blank
Mustafa Akgün tarafından
10 Eylül, 2025 10:01 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Ovacık’ta “Baba-Oğul Diyabet” Kampı Düzenlendi

Karabük Valiliği öncülüğünde, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Karabük Tip 1 Diyabet Derneği, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Karabük Belediyesi, Çocuk ve Genç Diyabetliler Derneği ile Düzce Üniversitesi iş birliğinde “Baba-Oğul Diyabet Kampı” düzenlendi.

7-10 Eylül 2025 tarihleri arasında Karabük Ovacık Sporcu Kamp Eğitim  Merkezi’nde gerçekleştirilen kampta, diyabetli gençlerin sosyal gelişimlerini desteklemek, aileleriyle birlikte bilinçlenmelerini sağlamak ve sağlık profesyonelleri eşliğinde eğitimler vermek amaçlandı. Program kapsamında ayrıca gençlik liderleri eşliğinde kamp oyunları da yapıldı.

Kampa, Düzce Üniversitesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu başta olmak üzere, diyetisyenler, diyabet hemşireleri, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist ve UMKE görevlileri katkı sundu. Etkinliği, Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, Gençlik Hizmetleri Müdürü Hüseyin Bilicioğlu ve Ovacık Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şafak Bayram ziyaret ederek katılımcılarla bir araya geldi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
19 Aralık, 2025 10:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ’lü Akademisyenden Çevre Dostu Proje

Karabük Üniversitesinde yürütülen TÜBİTAK destekli projede, atık mandalina kabuklarından biyobozunur yara örtüsü ve antibakteriyel gıda ambalajı geliştiriliyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yasin Akgül’ün yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK destekli projede, atık mandalina kabuklarından elde edilen esansiyel yağ ve karbon noktaları kullanılarak biyobozunur yara örtüsü ve gıda ambalajı geliştiriliyor.

TÜBİTAK’ın 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenen “Atık Mandalina Kabuğundan Elde Edilen Esansiyel Yağ ve Karbon Noktaları ile Fonksiyonel Biyobozunur Nanoliflerin Geliştirilmesi: Yara Örtüsü ve Gıda Ambalajı Uygulamaları” başlıklı proje kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Akgül, günümüzde malzeme biliminin iki temel probleminin ham madde kaynaklarının azalması ve kullanım sonrası oluşan kirlilik olduğunu söyledi.

Proje ile bu iki probleme aynı anda çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Akgül, şunları kaydetti:

“Günümüzde malzeme biliminin iki temel problemi var. Birincisi ham madde kaynaklarının azalması. Bir diğeri de bizim malzemelerin kullanım sonrası doğada kirlilik oluşturması. Bu projemiz kapsamında da iki probleme de aslında tek bir projeyle çözüm üretmeye çalışıyoruz. Projemizde öncelikle atık mandalina kabuklarını değerlendirmeye çalışıyoruz. Atık mandalina kabukları, içlerinde bulundurdukları esansiyel yağlar hem yaraların tedavisinde, yara örtüsü olarak hem de içerdikleri antibakteriyel etkinlik sayesinde gıda ambalajlarında kullanılabiliyorlar.”

Elde edilen esansiyel yağ ve karbon noktalarının biyobozunur polimerlerle birleştirildiğini aktaran Akgül, şu ifadeleri kullandı:

“Bu mandalina kabuklarını, uyguladığımız proseslerle yine aktif özellik içeren karbon noktaları da üretebiliyoruz. Dolayısıyla atık mandalina kabuklarını yani bizim doğaya atık olarak bıraktığımız bir malzemeden biyoaktif bileşenler elde etmiş olabiliyoruz. Aynı zamanda bu biyoaktif bileşenleri de biz projemizde doğada çözünebilir biyobozunur polimerlerinin içerisine ilave ediyoruz. Dolayısıyla nihai olarak ortaya koyduğumuz ürünler hem atık malzemeleri değerlendirmiş olan hem de aynı zamanda doğaya bırakıldıklarında, doğada kirlilik oluşturmayan ürünler haline gelmiş oluyorlar.” Projenin, biyomalzeme teknolojileri, sürdürülebilir üretim ve atık yönetimi alanlarında önemli katkılar sunması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin