blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Prof. Dr. Cumhur Aydemir; “Topuk kanı testi reddedilirse bebeklerin sağlığı ciddi risk altında”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir, topuk kanı testinin reddedilmesi halinde bebeklerin sağlığının risk altında olduğunu ifade etti.
Geçen 20 Ağustos’ta Kars Aile Mahkemesi "Topuk kanı almanın çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçlarının tıbbi otoritelerce ispatlanmamış olması ve muhtemel bir teşhis ve tedavinin de tıp otoritelerince hala tartışmalı olması" gerekçesiyle aile lehinde hüküm verdi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir; son dönemde bazı ailelerin bu testi reddetme eğiliminde olduklarına dikkat çekerek, bunun bebeklerin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Ancak Aydemir, topuk kanı alımının esas amacının biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, hipotiroidi ve SMA (Spinal Müsküler Atrofi) gibi önemli rahatsızlıkların teşhisinde önemli rol oynadığına dikkat çekti. Topuk kanı tarama testi, yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk günlerde uygulanan, zorunlu ulusal tarama sistemlerinden biri olarak biliniyor.

Prof. Dr. Aydemir, bu testin nasıl yapıldığını şöyle açıkladı:
"Ulusal tarama sistemimizde yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk günler içerisinde zorunlu olan testlerden biri topuk kanı taraması. Yeni doğan bebeklerin doğdukları hastanede topuğundan birkaç damla kan alınarak kurutma kağıdına damlatılıp yapılan bir test. Ulusal tarama sistemi içerisinde ülkemizde altı adet hastalık taranmakta. Topuk kanı damlatılarak yapılan kurutma kağıtlarındaki testler Sağlık Bakanlığının tek bir merkezine bu çalışmalar yapılmakta ve çok uzun yıllardır baştan tek hastalıkla başlayıp şu an en son güncel altı hastalıkla topuk kanat araması yapılmakta. Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi en son olarak da güncel hastalık olarak da SMA dediğimiz kas hastalığı bu topuk kanı taramasına eklenmiş durumda" dedi.

Testin amacı erken tanı ve tedavi
Aydemir, alınan birkaç damla kanın ilerleyen yaşlarda çocuklarda oluşabilecek ağır hastalıkların erken teşhis edilmesine imkan sağladığını belirterek, bu testin önleyici olmaktan çok, erken teşhis ve tedaviye başlamayı amaçladığını ifade etti. Aydemir, şunları ekledi:
"Ulusal tarama sistemimizdeki bu hastalıklarda topuk kanı alınmasının esas amacı hastalıkların erken tanısının sağlanması ve tek bir damla topuktan kan alınarak bebeklerin ileri dönemde çok ağır hastalıklar olabilecek bu hastalıkları erken dönemde tanınıp tedaviye imkan sağlamak. Hastalıkları önleyici olmaktan ziyade buradaki amacımız erken tanıyıp topuk kanında tespit ettiğimiz hastalığın erken tedavisine başlayabilmek. Yani bu hastalıklar hem hormon sisteminin hem ileri dönemdeki beyin gelişiminin hem de çocuğun genel anlamda gelişimini etkileyen hastalıklar olduğu için erken tanıdığımız zaman bebeklerin ileride büyümeleri, gelişmeleri, nörolojik ve hastalanma sıklığını etkilemesi açısından sık hastalanmaları da etkilemesi açısından erken dönemde tedaviye başlanabilmesi çok önemli olmakta."

"Topuk kanı testini reddetmek bebeklerin geleceğini tehlikeye atıyor"
Son dönemlerde bazı alternatif tıp ile ilgilenenler tarafından doğru olmayan bilgilendirmelerin yayıldığını söyleyen Aydemir, bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Aydemir, bu gibi doğru olmayan bilgilendirmelerin geçmişte aşılara karşı oluşan çekinceler gibi bir etki oluşturabileceğini dikkat çekti ve bu durumun da ilerleyen yıllarda çocukların sağlıklı gelişimi üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyledi. Zonguldak bölgesindeki mahkemelerden kendilerine bilirkişi vasfıyla çok fazla sayıda topuk kanı reddi geldiğini aktaran Aydemir sözlerini şöyle tamamladı:
"Son yıllarda özellikle son altı ay içerisinde maalesef ülkemizde bazı alternatif uzmanları tarafından ortaya atılan ve tıbbi hiçbir gerekçesi olmayan, ülkemizde tıbbi olarak yeterliliği bulunmayan, hekimlik yapma yetkisi, kabiliyeti olmayan insanların birtakım yalan yanlış hiçbir tıbbi gerekçesi olmayan bilgilerle topuktan kan alındığında bazı hormonları etkilediğine dair hiçbir bilimsel gerekçelerle aileler farklı kanallardan bu bilgilere ulaşıp topuk kanı almayı reddetmekte maalesef. Son özellikle altı ay içerisinde bize de birçok kendi bölgemizdeki mahkemelerden bilirkişi vasfıyla çok fazla sayıda topuk kanı reddi gelmekte. Tıpkı eski yıllarda ve günümüzde giderek artan aşı reddi gibi topuk kanını maalesef bu eğer buna engel olmazsak bebeklerimizin ileri dönemdeki sağlıklı gelişimine ciddi oranda yan etkiler oluşturacak ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaya başlayacağız."
Aydemir, yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasının yapılmayıp ileriki süreçlerde yapılmasının teşhiste zorluklara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

blank

Devlet Opera Sanatçısı Berkcan Beniç ile Dr. Elifsu Önet Dünyaevine Girdi

blank

Karabük’te yangında boşaltılan köy sayısı 19 oldu

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor

blank
Haber Merkezi tarafından
27 Temmuz, 2025 15:04 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Karabük’te beş gündür süren orman yangınlarının yarattığı tahribat sürerken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay’ın geçtiğimiz Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi.

Akay, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 36 noktada yapılacak olan maden arama ve işletme ihalelerine dikkat çekmiş ve bu faaliyetlerin bölge doğasına “telafisi mümkün olmayan zararlar” vereceğini vurgulamıştı.

4 BİNDEN FAZLA HEKTAR MADEN ARAMASINA AÇILIYOR

Milletvekili Akay, Karabük’te 4 bin 28 hektarlık alanın altın, bakır, çinko, demir ve manganez gibi metalik madenlerin aranması amacıyla ihaleye açıldığını hatırlatarak, bu girişimlerin Karabük’ün orman varlığına ve ekosistemine büyük zarar vereceğini dile getirmişti.

“Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2.529 hektar, Eflani ilçesinde 1.499 hektar olmak üzere toplam 4.028 hektar alan 4. grup metalik madenlerin arama ve işletilmesi için açılmış durumda” diyen Akay, bu faaliyetlerin Karabük’ün ormanlık alanları, su kaynakları ve kültürel dokusu için büyük bir tehdit oluşturduğunu söylemişti.

ELİNİZİ KARABÜK'ÜN DOĞASINDAN ÇEKİN”

Akay’ın aylar önce yaptığı bu uyarı, yangınların etkisini artırdığı bugünlerde yeniden gündeme geldi. Karabük’te 5 gündür kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle şimdiye kadar 19 köy ve 57 mahalle tahliye edildi. Türkiye’nin yüzölçümüne oranla %72’si ormanlarla kaplı olan Karabük’te, doğanın korunmasına dair hassasiyetin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.

Milletvekili Akay, “Buradan iktidarı ve yetkilileri uyarıyorum: Elinizi Karabük'ün doğasından çekin. Karabük'ümüzde telafisi mümkün olmayacak işlere girişmeyin” ifadeleriyle çağrısını yinelemişti.

Bölgede devam eden yangın süreci, madencilik faaliyetlerinin uzun vadeli etkileri konusunda toplumsal duyarlılığı artırırken, çevre örgütleri ve vatandaşlardan da destek açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

KARABÜK’TE MADENCİLİK TARTIŞMASI ALEVLENDİ

blank

Devlet Opera Sanatçısı Berkcan Beniç ile Dr. Elifsu Önet Dünyaevine Girdi

blank

Karabük’te yangında boşaltılan köy sayısı 19 oldu

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor