emine kısa
•Son iki yılda yapılan akademik atılımlar gerçekten gurur verici. 11 bini aşkın yayın, ilk kez alınan 31 patent… Bilime verilen değerin somut sonuçlarını görüyoruz. Tebrikler Prof. Dr. Kırışık ve ekip!
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, 1 Ağustos 2023 tarihinde başladığı rektörlük görevinde ikinci yılını geride bırakırken, üniversitenin son iki yılda geçirdiği dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kırışık, bu süreçte Karabük Üniversitesinin bilimsel, yapısal, toplumsal ve dijital alanlarda önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirtti. “Bilimde Türkiye Yüzyılı” hedefi doğrultusunda şekillenen bu dönemin, üniversiteyi çok yönlü bir yükseliş sürecine taşıdığını ifade eden Kırışık, “Sadece bir alanda değil; her alanda büyüyen, gelişen, katkı sunan bir üniversite modelini hep birlikte inşa ediyoruz.” dedi.
YAPISAL DÖNÜŞÜMLE GÜÇLENEN KURUMSAL YAPI
Rektör Kırışık, göreve geldikleri ilk andan itibaren “Bilim merkezli ve öğrenci dostu üniversite” anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, bu vizyonun somut sonuçlarını yapılandırma süreçlerinde gördüklerini söyledi. Kırışık; yeni fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, bölümler, programlar ve araştırma birimlerinin açıldığını, çok sayıda koordinatörlük kurularak kurumsal yapının güçlendirildiğini ifade etti.
Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) gibi Türkiye’ye örnek olacak vizyon projelerin bu dönemde hayata geçirildiğini dile getiren Kırışık, “Üniversitemiz artık sadece eğitim değil; araştırma, analiz ve politika üretme konusunda da etkin bir kurumsal merkez hâline geldi.” dedi.
BİLİMSEL ÜRETİMDE REKOR SEVİYELER
Karabük Üniversitesinin bilimsel üretim kapasitesinin son iki yılda ciddi bir ivme yakaladığını vurgulayan Rektör Kırışık, bu dönemde 11 binin üzerinde akademik yayın üretildiğini, yalnızca 2025’in ilk 6 ayında 99 projenin destek aldığını ve üniversitenin toplamda 22 milyon TL’ye yakın TÜBİTAK projesi bütçesine ulaştığını belirtti.
Akademik teşvik puanlarında büyük bir artış yaşandığını da söyleyen Kırışık, “Akademisyenlerimizi teşvik etmek ve başarıyı görünür kılmak amacıyla ‘Akademik Teşvik’ ve ‘Akademik Başarı’ ödül törenleri düzenledik.” dedi. Rektör Kırışık, üniversite tarihinde ilk kez 31 tescilli patent alındığını da kaydetti.
ULUSLARARASILAŞMA VE TERCİH EDİLİRLİKTE YÜKSELİŞ
Uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda da önemli adımlar atıldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin bugün 100 farklı ülkeden 11 binin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptığını söyledi. Kırışık ayrıca, “Erasmus+ projeleri kapsamında önemli hibeler aldık, uluslararası protokol sayımızı 296’ya çıkardık. 2026’ya kadar bunu 350’nin üzerine taşımayı hedefliyoruz.” dedi.
Rektör Kırışık, geçtiğimiz yıl üniversitenin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda %96,6 doluluk oranına ulaşarak Türkiye’nin en çok tercih edilen devlet üniversitelerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.
SANAYİ İLE STRATEJİK İŞ BİRLİKLERİ
Karabük Üniversitesinin yalnızca şehirle değil, ülke çapında sanayiyle iş birliklerine imza attığını belirten Rektör Kırışık, “Karabük’teki sanayi kuruluşlarıyla yürüttüğümüz çalışmaların yanı sıra Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde sektör temsilcileriyle de bir araya gelerek protokoller gerçekleştirdik. Öğrencilerimizi mezun olmadan iş dünyasıyla tanıştırıyor, akademisyenlerimizin birikimlerini üretime dönüştürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
ŞEHİRLE BÜTÜNLEŞME VE TOPLUMSAL KATKI
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin şehirle bütünleşme hedefi doğrultusunda örnek çalışmalara imza attığını da dile getirerek şunları söyledi: “Esnafla, vatandaşla, STK’larla, meslek örgütleriyle ve iş insanlarıyla düzenli toplantılar gerçekleştirdik. Üniversite kampüsümüze yakın mahallemizde toplumsal uyumu artıran adımlar attık. Gerçek anlamda şehrin üniversitesi olduk. Kampüste Ramazan etkinliğimiz, bu anlayışın ne kadar kök saldığının bir göstergesidir. Yüzlerce gönüllü öğrencimizle, STK’lar ile iftarlar, kültürel programlar, toplumsal dayanışma organizasyonları gerçekleştirdik. Karabük Üniversitesinin kalbinde sadece bilim değil; şehir, insan, toplum ve değer vardır.”
Karabük’ün diğer illerdeki dernek ve vakıflarıyla da temas kurduklarını, bürokratlar ve iş insanlarıyla güçlü ilişkiler geliştirdiklerini vurgulayan Kırışık, “Karabük Üniversitesini yalnızca Karabük’ün değil, Türkiye’nin bilimsel ve toplumsal gelişim merkezlerinden biri hâline getirdik. Karabük bugün bir üniversite şehriyse, bu ortak aklın ve iş birliğinin eseridir.” dedi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ ÜNİVERSİTE
Dijitalleşme alanında da güçlü adımlar attıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Teknoloji Fakültemizi, Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesine dönüştürdük. Sosyal Bilimler MYO’yu ise Siber Güvenlik MYO’ya çevirerek dijital çağın ihtiyaçlarına uygun bir yapılanma oluşturduk. Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulunu kurarak yapay zekâ, dijitalleşme ve bilişim alanında öncü üniversiteler arasındaki yerimizi aldık. Yeni açtığımız programlarla öğrencilerimizi yapay zekâ, bulut bilişim, otonom sistemler ve hibrit teknolojiler gibi alanlara hazırlıyoruz.” dedi.
Rektör Kırışık, üniversitenin yalnızca akademik değil; dijital içerik üretimi ve teknoloji odaklı toplumsal katkı açısından da dönüşüm içinde olduğunu vurgulayarak, “Dijital yetkinlikleri artırmaya yönelik attığımız her adımda, öğrencilerimize çağın ruhuna uygun beceriler kazandırmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vizyon Projeler: SOSYALFEST ve KAPGEM
Rektör Kırışık, “Karabük’te başlattığımız ve Türkiye’ye yayılan SOSYALFEST ile sosyal bilimlerin sahadaki gücünü gösterdik.” dedi. Üniversitenin KAPGEM aracılığıyla kamu politikalarına yön veren stratejik içerikler ürettiğini de ifade eden Kırışık, bu iki projenin Karabük Üniversitesi vizyonunu en iyi yansıtan örnekler olduğunu belirtti.
Öğrenci ve Akademisyen Başarılarıyla Zirvede Bir Üniversite
Son iki yılda Karabük Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri hem ulusal hem uluslararası düzeyde elde ettikleri başarılarla dikkat çekti. Rektör Kırışık, öğrencilerin yarışmalarda Türkiye birincilikleri ve dünya dereceleri kazandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Öğrencilerimiz, TEKNOFEST’te Türkiye birincilikleri elde etti; Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda ön değerlendirme sonuçlarına göre Türkiye birincisi olduk. Dünya çapında düzenlenen roket yarışmasında üçüncülük derecesi kazandık. ÜNİDES’te ise en fazla projesi kabul edilen üniversite olarak Türkiye birincisi olduk. Mezun sayımız 90 bine ulaştı. Karabük Üniversitesi artık bir başarı hikâyesidir.”
Üniversitenin bilimsel görünürlüğünün dünya ölçeğinde arttığını da vurgulayan Kırışık, dünya üniversiteleri sıralamalarında Karabük Üniversitesinin mühendislik, tıp, sosyal bilimler gibi birçok alanda üst sıralarda yer aldığını ve sürekli yükselişte olduğunu ifade etti.
Akademisyenlerin başarılarına da değinen Kırışık, “Her yıl sayıları artan öğretim üyelerimiz, dünyanın en etkili bilim insanları listelerinde yer alıyor. Üniversitemizden bazı akademisyenlerimiz YÖK verilerine göre kendi alanlarında Türkiye birincisi konumunda. Ayrıca bilimsel projeleriyle dünya birinciliği kazanan akademisyenlerimiz de var. Bu başarılar tesadüf değil; sağlıklı teşkilatlanma ve başarıyı teşvik eden sistemli çalışmanın sonucudur.” dedi.
2026–2030 DÖNEMİNE GÜÇLÜ HAZIRLIK
Karabük Üniversitesinin 2026–2030 Stratejik Planı doğrultusunda yoluna kararlılıkla devam ettiğini belirten Kırışık, “Yeni dönemde yayın kalitemizi, uluslararası etkimizi ve sürdürülebilir kampüs anlayışımızı çok daha ileriye taşıyacağız.” dedi.
"GELİN, GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM"
Açıklamasının sonunda Karabük Üniversitesi ailesine ve Karabük halkına teşekkür eden Rektör Kırışık, “Karabük Üniversitesi; akademisyenleri, öğrencileri, idari personeli ve Karabük halkıyla birlikte gelişmeye, güçlenmeye ve Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Düzce’nin coğrafik işaretli eseri "Konuralp pirinci" için Çilimli ilçesinde düzenlenen hasat şenliğinde, son yıllardaki takviyelerle ekim alanlarının yüzde 60 arttığı ve pilot uygulaması yapılan damlama sulama sistemiyle randımanın yükseldiği belirtildi.
Çilimli’ye bağlı Kuşoğlu köyündeki çeltik tarlasında düzenlenen şenliğe, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Ercan Öztürk katıldı.
"Oldukça değerli ve stratejik bir ürün"
Vali Aslan, burada yaptığı konuşmada, ilkbaharda çağdaş tarım teknikleri kullanarak dronla ektikleri çeltiğin harman vaktinin geldiğini söyledi. Devletin ve mahallî imkanların sağladığı dayanaklarla unutulmaya yüz tutmuş Konuralp pirincinin ekim alanını yüzde 60’tan fazla artırdıklarını belirten Aslan, "Bu sene için 2 bin 100 dekarı aşan bir alanda çeltik tarımı yapıldı. İnşallah kısa mühlet içerisinde 4 bin dekarlara çıkartmayı hedefliyoruz. Konuralp pirinci coğrafik tescili ile vilayetimizin tarımı açısından hayli değerli ve stratejik bir eser. Bu yıl birinci kere damlama sulama sistemi ile pilot uygulama yaptık. Bunu 5 bin metrekarelik bir alanda başkan çiftçilerimiz ile gerçekleştirdik. Sisteme daha erken vakitlerde uygulayan vilayetlerimize yerinde uygulama örneğini görmek açısından ziyaretler planladık. Çiftçilerimiz gittiler yerinde incelediler ve teorik eğitimlerden geçtiler" dedi.
"Bu sistemle başakların daha dolu olduğunu gördük"
Damlama sulama sisteminin kıymetine dikkati çeken Aslan, "Tarlada muhtaçlık duyulan sudan yüzde 60 oranında tasarruf sağlamakta. Bu sistemle başakların daha dolu olduğunu gördük. Olağan kaidelerde dekar başına 750 kilo civarında çeltik alırken, damlama sulama sistemi yapılan yerlerde 900 ile bin kilo ortası beklentimiz var. Güç maliyeti iş gücü maliyeti ve su tasarrufunun yanında gübre maliyetlerinde de avantaj sağlıyor. Vilayetimizdeki tarım uygulamalarında fındığından, pirincine, mısırından, zerzevat kümesine kadar hepsinde çağdaş tarım teknikleri ile tarımı daha ileri taşıma gayesi içerisinde çiftçilerimizin de her vakit yanında olacak halde üretime devam edeceğiz" diye konuştu.
"Düzce’nin bu kıymeti kaybetmemesini istiyoruz"
AK Parti MKYK üyesi Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Konuralp pirincinin atalardan miras değerli bir eser olduğunu vurguladı.
Yaklaşık 5 yıl evvel MARKA dayanağıyla kurulan kurutma ve paketleme tesisinin üretim maliyetlerini düşürdüğünü ve ekili alanın yüzde 60-70 artmasında önemli tesiri olduğunu belirten Keşir, "Bu yıl da Tarım Vilayet Müdürlüğümüzün ve Sulama Birliğimizin dayanağıyla damlama sulamaya geçildi. Klâsik sulama yapılan bir yerde içeri girme imkanımız olmuyor. Başakların dolgunluk oranı klasik prosedüre nazaran aşağı üst yüzde 30, yüzde 40 daha da artmış durumda. Klâsik sulama olan yerde dönüm başına 700 kilo pirinç alınırken, bunda 900 ile bin kilo ortasında pirinç elde etmek mümkün. Hem dönüm başına verimliliği artıran bir şey hem de su maliyetini yüzde 60 aşağı çekiyor. İlaçlama ve öbür maliyetleri de aşağıya çektiği için hem daha ekonomik hem de çok randıman aldığımız bir yol. Bu bahçede bunun pilot uygulamasını yaptık. Öteki bahçelere de bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Bizim değerli bir eserimiz ve daha çok yerde ekimi devam etsin istiyoruz. Bu değeri Düzce’nin kaybetmemesini istiyoruz. Bütün uğraşımız onun için" halinde konuştu.
"Damlama sulama prosedürü ile yapılan ekimde yüzde 25 daha fazla verim aldık"
AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk ise özel yönetimin dayanaklarıyla tarım ve teknolojiyi bir ortaya getirdiklerini belirterek, "Damlama sulama sistemi, dronla tohumlama ve ilaçlama sistemi ile yüzde 25 daha fazla eser elde ettik. Çabucak karşıda klâsik teknikle ekilmiş bir bahçe var. Damlama sulama metodu ile yapılan ekimde yüzde 25 daha fazla randıman aldık" tabirlerini kullandı.
Başkanlık destekli
Tarım ve Orman Düzce Vilayet Müdürü Esra Uzun ise "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Müdürlüğümüzce uygulanan 2025 yılı Tarım Topraklarının Kullanımının Aktifleştirilmesi Projeleri kapsamında Düzce Vilayetinde Çeltik Yetiştiriciliğinin Arttırılması ve Coğrafik İşaretli Konuralp Pirincine Katkı Projesi ile 76 üreticimize bin 760 da alan için 44 bin 360 kilo sertifikalı çeltik tohumunun yüzce 60 Bakanlık, yüzde 40 çiftçi katkısı (kapsamında Bakanlık katkısı 1.506,168,00 TL çiftçi katkısı 1.004.112,00 TL olmak üzere toplam proje bütçesi 2.510.280,00 TL) ile Vilayet genelinde Çeltik üretimini yapan üreticilerimize dağıtımı yapılmıştır. Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle vilayetimizde damlama sulama ile çeltik yetiştiriciliğinin arttırılması için Düzce Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü uyumunda Düzce Vilayet Özel İdaresi, Düzce Sulama Birliği Başkanlığı iş birliği ile Çilimli İlçesi Kuşoğlu köyünde bulunan 5 dekar alanda Çeltikte Damlama Sulama projesi yapılmıştır. Proje kapsamında damla sulama gereçleri dayanağı, teknik seyahat ve teknik danışmanlık ve eğitimler verilerek damla sulama ile vilayetimizde birinci sefer çeltik yetiştiriciliğinde başarılı bir biçimde uygulanmıştır. Proje kapsamında Damlama Sulama ile çeltik ekimi yapılan alanda yüzde 60 oranında daha az su tüketiminin olduğu görülmüştür. Randımanda ise dekara 1 ton olarak beklenmektedir. Damlama sulamanın yararları, yüzde 60 oranında sulamada tasarruf sağlandı. Hastalık oranı ve ziyanı azaldı. Gübreleme ve ilaçlamayı damlamadan yaparak personellik maliyetlerini yüzde 50 oranında azalttı. Damlama sulamada randımanı yüzde 30 arttırdı. Son 5 yılda devlet takviyeleri ile üretim alanı ve rekolte yüzde 66 oranında artmıştır" tabirlerinde bulundu.
Konuşmaların akabinde protokol üyeleri, tarlada hasat yaptı.
emine kısa
•Son iki yılda yapılan akademik atılımlar gerçekten gurur verici. 11 bini aşkın yayın, ilk kez alınan 31 patent… Bilime verilen değerin somut sonuçlarını görüyoruz. Tebrikler Prof. Dr. Kırışık ve ekip!
bahadır
•KBÜ artık sadece bölgesel değil, Türkiye’nin bilim üretim merkezlerinden biri. URAP sıralamasında yükselişi, başarıların doğruluğunu gösteriyor.
emin
•100 ülkeden 11 bin uluslararası öğrenciyi ağırlayan bir üniversite hayal edebilir miydik? Uluslararasılaşma konusunda yapılan iş birlikleri ile Karabük Üniversitesi dünya ile yarışıyor.
hayriye
•Karabük küçük ama üniversite büyük işler yapıyor. Şehre değer katıyor resmen. İnşallah daha da ileri gider.
deniz
•Patent, yayın, proje… Bunlar duyunca gururlanıyoruz. Üniversite sadece diploma değil, üretim demekmiş gerçekten.
ayşe
•Hem öğrenciler hem şehir için güzel işler yapılmış, emeği geçen herkese teşekkürler. Gençler için böyle vizyoner yöneticiler lazım.
gültekin
•Maşallah rektör hocaya, taş üstüne taş koymuş. Eskiden adını zor duyuyorduk, şimdi Karabük’ün ismi her yerde geçiyor.
mehmet
•2 yılda bu kadar iş yapmak kolay değil. Allah yolunu açık etsin hocam, memleketin sizin gibi çalışkan insanlara ihtiyacı var.
Aslıhan
•Ne güzel şeyler anlatmış rektör bey. Samimi, vizyon sahibi bir duruş. Yolunuz açık olsun, biz de destekçiniziz
yasemin
•Şehirde bir değişim hissediliyor. Üniversitenin katkısı çok büyük. Bu işler lafla değil, icraatla oluyor.
Harun
•Ben Karabüklüyüm, yıllardır buradayım. İlk defa bu kadar canlı, bu kadar gelişen bir üniversite görüyorum. Allah devamını nasip etsin.
aysun
•Vizyon işi bu. Patent, yayın, sanayi işbirliği… Bunlar boşuna olmuyor. Demek ki doğru işler yapılıyor.
hakan
•Ben emekliyim ama gençleri görünce umutlanıyorum. Üniversite bir şehrin kalbidir. Kalbimiz artık daha güçlü atıyor.
engin
•Öğrenciler mutlu, hocalar memnun, şehir de hareketli. Herkes kazanıyor. İşte olması gereken bu.