Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Proje Yönetimi Konferansı Düzenlendi

Gündem Yayın: 22.05.2014 13:01
Yazar:

Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün organizasyonluğunda Doç. Dr. Rıfat Akbıyıklı’ nın katılımlarıyla “İnşaat Mühendisliği’nde Proje Yönetimi” konferansı düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’ndaki konferansa;Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Proje Yönetimi nedir? sorusuyla sunumuna başlayan, Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıfat Akbıyıklı; “Herkes kendine göre yöneticidir. Herkesin kendine göre de bir tanımı vardır. Yönetici tek bir tanımı olmamakla birlikte, insanların işbirliği sağlamasını ister. Yönetsel faaliyetler ise ana hatlarıyla beş grupta incelenir bunlar; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon, denetim ve kontroldür. Her yönetici bu faaliyetleri yerine getirmek zorundadır. Bu bilgilerin yanı sıra yaptığınız işleri araştırın, okuyun, okudukça bilinçlenirsiniz. Aksi takdirde başkalarının söylediklerini dinlerseniz sadece onların görüşlerini öğrenmiş olursunuz. Sizler okuyup, öğrenerek hayatınızı yönlendirmelisiniz.” diyerek sunumlarında; Yönetsel Etkinlik, Örgütsel Etkinlik, Yönetim Sürecinin Özellikleri, Yönetici Kimdir, Yöneticilerin Sahip Olması Gereken Özellikler, Taylor’un 4 İlkesi, Fayol’un 14 İlkesi Ve Taylor İle Karşılaştırılması, Proje Yönetimi ve Max Wideman hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi. Konferansın ardından Üniversite Demir Çelik Kampüs alanı gezilerek, Akbıyıklı burada kendi adına hazırlanan ağacını öğrencilerle birlikte dikti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Afrika çöl tozları çocukları daha fazla etkiliyor’

Sağlık Yayın: 27.04.2024 16:36
İhlas Haber Ajansı

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, Afrika çöl tozları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Astım hastaları dikkat etmeli”

Çöl tozlarının solunum yolu hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının yoğun olduğu günlerde özellikle çocuklar ve solunum sistemi rahatsızlığı olanların sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Erişkinlerde özellikle solunum yetmezliği olanlarda, astım, KOAH, bronşiektazi ve solunum yolları rahatsızlığı olanlarda problemler daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Ayrıca çocuk yaş grubu da en fazla etkilenen grubunu oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir”

Çöl tozlarının, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Köksal, “Çöl tozlarının havada fazla miktarda bulunması, mukozal yüzeyler ile teması gözde, burunda ve solunum yollarında direk tahriş edici etkisiyle rahatsızlık verebilir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde ve KOAH, astım gibi solunum yolu hastalıkları bulunan kişilerde bu tahriş edici etkisi daha yoğun olarak karşımıza çıkabilir. Toz miktarının arttığı durumlarda normal sağlıklı bireylerin de solunum yolları etkilenmektedir. Bu tahriş edici etkisinden başka, toz partiküllerine bakteri ve virüsler bağlı kalarak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir. Böyle durumlarda solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının bir nedeni de artan toz miktarının güneş ışığını ve ultraviyoleyi engelleyerek yine havada mikroorganizmaların uzun süre kalmalarına neden olmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın”

Prof. Dr. Köksal, “Tüm bu olumsuz şartlarda akciğer sağlığımızı koruyabilmek için özellikle kronik solunum yolu ve astımı olan hastalarımızın, toz yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde zorunlu kalmadıkça dışarı çıkmamaları, ev havalandırmalarını bu dönemlerde yapmamalarını ve maruziyet olduğu dönemlerde mutlaka maske takmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.