Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
27 Aralık, 2017 14:03 tarihinde yayınlandı
0

Özcan: “Arabuluculuk iş dünyasında yeni bir dönem başlatacak”

KTSO Başkanı Tuncay Özcan, 7036 Sayılı İş Mahkemeleri iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan; İşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasında yeni bir dönem başlatacağını söyledi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 Sayılı İş mahkemeleri Kanunu’nu ile iş uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuğun iş dünyasına olan etkilerini değerlendirdi.  Dava Şartı arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederek, camia olarak sistemin başarısı için üzerlerine düşen ne varsa yapmaya devam edeceklerini söyledi.

ARABULUCULUKTA ANLAŞILAN KONULAR TEKRAR DAVA KONUSU YAPILAMAYACAK

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Özcan, İş mahkemeleri Kanunu kapsamında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada;  Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığını belirtirek, düzenlemenin iş dünyası için önemli bir zamandan tasarruf sağlayacağını  ifade etti.

Özcan; “İşçi de işveren de ihtiyacını karşılarken bu sorunla uğraşmayı bırakacak, enerjisini, potansiyelini ve zamanını başka işler için kullanabilecektir” dedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEKİ GİZLİLİK EMSAL KARARLAR OLUŞMASINI ENGELLEYECEK

Başkan Özcan;  “Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar; işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacaktır. Bu değişikliklerin  iş dünyası tarafından ayrıntılarıyla öğrenilmesi gerekiyor.

Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davaları arabuluculuk ile son bulacak” dedi.

TARAFLAR BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZSE NE OLACAK?

Arabuluculuğun genel avantajlarının yanı sıra iş dünyasına olan büyük etkilerinin bu kadarla da kalmadığını belirten Özcan, Arabuluculuk sürecinde işçi ve işverenin çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucunun bir çözüm önerisi getirebileceğini de sözlerine ekledi.

YENİ DÜZENLEME İLE SİSTEM NASIL İLERLEYECEK?

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özcan. yeni düzenlemeler ışığında sistemi şöyle özetledi;

“İşçi işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun dava şartı haline gelmesi ile birlikte taraflar artık ilk oturumda arabuluculuk yolunu deneyecekler, arabuluculukta anlaşılmaması halinde mahkemeye başvurabilecekler. Sistem adliyelerdeki arabuluculuk büroları üzerinden işleyecek. Arabulucu yapılan arabuluculuk başvurusunu 3 hafta içinde sonuçlandıracaktır. Tarafların anlaşamaması halinde ilk iki saatlik ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.Taraflardan birinin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır.”

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
niksarda saganak nedeniyle kaya parcalari yola dustu EWKCOQ5l
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Niksar’da sağanak nedeniyle kaya parçaları yola düştü

Tokat’ın Niksar ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonrası yamaçtan kopan kaya parçaları yolu kapattı.

İlçeye bağlı Karşıbağ Mahallesi’nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle yamaçtan kopan kaya parçaları ve toprak birikintileri yola sürüklendi. Olay anında yolda araç ve yayının olması muhtemel bir facianın önüne geçti. Yeni kaya düşmeleri ve toprak kaymalarına karşı bölgede güvenlik önlemleri alınarak yol geçici olarak araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Ekiplerin bölgede temizlik ve risk azaltma çalışmalarına başlaması beklenirken, vatandaşlar yolun bir an önce açılması ve benzer olayların yaşanmaması için kalıcı önlem alınması çağrısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin