Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2024 04:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Rahim ağzı kanserinde aşı hayat kurtarıyor’

Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen beş kanser türünden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli, “Rahim ağzı kanserine karşı kullanılan aşıların farklı türleri bulunmaktadır. İkili, dörtlü ve dokuzlu aşılar olarak adlandırılan bu aşılar, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın bir koruma sağlamaktadır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga Şişli rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Rahim ağzı kanserinin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şişli, “Dünya genelinde her yıl 500 binden fazla kişi rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır. Bununla birlikte, bu kanser türü önlenebilir olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından özel bir önem taşımaktadır” diye konuştu.

“Yüzde 90’ından fazlasının nedeni HPV virüsü”
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99.7’sinin Human Papillom Virüsü (HPV) olarak bilinen bir virüs olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Şişli, şu bilgileri paylaştı:
“HPV’nin 150 farklı tipi bulunmaktadır. Her 10 genç kadından biri, rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV virüsüyle enfekte olma riski taşımaktadır. Bu da demektir ki, neredeyse tüm kadınlar hayatlarının bir döneminde HPV virüsüyle karşılaşabilir.”

“Aşı rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın bir koruma sağlar”
DSÖ erkek ve kız çocukları ile yetişkin kadınlar arasında rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın önemli bir strateji olduğunu vurgulamakta olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şişli, “Rahim ağzı kanserine karşı kullanılan aşıların farklı türleri bulunmaktadır. İkili, dörtlü ve dokuzlu aşılar olarak adlandırılan bu aşılar, rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın bir koruma sağlamaktadır. Ayrıca, HPV’nin diğer tiplerine bağlı olarak gelişen genital siğillere karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Aşılama ve tarama programları birlikte uygulanmalıdır”
Rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın genç yaşlarda başlanması gereken bir süreç olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Şişli, “İdeal olarak aşılamanın cinsel aktivite öncesi dönemde gerçekleştirilmesi önerilmektedir çünkü bu dönemde henüz enfeksiyon riski en düşüktür. Aşılar HPV enfeksiyonunu önleme konusunda etkili bir şekilde çalışırken, düzenli tarama testleri (smear testi) de rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden aşılama ve tarama programlarının birlikte uygulanması, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde büyük bir adım oluşturmaktadır” dedi.

“Toplumun bilinçlendirilmesi elzemdir”
Rahim ağzı kanseriyle mücadelede toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitiminin de kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Şişli, “Kadınlar arasında HPV’nin yayılmasını engellemek için sağlıklı cinsel ilişki alışkanlıkları, düzenli tarama testlerine katılım ve aşılamaya erişim gibi konuların vurgulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, erkeklerin de HPV aşısına erişimi ve aşılanması da önemli bir adımdır çünkü HPV’nin yayılmasında erkekler de rol oynamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Önleme ve bilinçlendirme çabalarıyla etkiler azaltılabilir"
Rahim ağzı kanserinin, önlenebilir ve korunabilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Şişli, “HPV’ye karşı aşılama programlarının yaygınlaştırılması, düzenli tarama testlerinin uygulanması ve toplumda bilinçlendirme çalışmalarının desteklenmesiyle bu sağlık sorunun etkili düzeyde azaltılması mümkündür. Bu önlemler kadınların hayatlarını koruma altına alırken, rahim ağzı kanseriyle mücadelede büyük bir ilerleme kaydedilmesine yardımcı olacaktır” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tokat’ta üretilen acil durum tırları tüm ülkede yara saracak

Tokat’ta üretilen Acil Durum Yatakhane Tırı, düşük maliyetli ve etraf dostu yapısıyla afet bölgelerinde yara saracak.
Tokat Vilayet Özel Yönetimi Atölyesi’nde üretilen Acil Durum Yatakhane Tırı, düzenlenen merasimle hizmete sunuldu. Merasime Tokat Valisi Abdullah Esaslı, Tokat Vilayet Özel Yönetimi Genel Sekreteri Ahmet Kayhan, Tokat Vilayet Jandarma Kumandanı Kıdemli Albay Sabri Küyük, Tokat Vilayet Emniyet Müdürü Faruk Aydın ve Tokat AFAD Müdürü katıldı.
"Maliyet özele göre üçte birine düşüyor"
Türkiye’nin bir zelzele ülkesi olduğuna dikkat çeken Vali Esaslı; "İnşallah Allah sarsıntı felaketi göstermesin, ancak maalesef bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıkların başında sarsıntı idaresi geliyor. Zelzele idaresinde ise tam kapasiteli, ani hareket edebilen işçi ve taşınabilir yerler büyük değer taşıyor. Taşınabilir olarak sarsıntı bölgelerinde hizmet verecek bu araç, hem hizmet edenler hem de yöneticiler için özel olarak tasarlanmış odalara sahip. Klima, ısıtma sistemleri, harici güç irtibatı üzere her ayrıntı düşünülmüş. Üstelik güneş gücü sistemiyle etraf dostu bir yapıya kavuşmuş. Süratli hareket edebilen, çok istikametli bir araç kazandırdık. Bu kazanımın memnunluğunu yaşıyoruz. Özel kesim maliyetleriyle bizim maliyetlerimiz ortasında büyük fark var. Bazen yarı yarıya, bazen üçte birine kadar düşebiliyor. Biz bunu devletimize hizmet ve afet bölgelerinde kullanım gayesiyle tasarladık. Değerli olan ülkemizin afetlere karşı kabiliyetini artırmak. Maliyetler bizim için teferruat; piyasanın çok altında bir fiyatla üretim yapıyoruz" dedi.
Türkiye Geneline Yayılacak Bir Proje
Projenin Türkiye geneline yayılacağı muştusunu de veren Esaslı; "İçişleri Bakanlığımızla protokolümüz var. Şu anda yaklaşık 400 adet üretim öngörülüyor. Bu sayı artabilir ya da azalabilir, lakin tüm Türkiye’ye Tokat’tan üretim yapılacak. Hem de piyasa koşullarının çok altında bir fiyata. Bu muvaffakiyet, Tokat Vilayet Özel İdaresi’nin yönetici ve işçisinin emeğiyle sağlandı. İyi olsun" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.