blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ağustos, 2023 00:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Patrik Bartholomeos Sümela Manastırı’ndaki ayin için Trabzon’a geldi

blank
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda Ortodoks Hristiyanlarca ’Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü’ olarak kutsal kabul edilen 15 Ağustos tarihindeki ayini yönetmek üzere bugün tarifeli uçakla Trabzon’a geldi.
Türkiye’nin değerli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı’nda Hristiyan dünyasında "Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos’ta 10. kere ayin yapılacak. Ayini yönetmek üzere Fener Rum Patriği Bartholomeos da bugün İstanbul’dan tarifeli uçakla beraberindeki Ortodoks din adamları ile Trabzon’a geldi. Fener Rum Patriği Bartholomeos’a havalimanı VİP salonundan çıkışta iş adamı Efkan Lider ve Maçka eski belediye lideri Ertuğrul Genç tarafından karşılandı. Patrik Bartholomeos VİP salonunda bir mühlet dinlendikten sonra konaklayacağı vilayet merkezindeki Şiddetli Grand Otel’e hareket etti.
88 yıl ortadan sonra birinci sefer 15 Ağustos 2010’dan itibaren yılda bir defa bir günlüğüne Hristiyan Ortodokslar’ın Sümela Manastırı’nda ayin yapmasına müsaade verilmesinin akabinde 2015’ten sonra manastırda gerçekleştirilen onarım münasebetiyle ayinlere 4 yıl orta verilmiş, akabinde tekrar başlamıştı. Ayin nedeniyle yarın saat 08.00’dan sonra Maçka’dan manastır yoluna araç geçişlerine müsaade verilmeyeceği belirtilirken, Sümela’ya da ayine geleceklerin dışında saat 13.00’da kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.
Ayine Patrik Bartholomeos’un yanı sıra Rusya, Yunanistan ve Gürcistan’dan Ortodoks din adamı ve ziyaretçilerin katılması bekleniyor.
Gümüşhane’de genç girişimci mantar üretim tesisiyle kentin mantar ihtiyacını karşılıyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ocak, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de genç girişimci mantar üretim tesisiyle kentin mantar ihtiyacını karşılıyor

Gümüşhaneli 24 yaşındaki genç teşebbüsçü Buğra Şahinöz açtığı kültür mantarı üretim tesisi ile hem bölgenin hem de kentin mantar gereksinimini karşılıyor.
Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan üretim tesisi 800 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. 4 odası bulunan tesise hazır olarak gelen mantar kompostu yaklaşık 44 gün süren yetiştirme sürecinin akabinde paketlenmeye hazır hale geliyor. Tek bir odanın üretim kapasitesinin yaklaşık 3 buçuk tona kadar çıkabildiği tesiste üretilen mantarlar Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane vilayetlerinde satışa sunuluyor. Babasıyla birlikte uzun yıllardır kurulcu ve marketçilik yaptığını tabir eden tesis sahibi Buğra Şahinöz hem marketlerinde sattıkları ve öteki kentlerden gelen mantarların nakliye masraflarını düşürmek hem de Gümüşhane’de pestil ve kömenin dışında da farklı üretimlerin yapılacağını göstermek ismine bu işe başladığını tabir ederek yaşıtlarına üretici olmaları davetinde bulundu.

“Şehrimiz pestil ve köme üretimiyle hudutlu kaldı ben de bu kentin yalnızca bu eserlerden ibaret olmadığını göstermek istedim"
Tesislerinde en kaliteli mantarı üretmek ve vatandaşlara en uygun eseri sunmak için çalıştıklarını tabir eden tesis sahibi Buğra Şahinöz, “Tesisimiz yaklaşık 800 metrekare üzerine kurulu ve üretim yapıyoruz. 4 odamız var bu odalarda değişik evrelerde mantar üretimi yapıyoruz. Mantarın ana unsuru bana hazır geliyor hazır gelen kompostun üzerinde süreç yaparak ben burada mantarı üretiyorum. Rastgele bir hastalık vurmadığında 41 ila 44 gün sonra alıyoruz birinci flaşımızı ondan sonra 1 haftalık bir boşluk oluyor ve 2. flaşa geçiyoruz ve bu biçimde devam ediyor. Oda başına 3 buçuk ton civarı eser alıyoruz bu büsbütün sizin yaptığınız işçiliğe bağlı. Biz yıllarca komisyonculuk ve marketçilik yaptık, daima iyiyi alıp iyiyi sattık ve ben de artık iyiyi üretmek istedim. Alternatif olarak da kendimi mantarda denemek istedim. Şu anda Gümüşhane’ye gelen bütün eserlerin genel manada maliyetleri çok yüksek oluyor, kentimiz uzak bir noktada olduğu için nakliyat ve başka sarfiyatlar fazla olduğu için biraz da bu maliyetleri düşürmek için yaptım bu işi. Kentimiz pestil ve köme üretimiyle hudutlu kaldı ben de bu kentin yalnızca bu eserlerden ibaret olmadığını lisana getirmek için de bu işe girdim. Genç arkadaşlarımıza da her şeyi başarabileceklerini, insanın başına koyduğunda yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını söylemek istiyorum. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt vilayetlerine de siparişlerimizi dağıtabiliyoruz” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.