Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ekim, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
0

Profesörden 40 yaşından itibaren her yıl meme muayenesi uyarısı

Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, meme kanserine karşı uyarılarda bulunarak, ” 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır” dedi.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na dikkat çekmek amacıyla Samsun’un girişimci kadınlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen “Güçlü Kadınlar Pembe Panel’de” etkinliğinde, VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, Medikal Onkoloji Uzm. Prof. Dr. Yasemin Kemal, Doç. Dr. Mustafa Karaağaç, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Tekin Şimşek konuşmalar yaptı.

Özel bir kulüpte gerçekleştirilen etkinlikte hekimler meme kanserinin sebepleri, erken teşhis, korunma yolları, kendi kendine muayene ve tedavi yöntemleri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Sunum ve soru-cevap bölümlerinden sonra katılımcılara el aynası ve kendi kendine meme muayenesi broşürü takdim edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

“Kendine bir mola verme zamanı geldi”

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Necati Özen, “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıcıdır. 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır.20 yaşından itibaren ayda bir kez (Adet sonrası 5. ve 14. günler arasında herhangi bir gün) kendi kendine muayene etmelidir. 40 yaşında ilk mamografi çekilmeli ve 45 yaşına kadar çekilme sıklığı hekim tarafından belirlenmelidir.45 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilmelidir. Kendi kendine meme muayenesi için belinize kadar soyunarak kollarınız iki yanınızda olacak şekilde ayna karşısına geçiniz. Aynada her iki memenin simetri incelemesini yapın Ardından kollarınızı yukarı kaldırıp aynaya bakın. Memelerde asimetri, önceden olmayan bir şişlik, deri çekintisi, deri çöküntüsü, meme başı çökmesi, meme başının yer değiştirmesi gibi anormallikler varsa doktorunuza başvurun. Ardından oturur veya yatar pozisyonda her iki memenizi (sağ memeyi sol elle, sol memeyi sağ elle) elin orta 3 parmağını kullanarak muayene ediniz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
denet
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
08 Mayıs, 2026 13:53 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te gübre takip sistemi ile sıkı denetim

Karabük’te tarımsal üretimde kullanılan gübrelerin üretimden çiftçiye ulaşıncaya kadar geçen sürecin dijital ortamda izlenmesini sağlayan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile denetimler sıklaştırıldı. Sistem sayesinde gübrelerin kaynağı, hareketi ve piyasaya arz süreci karekod ve DNA barkod teknolojileriyle anlık olarak takip ediliyor.

GTS uygulaması kapsamında DSPN cihazı kullanılarak, GTS yetkili teknik ekipleri ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ortak denetimler gerçekleştiriyor. Üretim tesisleri ve gübre bayilerinden alınan numuneler laboratuvarlarda analiz edilerek ürünlerin standartlara uygunluğu ve güvenilirliği kontrol ediliyor.

Yetkililer, yürütülen çalışmalarla birlikte sahte ve standart dışı gübrelerin piyasaya girişinin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. Uygulamanın, hem çiftçilerin korunması hem de tarımsal verimliliğin artırılması açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

GTS ile birlikte gübre sektöründe izlenebilirliğin güçlendiği, kayıt dışı ürünlerle mücadelenin daha etkin hale geldiği kaydedildi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin