Reklam
Reklam
Yusuf Korkmaz Avatarı
Yusuf Korkmaz tarafından
19 Eylül, 2023 09:00 tarihinde yayınlandı
0

Predatör Böcekler İş Başında

Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekler doğaya bırakıldı.

Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Ormanlara verdiği zarar nedeniyle “alevsiz yangın” olarak nitelendirilen zararlı böceklere karşı predatör böcekler doğaya bırakıldı.

Ormanların en büyük düşmanlarından biri olan zararlı böceklere karşı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özellikle çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye önem verilirken,  her yıl biyolojik mücadele çalışmaları artarak devam ediyor. Bu kapsamda Biyolojik Mücadele çalışmalarına  bir yenisi daha eklenerek doğaya faydalı böcekler salınmaya devam edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdürü  Faruk Bayraktaroğlu yapmış”Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar kabuk Böceği ve Çam kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekleri laboratuarda üretip doğaya bırakıyoruz.

Bölge Müdürlüğümüze bağlı Karabük ve Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuarımızda ürettiğimiz predatör (yırtıcı) dediğimiz faydalı böcekleri zararlıların yayılış gösterdiği ormanlara salıyoruz.

Unutulmamalıdır ki, Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirir. Böceklerle mücadele oldukça masraflı ve zahmetlidir. Bölge Müdürlüğü olarak artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz. Çevreye zararsız olan biyoteknik, biyolojik ve mücadeleye daha çok önem veriyoruz. Bu kapsamda her yıl biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız.

2023 yılında; 5.450 hektar alanda 37 Adet Biyolojik Mücadele Projesi, 992 hektar alanda 10 adet Biyoteknik Mücadele Projesi ve 555 hektar alanda ise 10 adet Mekanik Proje yapmak suretiyle toplamda 6.997 hektar alanda 57 adet orman zararlılarıyla mücadele projesi yaparak uygulama yaptık.

Thanasimus formicarius üretimi çalışmalarına 1 Marttan itibaren doğadan erginleri toplayarak başlamış olup, 500 adet böcek üretim programımıza karşılık bu güne kadar 710 adet yumurta alınarak bu yumurtalardan 750 adet larva üretimi gerçekleştirilmiş olup Safranbolu ormanlarına salımı yapılmıştır.

Üretilen bu larvalar Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceklerinin yoğun olduğu arazilere salınmaktadır. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır” dedi. (Yusuf Korkmaz)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda bicakli kavga 2 yarali rQXjHLvg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Mayıs, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Çorum’da bıçaklı kavga: 2 yaralı

Çorum’da iki genç, sokak ortasında tanımadıklarını iddia ettikleri kişi veya kişilerle yaşadıkları tartışma sonucu bıçaklanarak yaralandı.

Olay, Bahçelievler Mahallesi Mehmet Akif Ersoy 1. Cadde üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, U.G. (17) ve B.Ç. (17) ile kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler arasında bilinmeyen bir sebeple tartışma çıktı. Tartışmanın kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine U.G. ve B.Ç. bıçak darbesi alarak yaralandı. Daha sonra ise yaralı gençler olay yerinden ayrılarak yakınlarından yardım istedi. Araçla Kale Mahallesi Aydınlıkevler 6. Sokağa gelerek 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım istedi. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerince yapılan ilk müdahalenin ardından Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Polis ekipleri, olayın ardından kaçan şüpheli şahıs ya da şahısların kimliklerinin tespit edilerek yakalanması için çalışma başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin