Bartın Üniversitesi (BARÜ) Times Higher Education (THE) 2025 Alan Sıralaması Araştırıma Kalitesi “Eğitim” alanında dünyada 87’nci, Türkiye’de birinci; “Mühendislik” alanında ise dünyada 198’inci, Türkiye’de ise üçüncü sırada yer almayı başardı.
Dünyanın en bilinen yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından 2025 Dünya Üniversite Sıralamasının akabinde “Alan Bazlı Sıralamalar” açıklandı. 2025 Dünya Üniversite Sıralamasına girme başarısı gösteren yükseköğretim kurumları ortasında yapılan değerlendirmede Bartın Üniversitesi (BARÜ) alan bazlı sıralamalarda da en güzeller ortasına girdi.
Bu listede BARÜ, Araştırma Kalitesi göstergesi “Eğitim” alanında dünyada 87’nci sırada; “Mühendislik” alanında 198’inci sırada yer alarak kıymetli bir muvaffakiyet kaydetti. Ayrıyeten BARÜ, Araştırma Kalitesinde Kimya Mühendisliği alt alanında dünyada 148’inci ve İnşaat Mühendisliği alt alanında ise dünyada 161’inci oldu. Böylelikle THE 2025 Alan Bazlı Genel Sıralamada BARÜ, “Eğitim” alanında dünyada 401-500 bandında, “Mühendislik” alanında ise 601-800 bandında sıralandı.
BARÜ, 2 alanda Türkiye’nin en düzgünleri ortasında gösterildi
Alan bazlı sıralamada Türkiye’den sıralamaya girebilen 91 yükseköğretim kurumu değerlendirmeye alındı. Geride bırakılan son 5 yılın performansına bakılarak kurumların incelendiği sıralamada BARÜ, “Eğitim” alanında Araştırma Kalitesi göstergesinde Türkiye birinci sırada yer aldı. “Mühendislik” alanı Araştırma Kalitesi göstergesinde ise BARÜ tekrar gururlandırarak Türkiye’de üçüncü sıraya yerleşti.
Aynı sıralamanın genel değerlendirmesinde ise BARÜ “Eğitim” alanında 401-500 bandında yer alan 2 üniversite ile birlikte 4’üncülüğü; “Mühendislik” alanında ise 601-800 bandından yer alan 6 üniversiteyle birlikte 11’inciliği paylaştı.
“BARÜ ‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla gururlandırmaya devam edecek”
BARÜ’nün milletlerarası alanda sürdürülebilir muvaffakiyetinin devam edeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Türkiye’nin genç üniversitelerinden biri olarak elde ettiğimiz muvaffakiyetleri daha üstlere taşımak için bugüne kadar olduğu üzere bundan sonra da birebir azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Memleketler arası sıralama kuruluşlarının hazırladığı listelerdeki yerimizi sağlamlaştıracak ve amaçlarımız doğrultusunda yükselişimize katkı sunacak çalışmaları hayata geçirmek ve gerçekleştirdiğimiz uygulamaları sürdürülebilir kılmak için ağır çaba gösteriyoruz. İnanıyorum ki geçtiğimiz 5 yıl dikkate alınarak girdiğimiz bu sıralamadaki yerimiz önümüzdeki yıllarda daha da üst düzeylere ulaşacaktır” diye konuştu.
Rektör Uzun, her alanda bilim üretme ekosistemini güçlendirmeyi sürdüreceklerini tabir ederek “Dünyanın en uygun üniversiteleri ortasında yer alma amacımızla ürettiğimiz çalışmalar, memleketler arası kıymetlendirme kuruluşlarının listelerine de yansıyor. THE 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralamasından sonra alan bazlı değerlendirmede ‘Eğitim’ ve ‘Mühendislik’ alanlarında elde ettiğimiz ulusal ve memleketler arası seviyede başarımızla gurur duyuyoruz. Bu vesile ile öncelikle Üniversitemizin bu başarılarında emeği geçen tüm bileşenlerimize katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. Her vakit yanımızda olarak bizleri sürekli motive eden Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkürlerimi sunuyorum. Sürdürülebilir bir gelişim maksadıyla uğraş gösterdiğimiz süreçte bizlere olan dayanakları için YÖK Liderimiz Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyorum. Ayrıyeten kentimizin kurum ve kuruluşları ortasındaki yüksek uyum ve iş birliği oluşturulmasındaki katkıları için Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan’a da teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
BARÜ, global bir muvaffakiyete imza atmıştı
BARÜ, geçtiğimiz aylarda milletlerarası alanda belli bir standardı yakalayan 2 bin 92 üniversitenin datalarıyla ortaya konulan “Dünya Üniversite Sıralaması 2025”te ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde dünyada 455., Türkiye’de ise 2. sırada yer alma başarısı göstermişti. Ayrıyeten BARÜ, listedeki ağır rekabete karşın genel sıralamada 1001-1200 bandındaki yerini koruyarak Türkiye’nin en yeterli 13. üniversitesi olmuştu.
THE 2025 Alan Sıralaması (Eğitim-Mühendislik)
THE, alan sıralamasında 2025 Dünya Üniversite Sıralamalarının genelinde kullanılan 18 performans göstergesini yeniden tıpkı biçimde kullanarak “Eğitim”, “Öğretmen Eğitimi” ve “Eğitimde Akademik Çalışmalar” üzere alt başlıklarla yükseköğretim kurumlarının “Eğitim” alanındaki değerlendirmelerini tamamladı. Mühendislik alanı için ise temel kriterlerin yanı sıra “Genel Mühendislik”, “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği”, “Mekanik ve Havacılık Mühendisliği”, “İnşaat Mühendisliği” ve “Kimya Mühendisliği” alt bahislerinde sıralamaya gidildi.