Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2024 20:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Prof. Dr. Şeref Oruç : “Samsun’dan Sarp’a kadar uzanacak demiryolu projesi bölgeye önemli avantajlar sağlayacak”

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Samsun’dan Sarp’a kadar uzanacak demiryolu proje çalışmalarının başlatıldığı yönünde açıklamasını değerlendiren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Oruç, Samsun’dan Sarp’a kadar uzanacak demiryolu projesinin bölgeye önemli avantajlar sağlayacağını söyledi.
Samsun-Sarp arasında kıyıya paralel bir hat olarak demiryolu konusunun gündeme getirilmesinin sağlayacağı avantajların olduğunu kaydeden Oruç, “Son yıllarda özellikle ülkemizde demiryolu konusunda her konuda olduğu gibi büyük bir hamle oldu. Dünyada kombine taşımacılık kavramı ulaşım konusunda çok önem arz etmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi demiryolundan mahrumdur. Samsun Sarp arasında kıyıya paralel bir hat olarak demiryolu konusunun gündeme getirilmesinin sağlayacağı avantajlar vardır. Bu hızlı ekonomik güvenli bir ulaşım sisteminin ama daha önemlisi bölgede limanlarımız var. Yeni bir lojistik merkez İyidere’de kuruldu, lojistik liman var. Bütün bu lojistik merkez ve limanın tabi ki karayolu trafiğini artıracağını karayolu trafik yükünün artması sonucunu getirecektir. Bu tren yolu hattının hayata geçirilmesi bağlamında en önemli sağlayacağı avantajlardan bir tanesi burada oluşacak karayolu trafik yükünün hafifletilmesi olarak görülmeli. Bunun beraberinde sürülebilir bir yaşam açısından da karbon emisyonunun azalması hızlı güvenli ve daha ucuz ekonomik bir taşımanın sağlanması maksadıyla olumlu görürüm” dedi.

"Dünya ticaretinin yüzde 90’nından fazlası suyoluyla olmaktadır, karadaki devamı en ucuz taşıma olan demiryoludur"
“Dünya ticaretinin yüzde 90’nından fazlası suyoluyla olmaktadır, karadaki devamı en ucuz taşıma olan demiryoludur” diyen Oruç, “Samsun-Sarp arası yapılabilir orada hiç bir problem yok avantaj sağlayacağı alanlar ve durumlar ifade etmeye çalıştığımız durumlar söz konusudur. Ancak daha önemlisi limanların karadaki iç kesimlere ulaşmasını sağlamak çok daha elzemdir çok daha önemlidir. Bu kapsamda İyidere lojistik limanının, lojistik merkezinin iç kesimlere bağlanması İran’ın Tebriz kentine sanayi kentine bağlanması ve orayı en kısa yoldan denize ulaştıracak kara kesiminin demiryoluyla geçilmesi ulaşım açısından büyük ekonomik faydalar getirecektir. Zaten ülkemizde Ankara’dan başlayıp Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Tiflis, Bakü hattı var. Dolayısıyla Doğu Karadeniz limanının ve lojistik merkezinin güneyimizden geçen demiryolu hattına bağlanması bölgemiz için ve yapılmış olan lojistik merkezden beklenen faydanın sağlanabilmesi için son derece hayati derecede önemlidir. Dünya ticaretinin yüzde 90’nından fazlası suyoluyla olmaktadır, karadaki devamı en ucuz taşıma olan demiryoludur. Dolayısıyla bu limanımızın, limanlarımızın iç kesimlere demiryoluyla bağlanması navlun bedellerinin düşmesine, ulaşımın daha ekonomik olarak sağlanmasına. Bu kapsamda İran’ın Ortadoğu’nun ve ülkemizin Doğu Anadolu’nun, Güneydoğu Anadolu’nun bütün ürünlerinin ve Kafkaslar’ın Doğu Karadeniz limanına bağlanması ve bu liman üzerinden Karadeniz’e kıyı bütün ülkelere ulaşması, hatta Tuna nehri aracılığı ile Avrupa içlerine, Orta Avrupa’ya, Baltık Denizine kadar ulaşması anlamına gelecektir. Bir ürünü üretirsiniz bunun mutlaka pazarı olacaktır, pazarlanması gerekecektir. Bu kapsamda ülkemizin gayri safi milli hasılasındaki oranı Doğu Karadeniz Bölgesi olarak yaklaşık yüzde 12 olarak bilinen bu hareketliliği ancak demir yolu bağlantısıyla istediğimiz etkinlikte, hatta daha da yükselecektir. İstediğimiz oranda kullanılabilmesi hayata geçirilmesi ve beklenen ekonomik faydanın sağlanabilmesi adına bu güzergâhın mutlaka yani Doğu Karadeniz limanlarının ki bunun özelinde hükümet iradesiyle ortaya konmuş olan İyidere lojistik merkezinin ve limanının iç kesimlere demir yoluyla bağlantısı Bakü, Tiflis, Kars hattına bağlanması hayati derecede önemlidir” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Kasım, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Afrika’nın yatırım potansiyeli Samsun iş dünyasına tanıtıldı

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı dayanağıyla düzenlenen "Potansiyel Kıta Afrika İhracat-Ticaret ve Yatırım Fırsatları" seminerine katılan Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Afrika’nın ihracat, ticaret ve yatırım potansiyellerini iştirakçilerle paylaştı. Taşkın yaptığı konuşmada, Afrika kıtasının yatırımlar ve iş paydaşlığı açısından değerli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, Samsun TSO çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı projesi kapsamında düzenlenen "Potansiyel Kıta Afrika İhracat-Ticaret ve Yatırım Fırsatları" seminerinde Samsunlu iş insanlarıyla bir ortaya geldi.

"Güçlü network rekabet gücünü artırıyor"
Toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Tüfekçi, güçlü milletlerarası temasların günümüz rekabet ortamında kritik bir rol oynadığını vurguladı. Konuşmasında, geçmişten bugüne ticari münasebetlerin gelişiminde en kritik ögenin güçlü bir network olduğuna vurgu yapan Tüfekçi, "Bunu daima birlikte deneyimliyoruz. Bugün global rekabetin belirleyici faktörü; hakikat bilgiye vaktinde ulaşmak, yeni pazar fırsatlarını gerçek okumak ve bu doğrultuda faal iş birlikleri kurabilmektir" dedi.

"Afrika kıtası Türkiye için artan stratejik bir kıymete sahip"
Avrupa İşletmeler Ağı’nın bu noktada büyük bir misyon üstlendiğini belirten Tüfekçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ekonomimizin lokomotifi olan KOBİ’lerimizin ihracat kabiliyetlerini geliştirmek, dış pazarlara açılmalarını desteklemek ve milletlerarası iş etraflarıyla buluşturmak üzere uzun yıllardır ağır bir çalışma yürütüyoruz. 2008’den bu yana yüzlerce firmamız bu ağ sayesinde yeni iştiraklere, yeni pazarlara ve yeni iş fırsatlarına adım atma imkânı buldu. Afrika kıtası Türkiye için artan stratejik bir değere sahip. Bilhassa Kıta Afrika ülkeleri sanayi, tarım, güç ve dijital dönüşüm alanlarında güçlü iş birliği fırsatları sunuyor. Dünya iktisadının yük merkezi değişirken Afrika; geniş nüfusu, yükselen orta sınıfı, doğal kaynakları ve yatırım gereksinimiyle Türk iş dünyası için çok kıymetli bir potansiyel barındırıyor. Bugünkü programın teması olan ‘Potansiyel Kıta Afrika’, yalnızca bugünün değil, geleceğin de yakından takip edilmesi gereken bir başlığıdır."

Taşkın: "Afrika yatırım için büyük potansiyel taşıyor"
Programın konuğu Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın, kıta genelindeki ticari dinamikler ve sektörel fırsatlar hakkında iştirakçilere kapsamlı bilgiler aktardı. Taşkın, "Afrika’da hangi dallar öne çıkıyor?", "Türkiye-Afrika ticaretinde yeni iş birlikleri neler olabilir?", "Afrika pazarına girişte dikkat edilmesi gerekenler neler?", "Afrika’nın dünya ekonomisindeki yeri", "Türk firmalarına yönelik iş fırsatları" üzere birçok başlıkta ayrıntılı sunum yaptı. Afrika kıtasının, genç nüfusu, doğal kaynakları ve büyüyen orta sınıfıyla dikkat cazibeli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Taşkın, bilhassa üretim, altyapı, güç, madencilik, dokuma ve besin dallarında kıymetli fırsatları içinde barındırdığını belirterek, Türk iş insanlarını yatırım ve iş birliklerine davet etti.
Program, soru-cevap kısmından sonra anı takdimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin