Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) 13. hafta fikstürüne göre Karabük Üniversitesi Ayyıldız Stadyumu’nda dün saat 14:00’da oynanması gereken 100. Yıl Soğuksuspor ve Kdz. Ereğli Belediye Spor arasındaki karşılaşma, müsabakaya güvenlik güçlerinin gelmemesi sebebiyle tatil edildi.
Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) 6. Grup’ta mücadele eden ve ligde zor günler geçiren 100. Yıl Soğuksuspor, kendi sahasında 3 puan almak için müsabaka için tüm hazırlıklarını tamamladı. Her iki takım oyuncuları forma ve kramponlarını giyerek sahaya çıkarken taraftarlar ise tribündeki yerini aldı. Hakem heyetinden, teknik direktörüne kadar herkesin hazır bulunduğu müsabakanın güvenliğini sağlayacak olan Karabük Emniyet Müdürlüğü ekipleri gelmeyince mücadele tatil edildi. Tüm hazırlıklarını tamamlayarak yeşil sahaya çıkan ev sahibi ve konuk takım oyuncuları, maçın tatil edilmesiyle soyunma odasına giderek formalarını çıkardı ve stadı terk etti. Polislerin gelmediği maç ileri bir tarihe ertelenirken gelecek günlerde kulübün para cezası alması bekleniyor.
Maçın tatil edilmesinin ardından yaşanan sıkıntıları dile getiren Kulüp Başkanı Cumhur Yılmaz, “Maçı Ayyıldız Sadyumuna aldık, rakipler için önemliydi. Çünkü görsellikte her şeyden önce önemli. Biz Karabük ilimizi gerek içeride gerek dışarıda, yokluklara rağmen en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. Bu hafta hocamızın ve muhtarımızın yoğun çabasıyla maçı bu stada aldık. Ama bu şekilde Karabükümüz küçük duruma düşmüş oldu. Biz gerekli yazışmaları yaptık ve amatör bir ligde değiliz. Karabük’teki yetkililerin şunu anlaması lazım, amatör bir ligde mücadele etmiyoruz. Amatörün bir üstü, profesyonelin bir altı orta bir ligde ama profesyonel statüsünde bir ligde mücadele ediyoruz. Bunun için gerekli önlemlerin alınması lazım artık. Her gittiğimiz yerde en az 150 polis oluyor. Gittiğimiz yerde 15-20 Bin taraftara oynuyoruz. Karabük ili adına kötü bir anı oldu. İnşallah bir daha tekrarlanmaz” ifadelerini kullandı.
Polis gelmeyince maç tatil edildi
Uğur Korkmaz: “Bu hızla gidersek gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakamayacağız”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Trabzon İl Müdürü Uğur Korkmaz, sınırlı kaynakların hızla tüketildiğini belirterek “Şu an geçmişe nazaran hava, su, doğamız ve çevremiz çok daha hızlı bir şekilde kirlenmektedir. Eğer bu hızla gidersek gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakamayacağız” dedi.
Sıfır Atık Vakfı tarafından 81 ilde “Yerelden Ulusala İsraf ve Atık” temalı “COP31 Sürecinde Türkiye Sıfır Atık, Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayları” düzenleniyor. Bu kapsamda Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda Trabzon Valiliği himayesinde Trabzon Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “Trabzon Sıfır Atık” çalıştayı gerçekleştirildi.
KTÜ Sahil Tesisi’nde gerçekleştirilen çalıştayı Trabzon Vali Yardımcısı Ercan Öter, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Songül Bayrak, Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Trabzon İl Müdürü Uğur Korkmaz, akademisyenler ve kurum amirleri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Trabzon İl Müdürü Uğur Korkmaz, sınırlı kaynağın hızla tüketildiğini belirterek “İktisat bilimini insanın sınırsız ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklarla karşılamaya çalışan bilim dalı olarak tanımlarlar. Çevrede bu anlamda sınırlı bir kaynak ve bugün biz bu sınırlı kaynağı hızla tüketiyoruz. Geçmişe göre günümüzde insan nüfusu ve ihtiyaçları oldukça arttı. Bu nüfusu ve ihtiyaçları karşılayabilmek için doğal olarak sanayileşme ve üretim de arttı. Bunun sonucu olarak atık miktarı ve çeşitliliğinde de oldukça artış meydana gelmiştir. Şu an geçmişe nazaran hava, su, doğamız ve çevremiz çok daha hızlı bir şekilde kirlenmektedir. Eğer bu hızla gidersek gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakamayacağız. Bakanlığımız bu gidişatın önüne geçilmek amacıyla 2017 yılında sıfır atık projesi başlatıldı” ifadelerini kullandı.
Sıfır atık projesinde önemli mesafeler kaydedildiğini vurgulayan Korkmaz, “Ülkece sahiplenildi. Hatta sıfır atık projesi ülkemiz dışında da sahiplenildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir kararla 30 Mart tarihi sıfır atık günü olarak kutlanmaya başladı. Projenin başarısı istatistiklere de yansımış durumdadır. 2017 yılında geri dönüşüme gönderdiğimiz atık oranı yüzde 13 iken 2026 yılında bu oranı yüzde 40’a ulaştırmış durumundayız. 2035 yılına kadar da yüzde 60 seviyesine çıkmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“Sıfır atık yaklaşımı sadece bir çevre politikası değil aynı zamanda bir yaşam kültürü olmalıdır”
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Songül Bayrak ise “Sıfır atık yaklaşımı sadece bir çevre politikası değil aynı zamanda bir yaşam kültürü olmalıdır. İsraf, atık ve çevre sorunları artık sadece yerelde değil küresel bir melese haline gelmiştir. Bu bağlamda hedefimiz kaynakları verimli kullanma, israfı önlemek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Çevreyi korumak tek bir bireyin değil veya tek bir kurumun yapabileceği bir şey değildir. Bu birlikte başarabileceğimiz bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.
“Çok vahşi bir kullanımda suyun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz”
Trabzon Vali Yardımcısı Ercan Öter ise yaptığı konuşmada, artık sıfır atık meselesini sadece çöp ayrıştırma meselesi olarak görmediklerini kaydederek “Havanın, suyun ve toprağın kalitesi ve kirlenmesine kadar bir çok boyutla ele almamız gerektiğini biliyoruz. Ülkemizin her zaman su zengini olan bir ülke olduğunu düşünüyorduk. Fakat özellikli geçen sene kuraklıkla karşı karşıya kaldığımızda bu gerçeği çok net bir şekilde görüyoruz. Çok vahşi bir kullanımda suyun ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Sıfır atık derken çöp ayrıştırma ve katı atık tesisleri olarak olaya bakarsak yanlış bakarız” ifadelerini kullandı.


