blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ocak, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “En iyi balgam sökücü sudur”

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, kişinin günlük en az 2-3 litre su içmesi gerektiğinin altını çizerek en uygun balgam sökücünün su olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, son periyotta pek çok kişinin balgam çıkarma konusunda zorluk yaşadığını belirterek "Pek çok hastam balgam çıkaramadığından yakınıyor. Balgamın içerde olması bir rahatsızlık hissi veriyor ve öksürüğü tetikliyor. Gece beni uyutmuyor, gündüz ise devamlı öksürüğe sebep oluyor formunda yakınmalar duyuyorum. Nitekim kimi hastalarda astım, KOAH, bronşektazi üzere hastalarda alt teneffüs yollarımızdaki sekresyonların atılmasında zorluk kelam konusu olabiliyor. Tekrar birebir halde sinüzit ya da alerjik nezle üzere birtakım üst teneffüs yolu hastalıklarında da daima bir geniz akıntısı olur ve hastalar bu geniz akıntısından rahatsız olur. Bunu koparıp atamazlar. Bunun sebebi bu sekresyonların koyu ve yapışık olması ve hastanın bunu koparıp atamaması. Bu çok rahatsız edici bir histir. Öksürüğü tetikler. Bunun tedavisi var doğal ki. Tedavisi hastaya nazaran değişiyor. Birtakım balgamı sulandırıcı; akıcılığını arttıran ilaçlar da var. Bunlar yardımı ile balgam daha kolay atılabilir hale geliyor. Bu tedaviler ile birlikte öksürük de azalıyor" dedi.
En yeterli balgam sökücünün ise su olduğu lisana getiren Özlü, "Ama şunu söyleyeyim ki en güzel balgam sökücü ilaç aslında sudur. Bunu hastalarımız birçok vakit fark etmiyor. Zira az su içerseniz balgamda su azalıyor, hasebiyle balgam yapışık olur. Onu öksürürsünüz yerinden koparamazsınız. Lakin günde kâfi su içerseniz ki bu sayının en az günlük 2-3 litre olmasını öneriyoruz; böylece kâfi ölçüde su içildiği için balgamın içeriğindeki su ölçüsü arttığı için balgamın akıcılığı da artıyor ve kişi böylece balgamı kolaylıklar temizleyip atabilir. Bu vesileyle öksürüğü de azalır. Lakin şunu unutmamak gerekir ki çay ve kahve su yerine geçmiyor. Zira bu şekil içecekler içildiğinden daha fazla kayba neden oluyor. Dolaysıyla gerçekte su içmek lazım. Ancak hiç su içemiyorum diyen insanlara da ayran, sulu çorbalar, kompostoları tavsiye ediyoruz şayet şeker hastalıkları yoksa. Su kısıtlaması olan hastalar da var. Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği olup da su kısıtlaması olanların çok su tüketmesi de hakikat değil, bu bireylerin de bir tabibe müracaatlarında yarar var" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

UEFA Konferans Ligi: Legia Varşova: 0 – Samsunspor: 1 (Maç sonucu)

UEFA Konferans Ligi’nin birinci haftasında Samsunspor, deplasmanda Polonya takımı Legia Varşova’yı 1-0 mağlup etti.

Maçtan dakikalar (İkinci yarı)
47. dakikada Urbanski’nin şutunda direkten dönen topa ceza alanı içinde Colak’ın vuruşunda meşin yuvarlak direğin sağından auta çıktı.
51. dakikada Musaba’nın pasında Mouandilmadji’nin şutunda kaleci Kobylak’ı geçen topu defans çizgi üstünde kornere gönderdi.
68. dakikada Weisshaupt’un ortasına penaltı noktası üzerinde uygun yükselen Rajovic’in baş vuruşunda top direğin üstünden az fakla auta çıktı.
80. dakikada Vinagre’nin kullandığı kornerde Rajovic’in golü, ofsayt nedeniyle iptal edildi.
90+4. dakikada defanstan seken topa sert vuran Zewlakow’un şutunda top üstten az farkla dışarı gitti.

Stat: Municipal
Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Frouet, Alexis Auger
Legia Varşova: Kacper Tobiasz, Marco Burch, Radovan Pankov, Artur Jedrejczyk, Ruben Vinagre, Rafal Augustyniak, Kacper Urbanski (Juergen Elitim dk. 64), Wojciech Urbanski (Vahan Bichakchyan dk. 76), Kacper Chodyna (Jakub Zewlakow dk. 82), Petar Stojonovic (Noah Weisshaupt dk. 64), Antonio Colak (Mileta Rajovic dk. 64)
Yedekler: Gabriel Kobylak, Stave Kapuadi, Pawel Wszolek, Arkadiusz Reca, Damian Szymanski, Bartosz Kaputska, Ermal Krasniqi
Teknik Yönetici: Edward Lordanescu
Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Soner Gönül dk. 90+2), Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Celil Yüksel (Antoine Makoumbou dk. 63), Olivier Ntcham (Toni Borevkovic dk. 84), Carlo Holse, Tanguy Coulibaly (Yunus Emre Çift dk. 63), Anthony Musaba (Joe Mendes dk. 84), Marius Mouandilmadji
Yedekler: Albert Posiadala, Efe Töruz, Leroy Atoen, Polat Yaldır
Teknik Yönetici: Thomas Reis
Gol: Musaba (dk. 10) (Samsunspor)
Sarı kartlar: Augustyniak, Jedrejczyk, Pankov (Legia Varşova), Celil, Drongelen, Borevkovic, Yunus (Samsunspor)

Bizi sosyal medyadan takip edin