Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Mart, 2025 13:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Rektör Kırışık’tan Yenilikçi Çözümleri Geliştirme Çağrısı

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün ilk ders etkinliğine çevrim içi olarak katılan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık SOSYALFEST’in önemine değinerek lisansüstü öğrencilerine yenilikçi çözümler geliştirme çağrısı yaptı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, konuşmasında Karabük Üniversitesinin bilim ve sosyal sorumluluk alanındaki projelerinden bahsederek, SOSYALFEST, KBÜFEST ve SAĞLIKFEST gibi etkinliklerin akademik gelişime katkısını vurguladı. Öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada Kırışık, yeni fikirler üretmenin ve özgün yaklaşımlar geliştirmenin önemine dikkat çekti.

"Başkalarını takip ederek en fazla ikinci olabiliriz. Oysa biz gelişmiş analizler yaparak, dünyada ilk olan, kapsamlı sosyal modeller üretmeliyiz. Böylece başkaları bizi takip eder" diyen Kırışık, öğrencilerin sosyal bilimler ve mühendislik alanında çözüm odaklı düşünmeleri gerektiğini belirtti.
Sosyal bilimlerin toplumla iç içe olması gerektiğini vurgulayarak, akademik çalışmaların toplumun ihtiyaçlarına yönelik şekillenmesi gerektiğini söyleyen Kırışık, şunları söyledi:
"Necip Fazıl Kısakürek'in dediği gibi, 'Gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmak' doğru değildir. Toplumun hangi sorunlarla uğraştığını, hangi çözümlere ihtiyaç duyduğunu bilmeden bilim üretmek sağlıklı sonuç vermez."

Bu bağlamda, lisansüstü öğrencilerin araştırmalarını toplumsal ihtiyaçlara göre şekillendirmesi gerektiğini aktaran Kırışık, sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yaparak ihtiyaçların tespit edilmesi ve çözümler üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında bilimsel gelişimin sürekli ilerlemesi gerektiğinin altını çizen Kırışık, öğrencilerin mevcut bilgiyi yeterli görmemesi gerektiğini kaydetti.

Kırışık, "Dünyanın bilimin geldiği seviyeyi sıfır noktası olarak kabul etmeliyiz. Bundan daha öteye gitmek, daha kapsamlı akademik üretimler yapmak zorundayız. 'Bu ulaşılmış son zirvedir' demek, bilimsel gelişimi durdurur. Daha iyi, daha gelişmiş, insanlığa daha fazla katkı sağlayan yaklaşımlar üretmeliyiz" dedi.
Lisansüstü öğrencilerine seslenen Kırışık, başarının kararlılıkla mümkün olduğunu vurgulayarak, proje çalışmalarının ve araştırmaların sürekliliğine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Gümüşhane’de vatandaşlar köylerine yapılması planlanan köpek barınağına tepki gösterdi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde vatandaşlar kendilerine haber verilmeden inşasına başlanan bin hayvan kapasiteli köpek barınağı projesine reaksiyon gösterdi.
Kelkit ilçesi İhtimam köyünde Gümüşhane Valiliği tarafından verilen karar doğrultusunda yaklaşık 15 dönüm arazi üzerine yapılacak olan bin köpek kapasiteli ve 6 kısımdan oluşan hayvan barınağı projesi Özen köyü sakinlerini mağdur etti. Köylüler barınağın yapılacağı bölgenin kendilerine sorulmadığı ve çalışmaların da bilgileri dışında başlatıldığını söyleyerek projenin iptal edilmesini istedi. Kelam konusu alanın köylerine yakın bir noktada hem hayvancılığın yapıldığı hem de piknik alanlarına çok yakın olduğunu tabir eden köylüler barınağın öbür yere yapılması için talepte bulundu.
Hayvancılık ve piknik alanları dışında tarım alanlarına da yakın olan bölgede yapılacak barınağın hem çevreyi pisleteceğini hem de bölgeyi kullanılamayacak hale getirerek başıboş köpek sıkıntısını arttıracağını savunan Özen köyü sakinleri projenin köylerine yapılmaması için her türlü çabayı vereceklerini belirtti. Barınağın yapılacağı alana yakın bir noktada bulunan ‘kral mezarları’ nedeniyle SİT alanı olarak da müdafaa altında bulunan toprakta av yasağı da bulunuyor.

"Biz buraya köpeklerin endişesinden daha gelemeyiz"
Özen köyüne yakın bölgede bulunan alanda hem hayvancılık hem de tarım yaptıklarını aktaran Yıldız Kılıç, "Bizim haberimiz olmadan bu barınağı buraya yapmaya başladılar. Biz bunun yapılmasına razı değiliz. Biz burada hayvancılık yapıyoruz ve hayvanlarımızı daima bu bölgede otlatıyoruz. Sularımız burada, çeşmelerimiz burada, yaylamızın yolu burası. Biz burada kuşburnu topluyoruz her şeyimizi burada yapıyoruz, yapılmasını istemiyoruz. Biz buraya bu köpeklerin endişesinden daha gelemeyiz ki. İlerleyen vakitte burada köpekler ölecek, başıboş köpekler çoğalacak biz buraya pikniğe geliyoruz çoluğumuz çocuğumuza ziyan verecek. Öteki yere yapsınlar, biz bunu istemiyoruz" dedi.

"Arpa, buğday içinde köpeklerin pislikleriyle mi uğraşacağız"
Köylerinde hayvanlarını otlatacak arazi bulmakta da sorun yaşadıklarını ve bu projenin kendilerini yeterlice zora soktuğunu açıklayan İbrahim Yıldırım, "Bizim köyümüzden öteki bir yerde yapsınlar biz karşı değiliz. Yapılmasına hiçbir vakit karşı değiliz lakin gitsin diğer boş yerlerde yapsınlar. Hayvanların ulaşmadığı yere yapsınlar biz burada hayvancılık yapıyoruz, süt üretiyoruz. Hayvanlarımızın otlayacağı alan yok. Biz hayvanlarımızı buralarda ne yapalım. Gitsin diğer yerde yapsınlar, biz bütün yetkililere sayın Cumhurbaşkanımıza bile sesimizin ulaşmasını istiyorum. Gümüşhane’de birçok yer var oraya değil de buraya yapıyorlar. Burada tabiata yaban keçileri bıraktılar biz onları koruyoruz artık nasıl koruyacağız onları. Keklik üretim tesisi var burada, bunların içerisinde barınak olur mu? Biz hayvancılığı bırakacağız burada köpeklere bakacağız. Burada tarım toprağı de var biz buğday ekiyoruz, arpa ekiyoruz buğday içerisinde köpeklerin kıllarıyla mı uğraşacağız" diye konuştu.

"Biz burayı orman yapılsın diye verdik, köpek barınağı yapacaklar"
Mehmet Batuhan Yıldırım ise "Bu arazi daha evvelki yıllarda orman statüsü olarak değiştirildi. Biz burayı orman olarak verirken buralar ağaçlandırılsın diye verdik. ’Köyümüzün karşısı hoş görünsün, doğal bir hoşluk olsun’ diye verdik. Ama 2-3 sene evvel çam ağaçları diktiler lakin şu anda sessiz ve sakin bir formda bizim yeni haberimiz oldu ki burayı düzlemişler ormanı sökmüşler ve köpek barınağı yapacaklarmış. Yansımız yanlış anlaşılmasın, biz hayvanlara, köpeklere karşı değiliz. Onların da barındırılmasını istiyoruz ama seçilen yer köylüye sorulmadan, memnuniyet yahut etrafa yönelik bir yoklama yapılmadan geldiler, başladılar. Bizim sonradan haberimiz oldu. Daha evvel Kelkit’in birkaç köyünü mahalle yaparken referandum yaptılar, burası için de yapsınlar. Şayet yüzde 51 çıkarsa gelsin yapsınlar. Buradaki bütün köylüler buna karşı. Burası bizim büyük ve küçükbaş hayvanlarımızın yayılım alanıydı" sözlerini kullandı.
Öte yandan vatandaşların talepleri doğrultusunda Vilayet Özel Yönetimi ve Orman İşletme Müdürlüğü grupları de bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Vatandaşların hassasiyetlerini dinleyen gruplar barınak üretimi için alternatif noktaların tespiti için çalışma başlattı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.