Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Profesörden olimpiyatlardaki cinsiyet tartışmaları ile ilgili açıklama:

Sağlık Yayın: 04.08.2024 16:00
İhlas Haber Ajansı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda yaşanan cinsiyet krizi ile ilgili Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Cezayirli boksör Imane Khelif; genetik, metabolik ve fizyolojik olarak erkektir. Ancak, morfolojik olarak kadın. Olimpiyat komitesi ise genetik testlere bakmıyor ve dış görünüşe göre kadın-erkek ayırımı yapıyor, hata burada” dedi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, spor ve cinsiyet tartışmalarının odağına yerleşti. Kadınlar boks branşında yarışan Cezayirli boksör Imane Khelif ise cinsiyet durumu kamuoyunda tartışmalara sebep oldu. Samsun’da görev yapan Prof. Dr. Şevket Özkaya, Cezayirli boksör Imane Khelif; genetik, metabolik ve fizyolojik olarak erkek olduğuna dikkat çekerek, ” Olimpiyat komitesi Cezayirli boksör Imane Khelif için ’intersex’ açıklaması yaptı. Bu ne demek? Cezayirli boksör Imane Khelif kadın mı? erkek mi? Hermofrodit mi? Neden olimpiyat oyunlarında bu tartışma açıldı. Bu sorunun yanıtını sonsuza kadar kapatacak bilimsel açıklamayı yapmak istedim. Cezayirli boksör Imane Khelif’in durumu aslında genetik bir bozukluk, yani genetik bir hastalık. Hastalığın ismi ise’ Testiküler Feminizasyon.’ Bu hastalık ne ve neden olimpiyat oyunlarında bu kadar tartışılıyor ve kimse bilimsel gerçeği bilmiyor? Anne karnında oluşan embriyo eğer kendi haline bırakılırsa kadın cinsiyet olur ama XY kromozomu varsa Y kromozomundaki androjen reseptörleri ile androjen etkisiyle erkek genital organlar ortaya çıkar. Ancak, Cezayirli boksör Imane Khelif aslında anne karnında erkek olması gereken XY kromozomlarına sahip iken, iç ve dış genital organların bir hormon olan androjene yanıtsızlık nedeni ile erkek genital organları tam oluşmaz ve dış genital yapı kadın ama iç genital yapı erkek yapısında olur. Bu hastalığa sahip olan kişi morfolojik olarak yani dıştan bakarsanız, dış görünüş olarak kadın görünümündedir. Dış genital organ dediğimiz, vajina ve meme dokusu vardır. Ama kadınlarda olması gereken, rahim, tüpler ve överler(kadın yumurtalıkları) olan iç genital organları yoktur. Onun yerine erkek iç genital organları olan testis(erkek yumurtalıkları) vardır ve erkeklik hormonu olan testosteron salgılayan bir yapısı var. Bu şu demek; Cezayirli boksör Imane Khelif; genetik, metabolik ve fizyolojik olarak erkektir. Ancak, morfolojik olarak kadın. Olimpiyat komitesi ise genetik testlere göre hareket etmiyor ve dış görünüşünde(meme var, vajina var) ve kadın pasaportu olduğu için kadın sporcu kategorisinde yarışmasını kabul ediyor” dedi.

“Olimpiyatlarda yarışamaz”

Prof. Dr. Şevket Özkaya şunları söyledi: ” Dış görünüş kadın ama testisleri olduğu için kanında erkeklik hormonu olan testosteron var ve bu da vücutta kas kemik kitlesini erkek olarak geliştiriyor. Erkeklerin üst vücut yarımındaki kas kütlesi yüzdesi kadınlara göre daha fazla olduğundan, üst vücut kuvvetinin ön planda olduğu sporlarda kadın sporcular ile erkek sporcular arasında yüzde 15’lik fark var. Yani aynı kilodaki kadın ve erkek sporcular arasında, erkek kas yoğunluğu daha fazla. Ayrıca erkek kemikleri hem boyut hem de yoğunluk olarak daha büyük ve güçlüdür. Maksimum erkek kemik kütlesi kadınlarınkinden yaklaşık yüzde 50’ye kadar daha fazla olabilmektedir. Kadınların ağırlıklarının yüzde35’i kas iken aynı kilodaki bir erkeğin ağırlığının yüzde 50’si kastır. Bunu yapan ise erkeklik hormonudur. Bu da daha fazla kuvvet demek. Aynı kilodaki kadın ve erkek sporcuların, gövdenin üstü ile yapılan boks vb sporlarda kuvvet farkı var demektir. Şöyle düşünün. 1 kilo demir kütlesi ile 1 kilo pamuk kütlesi ayağınıza düştüğünde aynı hasarı mı verir? Yani Cezayirli boksör Imane Khelif her ne kadar dış görünüş kadın olsa da, iç cinsiyet organları erkektir ve erkeklik hormonu testosteron etkisinde olduğu için, adil olmayan bir güç savaşı oluşturmaktadır. Önceki yarışmalarda testosteron seviyesi yüksek olduğu için diskalifiye edilmiş ve genetik testte XY kromozomları olduğu, yani erkek olduğu tespit edilmiş. Ama olimpiyat komitesi genetik testlere bakmıyor ve sadece dış görünüşe göre kadın-erkek ayırımı yapıyor. Hata burada. Cezayirli boksör Imane Khelif cinsiyet değiştirmemiş ve çift cinsiyet gibi davranarak bunun verdiği avantajı olimpiyatlarda kullanmak istiyorlar ama bu haksız bir rekabet doğuruyor. Cezayirli boksör Imane Khelif gibi Testiküler feminizasyon hastalığı olan spor yapabilir mi? Yapabilir ama olimpiyatlarda yarışamaz. Bu hastalığa sahip çok sayıda manken ve ünlü insanlar var. İlk kez olimpiyatlarda yarıştırıldığı ve bu hastalık olimpiyat prosedüründe yer olmadığı için kaos oluşturdu. Cezayirli boksör Imane Khelif cinsiyet değiştirmemiş aksine doğal testosteron etkisinde ’haksız rekabet üstünlüğünü’ kullanmaktadır. Olimpiyat komitesi bu tanıyı yani ’Testiküler Feminizasyon’ tanısını almış bireylerin 12 yaşından önce iç genital organları olan testislerini aldırırsa kadın cinsiyet kategorisinde yarışabilir, maddesi koyması lazım.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da ’Sağlıklı Hayat Şenliği’

Sağlık Yayın: 06.09.2024 04:00
İhlas Haber Ajansı
Samsun’da ’Sağlıklı Hayat Şenliği’

Samsun’da düzenlenen ‘Sağlıklı Hayat Şenliği’nde vatandaşların sağlıklarını koruması için yol haritası belirlenirken, çocuklar da çeşitli aktiviteler ile spora yönlendirildi.

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Canik Belediyesi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen ‘Sağlıklı Hayat Şenliği’, Canik Belediyesi önünde gerçekleştirildi.

Vatandaşların sağlıklarını korumak ve yol haritası oluşturmalarına yardımcı olmak için düzenlenen etkinlikte sağlık ekipleri tarafından ücretsiz olarak; tansiyon, kan şekeri, boy-kilo ölçümleri gerçekleştirildi. Stantlarda da meme muayenesi-eğitimi, gebe bilgilendirmesi, akılcı ilaç kullanımı, kronik hastalıklar, tüberküloz, fiziksel aktivite uygulamaları, SMA hastalığı, bulaşıcı hastalıklar, ilkyardım, bağımlılıkla mücadele ve çevre sağlığı gibi pek çok konuda vatandaşların sorularına cevap verildi.

Uras: “Önceliğimiz insanların sağlığının korunması”

Erken tanı ve teşhisin hayati öneme sahip olduğunu belirten Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, “3-9 Eylül Halk Sağlık Haftası etkinliklerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık anlamında sadece temel görevimiz tedavi etmek değil. Bizim önceliğimiz insanların sağlığının korunması. Yani hastalanmaması veya bir hastalık durumunda teşhisin erken yapılması. Burada birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında farklı etkinliklerimiz var. Stantlarda anne sütünün önemi, bebeklerde, beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılıyor. Aynı zamanda kanser, erken teşhis merkezlerimiz hakkında bilgi veriliyor. Belirli yaş üzerindeki bayanlara meme muayenesinin nasıl yapılacağını veya ne gibi bulgularda hastaneye veya KETEM merkezlerine başvurması gerektiği anlatılıyor. Birçok halk sağlığı hakkında burada bilgilendirme veriliyor. Uyuz hakkında bilgi veren bir standımız var. Kaşıntı durumunda ne yapılması gerekiyor veyahut da korunma yolları ve tedavi sürecinde yapılması gerekenler burada çok daha ayrıntılı ve detaylı bir şekilde anlatılıyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından çocukların ve yetişkinlerin hareket etmesi, spora yönlendirilmesiyle alakalı farklı etkinliklerimiz var. Bizim temel hedefimiz insanların hastalanmadan sağlığını korumak ve eğer bir hastalık durumu varsa da bunun en kısa zamanda teşhisini koyup tedavisine başlamak” dedi.

Başkan Sandıkçı: “Her alanda toplumu bilinçlendirmek zorundayız”

Vatandaşları bilinçlendirme faaliyetlerine önem verdiklerine belirten Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı ise “Çok önemli bir faaliyete ev sahipliği yapıyoruz. Stantları gezerken de gördük. Aslında birçok hastalığın tedavisi ve teşhisi çok kolay. Sağlık Bakanlığımızı bu anlamda ciddi pratik yollar geliştirmiş. Saha araştırmalarımız, vatandaşlarımızın bunlarla çok ilgilenmediğini gösteriyor. Aslında birçok hastalığı çok basit tahlillerle, kendisinin bile yapabileceği kontroller ile tespit edebileceğini gördük. Açılan stantlarla vatandaşlarımızın erken tanı ve teşhis konusunda bilinçlendirilmesi herkes için önemli. Her alanda toplumu bilinçlendirmek zorundayız. Biz de tansiyonumuzu ölçtürdük. Tansiyonumuz biraz yüksek çıktı. Tedbirini almak gerekir. Önemli olan teşhisi erken evrede yapabilmek. Onun için de İl Sağlık Müdürlüğümüz gerekli özveride çalışıyor. Bu farkındalığın oluşmasında emeği geçen tüm kurumlara şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Şenlik kapsamında ayrıca çeşitli spor aktivitelerinin yer aldığı programda çocuklar da keyifli vakit geçirdi.

2023 istatistikleri

Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede 2023 yılında Samsun’da 56 bin 500 kişiye mamografi çekildiği, bunlardan 650 kişide pozitif bulgu bulunarak bir üst merkeze gönderildiği, ayrıca rahim ağzı kanseri açısından Samsun’da yaklaşık 32 bin kişiye kanser taraması yapıldığı, bu kişilerden de 1. basamak olarak yapılan taramalarda 620 kişide bulgu rastlanarak üst merkeze yönlendirilerek tedavilerinin yapılmasının sağlandığı belirtildi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455