Reklam
Reklam
Yusuf Korkmaz Avatarı
Yusuf Korkmaz tarafından
19 Eylül, 2023 09:00 tarihinde yayınlandı
0

Predatör Böcekler İş Başında

Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekler doğaya bırakıldı.

Orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Ormanlara verdiği zarar nedeniyle “alevsiz yangın” olarak nitelendirilen zararlı böceklere karşı predatör böcekler doğaya bırakıldı.

Ormanların en büyük düşmanlarından biri olan zararlı böceklere karşı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından özellikle çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye önem verilirken,  her yıl biyolojik mücadele çalışmaları artarak devam ediyor. Bu kapsamda Biyolojik Mücadele çalışmalarına  bir yenisi daha eklenerek doğaya faydalı böcekler salınmaya devam edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman Bölge Müdürü  Faruk Bayraktaroğlu yapmış”Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar kabuk Böceği ve Çam kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekleri laboratuarda üretip doğaya bırakıyoruz.

Bölge Müdürlüğümüze bağlı Karabük ve Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuarımızda ürettiğimiz predatör (yırtıcı) dediğimiz faydalı böcekleri zararlıların yayılış gösterdiği ormanlara salıyoruz.

Unutulmamalıdır ki, Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirir. Böceklerle mücadele oldukça masraflı ve zahmetlidir. Bölge Müdürlüğü olarak artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz. Çevreye zararsız olan biyoteknik, biyolojik ve mücadeleye daha çok önem veriyoruz. Bu kapsamda her yıl biyolojik, biyoteknik ve mekanik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız.

2023 yılında; 5.450 hektar alanda 37 Adet Biyolojik Mücadele Projesi, 992 hektar alanda 10 adet Biyoteknik Mücadele Projesi ve 555 hektar alanda ise 10 adet Mekanik Proje yapmak suretiyle toplamda 6.997 hektar alanda 57 adet orman zararlılarıyla mücadele projesi yaparak uygulama yaptık.

Thanasimus formicarius üretimi çalışmalarına 1 Marttan itibaren doğadan erginleri toplayarak başlamış olup, 500 adet böcek üretim programımıza karşılık bu güne kadar 710 adet yumurta alınarak bu yumurtalardan 750 adet larva üretimi gerçekleştirilmiş olup Safranbolu ormanlarına salımı yapılmıştır.

Üretilen bu larvalar Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceklerinin yoğun olduğu arazilere salınmaktadır. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır” dedi. (Yusuf Korkmaz)

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
ca2
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
12 Mayıs, 2026 10:46 tarihinde yayınlandı
0

Uygulamalı aşı eğitimi ile tarıma destek

Safranbolu Belediyesi, tarımsal üretimi canlandırmak ve üreticilere doğru teknikleri kazandırmak amacıyla “Meyve Ağaçları Aşılama Kursu” düzenledi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi’nde gerçekleştirilen kursa, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Başkan Yardımcısı Taner Timar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bölgedeki meyve ağaçlarından alınan verimi artırmayı hedefleyen eğitimde, Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Pınar Alazoğlu Uslu ve ekibi görev aldı. Katılımcılara kalem ve göz aşısı yöntemleri, hem teorik hem de uygulamalı olarak aktarıldı.

Başkan Elif Köse, yerel üretimi desteklemenin önemine dikkat çekerek, bu tür kurslarla bilinçli tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Program boyunca katılımcılar, uzmanlar eşliğinde bizzat uygulama yaparak aşılama tekniklerini yerinde öğrenme imkanı buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin