Karabük Ovacıklılar Kalkınma ve Dayanışma Derneği Genel Kurulu gerçekleşti.
Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ovacık’ın Karabük’ün en az nüfusa sahip ilçesi olmasına karşın özgül ağırlığının nüfusundan fazla olduğunu ve burada açılışa hazır birçok hizmetin bulunduğunu söyledi.
Karabük Belediyesi Nikah ve Konferans Salonu’nda yapılan Ovacıklılar Kalkınma ve Dayanışma Derneği Genel Kuruluna katılan Şahin, Karabük’ün artık nüfusu artan iller arasına girdiğini kaydederek, “Artık Karabük’te iyi şeyler yapılıyor ve bunun sonucunda kent bir cazibe merkezi haline gelmeye başladı. Ovacık’ı şu anda yaşayan nüfusa bakarak değerlendiremezsiniz. Ovacık’ın ağırlığı şu anda burada yaşayanlardan ibaret değildir. Ovacık’ın özgül ağırlığı çok daha fazladır. Burada açılışa hazır birçok hizmetimiz var. Kültür merkezi olarak başlattığımız projemiz bitti, tefrişatı ve personelle ilgili çalışmalar sürüyor. 16 derslikli Ovacık Çok Programlı Lise inşaatı devam ediyor, bu yıl sonuna doğru bu inşaatımız bitmiş olacak. Açık cezaeviyle ilgili kamulaştırma işlemlerini bitireceğiz ve kısa sürede devreye sokmak istiyoruz. Spor lisemizde 200’e yakın öğrenci eğitim görüyor. Engelli milli takımların kamp merkezi olacak. Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı var. Karabük’ün antrenörü de milli takım antrenörlüğüne getirilmiş. Bu hocamızı da tebrik ediyorum. Bu, Karabük için de bir gurur kaynağıdır.” dedi.
Genel kurula, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Ovacık Kaymakamı Mehmet Zahid Doğu, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile davetliler katıldı. Tek aday ile gidilen genel kurulda Mehmet Deligöz Başkanlığa seçildi.


Ovacıklılar Derneği Başkanını Seçti
Meyvelerin en büyük düşmanına Samsun’da savaş açıldı
Dünyada meyvelere en çok zarar veren türlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında Samsun’da 110 çiftçiye bin 600 adet kitlesel tuzak dağıtıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, meyve yetiştiriciliğinde kalitenin artırılması ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla “Samsun İli Akdeniz Meyve Sineği Biyoteknik Mücadele Projesi” hayata geçirildi. Dünyada ve Türkiye’de meyve üretimine en büyük zararı veren etmenlerin başında gelen Akdeniz meyve sineği, meyvelerde çürümeye yol açarak ciddi ürün ve pazar kayıplarına neden oluyor. Hasat dönemine yakın yapılan kimyasal ilaçlamalar meyvelerde kalıntı riski oluştururken, bu durum insan sağlığını tehdit ettiği gibi ihraç edilen ürünlerin geri dönmesine de yol açıyor. Bu nedenle olumsuzlukların önüne geçmek, doğal dengeyi korumak ve tüketicilere kalıntısız gıda arz etmek amacıyla kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadelede gaza basıldı.
Yılbaşına kadar Atakum, Canik ve İlkadım ilçelerinde yürütülecek bu proje kapsamında, toplam 400 dekar şeftali üretim alanında kitlesel tuzaklama yöntemi uygulanacak. Projeden bölgedeki 110 üretici faydalanacak, zararlıyla etkin mücadele edilmesi amacıyla sahaya toplam bin 600 adet Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtıldı. Toplam bütçesi 352 bin TL olan ve yüzde 75’i Samsun Büyükşehir Belediyesi desteği, yüzde 25’i ise üretici katkısı ile finanse edilen bu çalışma sayesinde hem birim alandan elde edilen ürün miktarı artırılacak hem de kimyasal ilaç kullanımı alışkanlığı ve miktarı azaltılacak.
Yılmaz: “Kimyasal mücadele üründe kalıntı bırakıyor, ihracatı olumsuz etkiliyor”
Tuzak dağıtım töreninde konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bitkisel üretimde hastalık ve zararlarla mücadele konusu oldukça önemli bir konu olup mücadele edilmediği takdirde üründe ciddi verim ve kalite kayıpları yaşanabilmektedir. Üretimde ciddi manada verim ve kalite kayıplarına neden olan bir zararlımız da Akdeniz meyve sineğidir. Akdeniz meyve sineği ile mücadele edilmediği takdirde meyvelerde çürüme olur ve ciddi anlamda verim ve kalite kaybı yaşanır. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede özellikle kimyasal mücadeleden ziyade biyoteknik mücadeleyi uygulamak istiyoruz ve öneriyoruz. Özellikle geç dönemde kimyasal uygulandığı zaman üründe kalıntıya sebebiyet verebilmekte. Bu da ihracatımızı olumsuz anlamda etkilemektedir. Üreticilerimizin verim ve gelir kaybı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla biz biyoteknik mücadeleyi kullanarak hem çevreyi, doğayı korumuş oluyoruz hem kalıntı problemini ortadan kaldırmış oluyoruz hem de daha sürdürülebilir bir üretim yapılmasına da imkan sağlamış oluyoruz” dedi.
Projeye destek veren Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Yıldız ise “Samsun’da tarımla ilgili, üretimle ilgili her noktada varız. Sağ olsun il müdürümüz bu konuda bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor. Her türlü konuyu oturup istişare edip projelendirdikten sonra uygulamaya geçiyoruz ve bu süreç içerisinde üretimdeki değişimi, çiftçilere olan faydayı, halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan da memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Öte yandan proje süreci boyunca il ve ilçe müdürlüklerinde görevli ziraat mühendisleri ve teknik personel sahada aktif olarak izleme faaliyetleri yürütecek, sürekli tarla ve işletme ziyaretleri gerçekleştirecek. Üreticilere tuzakların doğru kullanımı konusunda gerekli eğitimler verilecek. Bu biyoteknik mücadele atağı ile Samsun şeftalisinin kalitesi, güvenirliği ve pazar değerini artırmak, çevre ve insan sağlığı korunarak sürdürülebilir bir üretim modeli sağlamak amaçlanıyor.


