Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Batı Karadeniz Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BAGİAD) ve Yenice Belediyesi iş birliğinde gerçekleşen “Yenice’nin Kalkınması” adlı toplantıya katıldı.
Karabük Üniversitesi Yenice Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya; Yenice Kaymakamı Mehmet Abdulkadir Güvenç, Yenice Belediye Başkanı Şekip Sertaş Karakaş, Doğanlar Holding A.Ş. ve Doğanlar Mobilya Grubu İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, İlçe Protokolü, Akademik ve İdari Personel, İş İnsanları ve davetliler katıldı.
Programda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası alandaki büyük başarılarından söz ederek, üniversitenin önemli başarı ve projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Karabük Üniversitesi’nin Karabük İli ve İlçelerine önemli katkılar sağlamasını hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Kırışık, Üniversite, Sanayi iş birliğini ön plana çıkaracak bir çalışma stratejisi izlediklerini belirterek, “Üniversitemiz’de kurmuş olduğumuz çalışma takımlarıyla Üniversitemizin sanayi sektörüyle iş birliğini artıracak projeler ve faaliyetler gerçekleştirdik” diye konuştu.
Karabük Üniversitesi’nin başarı ve projelerini Karabük’ün tüm ilçelerine yaymak istediklerini belirten Kırışık, “İlçelerimizin gücünü Karabük merkez özelinde birleştirmek, Karabük merkez gücünü de ilçelerimize yaymak istiyoruz. Bunu da birlikte çalışarak ve iş birliğiyle yapabiliriz. İş insanlarımızın gücünü Yenice’de, Karabük’te birleştirerek sağlayabiliriz. Bir planımızın, bir programımızın, bir hayalimizin olması gerekiyor” dedi.
Yenice’nin çok kıymetli ve güzel bir İlçe olduğunu vurgulayan Rektör Kırışık, “Yenice’nin müthiş bir potansiyeli var. Bu potansiyeli kullanmak için ihtiyacımız olan en önemli şey hayal kurmak, bu hayalleri vizyona dönüştürmek ve iş birliği içerisinde birlikte çalışmak. Bunları bir araya getirdiğimizde Yenice’nin çok kısa süre içerisinde çok iyi noktalara geleceğine inanıyorum. Üniversite olarak bu konuda size destek olmaya, yardımcı olmaya, bu süreçlerde ne tür ihtiyaçlarımız var birlikte çözmeye, iş birliği yapmaya, hayaller kurmaya ve vizyon haline getirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Yenice Belediye Başkanı Şekip Sertaş Karakaş da yaptığı konuşmada, bu toplantının Yenice’nin kalkınması için bir fırsat olduğunu ifade ederek, “İlçemizde yapılması gereken yatırımların tespiti yapılarak, İlçemizdeki cevherleri ön plana çıkartarak, bunların yatırım yapmasını sağlayacak devletimizin kurumlarını ve iş adamlarımızın desteğini bir havuzda toplayarak bunları hep birlikte faaliyete geçireceğiz” diye konuştu.
Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan da katılımcılara girişimcilik
hakkında önemli tavsiyelerde bulunarak, hayal kurmanın yanı sıra araştırmacı olmanın girişimcilikte önemli rol oynadığını söyledi. “Girişimci hayalini gerçeğe dönüştüren kişidir. Ben bugüne kadar ne hayal kurduysam hepsini gerçekleştirdim” diyen Doğan, konuşmasında iş hayatı yolculuğundaki perspektifi üzerine katılımcıları bilgilendirdi.
Sandalye Fabrikası San. ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakaş ise toplantının amacının Yenice’nin daha iyi ve modern bir şekilde kalkınmasını sağlamak olduğunu belirtti.
Toplantı soru, cevap bölümünün ardından sona erdi.
SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve güçlü taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.
"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelden Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.