Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
0

Prof. Dr. Karaman: “Bilimin yüzde 30’unu Yunanlılar üretti, Müslümanlar ise bunu yüzde 80’e getirdi”

Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İslam tarihi, bilim ve teknoloji tarihi alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in araştırmalarından örnekler vererek, “Bilimin yüzde 30’unu Yunanlılar üretti, Müslümanlar ise bunu yüzde 80’e getirdi” dedi.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konulu konferansa katıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı ve bilime katkıları hakkında bilgilendirmede bulunan Karaman, İsrail’in Filistin zulmü ile ilgili konuştu. İsrail’in vahşetine herkesin tanık olduğunu belirten Prof. Dr. Karaman, “Filistin’e zulmeden ve oradaki insanları şehit eden İsrail’i kınıyoruz ve bir an önce iki devletli bir çözüme kavuşmasını da temenni ve dua ediyoruz. Elimizden geldiğince de bunun için hep beraber uğraşıyoruz. İnşallah yakın zamanda da çözüme kavuşur” dedi.

“Üniversite okumak için İstanbul’a gitmek zorundaydınız”

Fuat Sezgin’in neden hayatı ile ilgili konuşan Karaman, “O tarihte sadece bir yerde üniversite var. Orası da sadece İstanbul’dur. Türkiye’nin neresinde liseyi bitirirseniz bitirin üniversite okumak için İstanbul’a gitmek zorundaydınız. Fuat Sezgin’e üniversite okumak için İstanbul’a gidiyor. Günümüzde ise şu anda 207 üniversite var. Türkiye’nin her ilinde, bazı illerimizde de iki tane üniversite var. Kastamonu Üniversitesi de 2006 yılında kurulmuş, şimdi hem fiziki hem de akademik olarak güzel bir üniversite haline geldi” diye konuştu.

Sezgin’in doçentlik çalışmasının Buhari’nin kitapları üzerine olduğunu belirten Karaman, “Buhari’nin kaynakları meşhurdur. Buhari’nin kaynaklarının yazma yani eski yazma kaynaklara dayandığını ilk ortaya koyan Fuat Sezgin olmuştur. Buhari’nin genellikle kaynaklarının sözlü olduğu söylenir ama Sezgin, bunu yazma kaynaklara dayandığını ilk ortaya koyandır” şeklinde konuştu.

“Avrupa medeniyeti İslam medeniyetinin çocuğudur”

Doğumunun 99. yıl dönümünde bilim dünyasını aydınlatan Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına düzenlenen konferansta yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaman, eserleri ile bilim dünyasına önemli katkılar sunan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “Avrupa medeniyeti İslam medeniyetinin çocuğudur” sözlerini dile getirdi. Müslümanların sadece Hristiyan, batı dünyasının yaptıklarını alıp kopyaladığına yönelik algının Prof. Dr. Sezgin ile değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaman, matematik, tıp, astronomi gibi pek çok temel alana Müslümanlar tarafından önemli katkılar sağlandığına dikkat çekti.

Karaman, “Bilimin yüzde 30’unu Yunanlılar üretti. Müslümanlar ise bunu yüzde 80’e getirdi. Modern batı öyle bir fırtına estirdi ki hepsinin üzerine perde çekerek her şeyi kendine mal etti. Halbuki onların yaptığı yüzde 30’den ibaret, geri kalan yüzde 50’sini İslam dünyası yapmıştır. Durum böyle olmasına rağmen, ’İslam medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak, batılılara anlatmaktan daha zor’ diyor. Maalesef böyle bir gerçeklik de var” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Arapça ve Fransızca başta olmak üzere öğrendiği diller ve araştırma öğrenme arzusu sayesinde çok sayıda değerli eserlerin akademiye kazandırıldığının altını çizen Karaman, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yoğun çalışma temposunu 92 yaşına kadar sürdürdüğünü belirterek, bilim yapma uğruna 60’dan fazla ülkeye gidip binlerce eseri tarayarak yorulmadan bıkmadan bilime kazandırdığını vurguladı.

“İslam Dünyasının Nobeli Fuat Sezgin’dir”

İslam Dünyasının Nobel’i olarak kabul edilen Kral Faysal Bilim ödülünü almış bir bilim adamının eserlerinin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karaman, İslami değerler ışığında yapılan bilimin insanlığa büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Ankara Yıldırım Bayezid Üniversitesi Rektörü Ali Cengiz Köseoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün ile akademik ve idari personelin katıldı. Konferans, Prof. Dr. Karaman’a teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xcxc
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
19 Mayıs, 2026 12:53 tarihinde yayınlandı
0

Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası’nda Şampiyon Jandarma

Karabük’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası, oynanan final müsabakasıyla tamamlandı. Yenişehir Spor Salonu’nda gerçekleştirilen final karşılaşmasında Karabük İl Emniyet Müdürlüğü ile Karabük Jandarma Komutanlığı kozlarını paylaştı.

Heyecan dolu mücadeleyi 3-1 kazanan Karabük Jandarma Komutanlığı, turnuvanın şampiyonu oldu. Üçüncülüğü Türk Eğitim-İş elde ederken, İl Sağlık Müdürlüğü A Takımı dördüncü sırada yer aldı.

Final müsabakasını Karabük Valisi Oktay Çağatay da tribünden takip etti. Turnuva sonunda dereceye giren takımlara ödüllerini Karabük Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Karabük İl Emniyet Müdürü Ahmet Canver, Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, Spor Hizmetleri Müdürü İsmail Özcan ve Voleybol İl Temsilcisi Sezgin Sayın takdim etti.

Dostluk ve centilmenlik içerisinde geçen turnuva, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin