ve acil durumlara müdahale kapasitesini artıracak modern hizmet binasının en kısa sürede tamamlanarak hizmete alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

Yetkililer ayrıca projede görev alan teknik ekip ve çalışanlara teşekkür ederek çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin