Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Protokol Eksi 260 Metrede İftar Açtı

Bartın Yayın: 02.07.2014 07:51
Yazar:
Protokol Eksi 260 Metrede İftar Açtı

BARTIN Valisi Seyfettin Azizoğlu beraberindeki heyetle birlikte Amasra Taşkömürü İşletmesi’nde çalışan maden işçileriyle yerin 260 metre altında iftar açtı. Yeryüzünün yaklaşık eksi 260 metre altında gerçekleşen iftara, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Osman Açıkgöz, TTK Amasra Kömür İşletmeleri Müdür ve personeli katıldı. Kömür çıkarılan kuyulara inen Vali Seyfettin Azizoğlu, madendeki yetkili kişilerden bilgiler alarak, burada bizzat kendisi kömür çıkarttı ve bir parçasını hatıra olarak saklamak adına yanına aldı. İftar programında bir konuşma yapan Vali Seyfettin Azizoğlu, “Bu akşam burada siz değerli arkadaşlarımızla yeryüzünün metrelerce altında iftar yapmış olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu söylemek istiyorum. Sizlerin sofrasına misafir olduk, bu manalı iftar sofrasında bizleri misafir ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Gerçek anlamda sizlerin kazandığı para helal paradır ve bunu hepimiz biliyoruz. Burada yıllardır çalışıyorsunuz. Allah sizlere buradan kazasız bir şekilde emekli olmayı nasip etsin. Memleketimize ve ülkemize de huzur, mutluluk ve istikrar nasip etsin, sofralarınızda bu akşam bizlere yer açtığınız için bir kez daha çok teşekkür ediyorum” dedi. İftardan sonra maden işçileriyle sohbet eden ve onların dertlerini dinleyen Vali Azizoğlu daha sonra beraberindeki heyetle birlikte kömür ocağından ayrıldı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Kültür Sanat Yayın: 03.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Bolu’da 1382 yılında yapılan ve 2 yangın, 3 büyük deprem yaşayan Yıldırım Bayezid Camii’nin sigortası olarak adlandırılan denge sütunları ilk günkü gibi çalışıyor.

Bolu’da, Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan ve 1382 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 642 yıllık tarihi Yıldırım Bayezid Camii, mihrabının her iki yanında bulunan denge sütunlarıyla görenleri hayrete düşürüyor. O yıllarda ahşap olan bu cami 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında ise kubbeli olarak yeniden yapılmıştır. 1944 yıllarında hasar görürken orijinali yer yer bozularak onarıldı. Çiftminareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanları Türk motifleri ile süslendi. 642 yıldır ayakta kalan Yıldırım Bayezid caminin en büyük özelliği mihrabın her iki tarafında dönen denge sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Yaşanan afet sonrasında eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor.

“Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz”

Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye Bolu’yu tanıtan turist rehberi Levent Kahveci, “Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz. Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz. Büyük Cami denmesinin sebebini açıklayayım. Osmanlı döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapılırmış. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazları en büyük camide ve hep beraber kılınmalıdır. Eğer en büyük cami dolmaz ise diğer camilerde kılınan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazının sonunda Zuhr-i âhir namazı da kılınır ki Cuma namazı kabul olmazsa o günkü öğle namazının yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazının ana amacı, yöneticiler namazı kıldırır, minbere çıkarak hutbeyi okurlar. Duyurulması gereken ne varsa halka duyururlar” ifadelerini kullandı.

“Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir”

Caminin çevresine yapılan hamamlar ve dükkanlara da değinen Kahveci, “Bu camiyi Yıldırım Bayezid, şehzadeliği döneminde yaptırmıştır. Bayezid, camiyi yakınında bulunan orta hamamla birlikte yaptırmıştır. Eskiden camiler külliye şeklinde yapılırdı. Yani caminin yanında mutlaka ya hanlar yapılır ya da dükkanlar yapılırdı. Oranın geliriyle cami kendini idame ettirirmiş. Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmiştir. Camiye birkaç ekleme de yapılmıştır. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunları. Anadolu’da birkaç camide daha bunların örneğini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir” diye konuştu.

“Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası”

Caminin mihrabında bulunan 2 sütunun, caminin sigortası olduğunu dile getiren Levent Kahveci, “Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası olarak da adlandırılabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar oluştuğunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiğinde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakıma ihtiyacı vardır” dedi.