SAMSUN (İHA) – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), rakamlarla yılın ilk 8 ayının verilerini kamuoyu ile paylaştı.
TÜİK verilerine göre 2023 yılının Ocak-Ağustos aylarında Samsun’un ihracatı 851,5 milyon dolar, Tokat’ın ihracatı 22,1 milyon dolar, Çorum’un ihracatı 1 milyar 161,7 milyon dolar ve Amasya’nın ihracatı da 108,2 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Yılın aynı dönemindeki ithalat rakamları ise Samsun’da 817,3 milyon dolar, Tokat’ta 20,7 milyon dolar, Çorum’da 2 milyar, 726 milyon dolar ve Amasya’da ise 38,1 milyon dolar olarak açıklandı.
Konut satış istatistiklerinde Samsun Bölge Müdürlüğü yetki alanında yer alan illerden Samsun’da Ocak-Ağustos döneminde 14 bin 547 konut, Tokat’ta 3 bin 566 konut, Çorum’da 4 bin 790 konut ve Amasya’da 3 bin 355 konut satışı gerçekleştirildi.
Motorlu kara taşıtları sayısında da Samsun’da geçen yıl 418 bin olan motorlu kara taşıtlarının sayısı; 2023 Ocak-Ağustos ayının sonunda 441 bine yükseldi. Tokat’taki motorlu kara taşıtı sayısı 213 bin olarak açıklanırken, Çorum’da bu sayı 193 bin ve Amasya’da ise 139 bin olarak kamuoyu ile paylaşıldı.
Kurum, ülke genelinde bir önceki aya göre fiyatı en çok artan ve azalan maddeleri de duyurdu. Verilere göre bir önceki ayla kıyasla fiyatı en çok artan madde; yüzde 172,72 artış ile üniversite eğitim oldu. Bir önceki aya göre fiyatı en çok azalan maddeler ise yüzde 4,31 düşüşle patates ve bazı yumru bitkiler oldu.


Rakamlarla Samsun ve çevre illerin ilk 8 ayı
Berberler ve Kuaförler Günü’nde anlamlı ziyaret
Karabük Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Erol Işık, 11 Mayıs Berberler ve Kuaförler Günü dolayısıyla kentte faaliyet gösteren berber ve kuaför esnafını ziyaret ederek günlerini kutladı.
Berber ve kuaförlük mesleğinin toplum yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işık, esnafın talep ve önerilerini dinleyerek hayırlı işler temennisinde bulundu. Ziyaretlerde meslektaşlarıyla bir araya gelen Işık, sektörün gelişimi ve esnafın karşılaştığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gün kapsamında çeşitli temaslarda da bulunan Işık, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç’ı makamlarında ziyaret etti.
Ziyaretlerde berber ve kuaför esnafının kent ekonomisine ve sosyal yaşama sunduğu katkılar ele alınırken, meslek grubunun karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.
Erol Işık, berberlik ve kuaförlük mesleğinin büyük emek ve özveri gerektirdiğini ifade ederek, “Vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunmak için fedakarca çalışan tüm berber ve kuaför esnafımızın 11 Mayıs Berberler ve Kuaförler Günü’nü kutluyorum. Esnafımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

