Reklam
Reklam
profdr gunduz mantar zehirlenmeleri son donemde daha fazla geldi fxf1fggY jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Ağustos, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
0

Prof.Dr. Gündüz ” Mantar zehirlenmeleri son dönemde daha fazla geldi”

Türkiye’nin farklı yerlerinde mantar zehirlenmelerinde artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’da 12, Gümüşhane’de 9 ve Bayburt’ta 5 kişi yedikleri mantardan hastanelerde tedavi altına alınırken KTÜ Acil Tıp Bölümü’nden Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde mantar zehirlenmelerinin daha yoğun olduğunu kaydetti.

Mantar zehirlenmelerinin İlkbahar ve Sonbahar döneminde yoğun görüldüğüne dikkat çeken Gündüz, Karadeniz Bölgesi ikliminin nemli ve yağışlı olmasından dolayı mantar çeşitliğinin çok fazla olduğunu kaydederek, “Mantar zehirlenmeleri her yıl yaşanıyor. Bölgemiz yağışlı ve nemli olduğu için ormanlarımız, yaylalarımız çok ciddi oranda mantar üretiyor. Karadeniz halkı da mantarı besin olarak ciddi oranda tüketiyor. Halk sağlığı olarak sorun şu; zehirli midir, değil midir? Konusu çok ciddi dikkate alınmıyor. Onun için her yıl, sadece bu yıla has değil ilkbahar ve Sonbahar döneminde yağışlardan sonra ciddi mantar zehirlenme vakalarını hastanemizde kabul ediyoruz. Farabi Hastanemiz Acil Servisi, bölge hastaneleri bakımından mantar zehirlenmeleri konusunda referans merkezi olduğu için son sevk yeri, dolayısıyla daha çok görüyoruz. Hastanemizde Toksikoloji birimi olduğu için zehirlenme vakaları hastanemize geliyor” dedi.

Son dönemde çok vaka geldi

Son dönemde vaka sayısının arttığına dikkat çeken Gündüz, “Bunun nedeni bu sene havaların daha yağışlı nemli olmasından mı kaynaklanıyor bunu bilemeyiz. Ancak son dönemde daha fazla vakalar geldi. Hatta hastane personelimiz de vakamız oldu. Bunlardan yoğun bakımda tedavi gören hastalarımız da oldu. Çok şükür herhangi bir ölüm vakasıyla karşılaşmadık” diye konuştu.

Ayrıştırmak oldukça zor bir durum.

Mantarın zehirli, zehirsiz olmasının ayırmanın zor olduğunu ifade eden Gündüz, “Zehirli zehirsiz mantarı ayrıştırmak oldukça zor bir durum. Hatta uzman olan kişiler bile bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Vatandaşa uyarımız, bilmedikleri çok emin olmadıkları vahşi doğadan sağladıkları mantarları yemesinler. Bölgemizin nemli olması mantar çeşitliliğini çok artırıyor. Dolayısıyla bu durum tüketimi artırdığından zehirleme vakalarında da artış yaşanıyor. Sonbahar ve İlkbahar en fazla olduğu dönem” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
bartinda siddetli firtina agaclar otomobillerin uzerine devrildi tGN3K14H
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Bartın’da şiddetli fırtına: ağaçlar Otomobillerin üzerine devrildi

Bartın’da akşam saatlerinden itibaren etkisini gösteren fırtınanın şiddetini artırmasıyla ağaçlar otomobillerin üzerine devrildi.

Edinilen bilgiye göre, akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış ve fırtına sonrası Bartın’ın Ellibaş Köyü’nde, düğün yapılan bir alanın yakınındaki ağaç fırtına nedeniyle devrildi. Büyük bir gürültüyle devrilen ağaç, düğüne katılanlarda paniğe neden olurken, altında kalan 3 otomobilde hasar meydana geldi. Bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, devrilen ağacı keserek araçları çıkardı.

Öte yandan Bartın’ın Amasra ilçesi Küçük Liman mevkiinde ise bir ağaç, park halindeki otomobilin üzerine düştü. İhbar üzerine olaya müdahale eden ekipler ağacı kısa sürede olay yerinden kaldırırken, otomobilde maddi hasar meydana geldiği öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin