Profesörden 40 yaşından itibaren her yıl meme muayenesi uyarısı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ekim, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Profesörden 40 yaşından itibaren her yıl meme muayenesi uyarısı

Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, meme kanserine karşı uyarılarda bulunarak, ” 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır” dedi.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’na dikkat çekmek amacıyla Samsun’un girişimci kadınlarının katılımlarıyla gerçekleştirilen “Güçlü Kadınlar Pembe Panel’de” etkinliğinde, VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Necati Özen, Medikal Onkoloji Uzm. Prof. Dr. Yasemin Kemal, Doç. Dr. Mustafa Karaağaç, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzm. Prof. Dr. Tekin Şimşek konuşmalar yaptı.

Özel bir kulüpte gerçekleştirilen etkinlikte hekimler meme kanserinin sebepleri, erken teşhis, korunma yolları, kendi kendine muayene ve tedavi yöntemleri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Sunum ve soru-cevap bölümlerinden sonra katılımcılara el aynası ve kendi kendine meme muayenesi broşürü takdim edildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

“Kendine bir mola verme zamanı geldi”

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Necati Özen, “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıcıdır. 20’li ve 30’lu yaşlarda üç yılda bir, 40 yaşından itibaren her yıl doktor muayenesi yaptırmalıdır.20 yaşından itibaren ayda bir kez (Adet sonrası 5. ve 14. günler arasında herhangi bir gün) kendi kendine muayene etmelidir. 40 yaşında ilk mamografi çekilmeli ve 45 yaşına kadar çekilme sıklığı hekim tarafından belirlenmelidir.45 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilmelidir. Kendi kendine meme muayenesi için belinize kadar soyunarak kollarınız iki yanınızda olacak şekilde ayna karşısına geçiniz. Aynada her iki memenin simetri incelemesini yapın Ardından kollarınızı yukarı kaldırıp aynaya bakın. Memelerde asimetri, önceden olmayan bir şişlik, deri çekintisi, deri çöküntüsü, meme başı çökmesi, meme başının yer değiştirmesi gibi anormallikler varsa doktorunuza başvurun. Ardından oturur veya yatar pozisyonda her iki memenizi (sağ memeyi sol elle, sol memeyi sağ elle) elin orta 3 parmağını kullanarak muayene ediniz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
mobil sigara birakma poliklinigine kadin iscilerden yogun ilgi BWEm8ShK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Mobil sigara bırakma polikliniğine kadın işçilerden yoğun ilgi

Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilere yönelik verilen mobil sigara bırakma polikliniğine erkek çalışanlara göre kadın işçiler yoğun ilgi gösterdi.

Bartın Sağlık Müdürlüğü Şehit Furkan Yılmaz Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Burcu Acar ve merkezde görev yapan sağlık personellerimiz tarafından, Bartın Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarına yönelik “Mobil Sigara Bırakma Hizmeti” kapsamında yerinde poliklinik hizmeti verildi. Bu doğrultuda çalışanların karbonmonoksit ölçümleri yapılarak bireylerin bağımlılık düzeylerini somut verilerle görmeleri sağlandı. Ayrıca elde edilen veriler doğrultusunda gerekli bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunuldu.

Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise

’’Sigaranın başta kalp ve damar hastalıkları, çeşitli kanser türleri ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına bir kez daha dikkat çekiyor; sigara kullanan vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü olarak ilimizde hizmet veren tüm sigara bırakma polikliniklerimizle bu süreçte vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz’’ denildi.

Saha çalışmaları kapsamında sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, profesyonel destek mekanizmaları hakkında kapsamlı rehberlik sağlanan hizmete erkeklerden daha çok kadın işçilerin ilgi göstermesi dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin