Yusuf Korkmaz tarafından
19 Eylül, 2023 09:00 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:30
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Predatör Böcekler İş Başında

Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekler doğaya bırakıldı. Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Ormanlara verdiği zarar nedeniyle "alevsiz yangın" olarak nitelendirilen zararlı böceklere karşı predatör böcekler doğaya bırakıldı. Ormanların en büyük düşmanlarından biri olan zararlı böceklere karşı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özellikle çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye önem verilirken,  her yıl biyolojik mücadele çalışmaları artarak devam ediyor. Bu kapsamda Biyolojik Mücadele çalışmalarına  bir yenisi daha eklenerek doğaya faydalı böcekler salınmaya devam edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdürü  Faruk Bayraktaroğlu yapmış”Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar kabuk Böceği ve Çam kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekleri laboratuarda üretip doğaya bırakıyoruz. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Karabük ve Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuarımızda ürettiğimiz predatör (yırtıcı) dediğimiz faydalı böcekleri zararlıların yayılış gösterdiği ormanlara salıyoruz. Unutulmamalıdır ki, Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirir. Böceklerle mücadele oldukça masraflı ve zahmetlidir. Bölge Müdürlüğü olarak artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz. Çevreye zararsız olan biyoteknik, biyolojik ve mücadeleye daha çok önem veriyoruz. Bu kapsamda her yıl biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız. 2023 yılında; 5.450 hektar alanda 37 Adet Biyolojik Mücadele Projesi, 992 hektar alanda 10 adet Biyoteknik Mücadele Projesi ve 555 hektar alanda ise 10 adet Mekanik Proje yapmak suretiyle toplamda 6.997 hektar alanda 57 adet orman zararlılarıyla mücadele projesi yaparak uygulama yaptık. Thanasimus formicarius üretimi çalışmalarına 1 Marttan itibaren doğadan erginleri toplayarak başlamış olup, 500 adet böcek üretim programımıza karşılık bu güne kadar 710 adet yumurta alınarak bu yumurtalardan 750 adet larva üretimi gerçekleştirilmiş olup Safranbolu ormanlarına salımı yapılmıştır. Üretilen bu larvalar Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceklerinin yoğun olduğu arazilere salınmaktadır. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır” dedi. (Yusuf Korkmaz)  

blank
Berkay Doğan tarafından
13 Nisan, 2025 14:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yerel Kalkınmaya 50 Milyon EURO Hibe

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karabük’ün de aralarında bulunduğu 81 ilde kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla toplam 50 milyon Euro tutarında hibe desteği sağlanacağını açıkladı.

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Avrupa Birliği iş birliğinde tarım projelerine sağlanan Katılım Öncesi Yatırım Aracı (IPARD) III Programı 6. başvuru çağrı ilanı yayımlandı. İlan kapsamında 81 ildeki Yerel Eylem Gruplarına toplam 50 milyon EURO hibe desteği sağlanacak. Programa başvurular, 2 Haziran’da başlayacak ve başvurular için son tarih 27 Haziran olarak belirlendi. Hibe desteği, kırsaldaki kadınlar, gençler ve diğer yerel aktörler için fırsatlar sunmayı amaçlıyor.
IPARD III PROGRAMI KAPSAMINDA DESTEK
Bu destek, Avrupa Birliği ve Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) iş birliğiyle yürütülen Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) III kapsamında sağlanacak. Programın 6. başvuru çağrı ilanı yayımlandı.
Yayımlanan ilana göre, Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından uygulanacak projelere yönelik destek, %100 hibe şeklinde verilecek. Yerel potansiyeli harekete geçirmeye yönelik yenilikçi projeler bu hibeden faydalanabilecek. Başvurular 2 Haziran 2025’te başlayacak ve son başvuru tarihi 27 Haziran 2025 olarak belirlendi. Projeler, IPARD III Programı’nın LEADER Yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilecek.
BAKAN YUMAKLI’DAN AÇIKLAMA
Bakan Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Kırsalda kadın ve gençlerimiz başta olmak üzere, yerel potansiyeli harekete geçirmek için yenilikçi çözümleri desteklemeye devam ediyoruz. Yerel Eylem Grupları aracılığıyla bölgelerin kalkınması için stratejiler belirleniyor ve uygulanıyor. Böylece kırsaldaki yöre insanı yerelde güçleniyor.”
Yumaklı, bugüne kadar Yerel Eylem Gruplarına 328 milyon TL hibe desteği sağlandığını da belirterek, yeni çağrıyla birlikte 50 milyon Euro tutarında destek sağlanacağını duyurdu.
KARABÜK İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ’NDEN ÇAĞRI
Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kentteki üretici ve yerel aktörleri bu fırsattan yararlanmaya davet etti. Ayvalık, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın yüzde 100 hibe desteklerini kaçırmayın” diyerek çağrıda bulundu.
LEADER YAKLAŞIMI NEDİR?
LEADER Yaklaşımı, yerel toplulukların kendi kalkınma stratejilerini hazırlayarak uygulamaları esasına dayanıyor. Bu modelde çiftçiler, sivil toplum kuruluşları, kadın ve genç temsilcileri gibi birçok farklı paydaş bir araya gelerek Yerel Eylem Gruplarını oluşturuyor. Bu sayede, her bölgenin kendi dinamiklerine uygun projeler hayata geçirilebiliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.